hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務

castanopsis 發表於 2015-7-29 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-7-28 11:53 發表
根本計錯數,每小時 $300 成本計,E22A 一單連休兩粒鐘,要 25 個全費客先可以回本。
唔好以為 25 同 21 個客差唔多,事實係差四個全費客,車費收入已經差 $96,以一單成本 $600 計,蝕錢率係幾高。
再乘返一日幾單,一個月三十日,真係好襟計。

其他線就話差四五個客都可能係差廿幾二十蚊,但 E 線郁下十幾廿幾蚊,完全唔同講法囉。

同埋你都係無解決過最基本問題,就係憑咩要城巴將堆非繁蝕錢的 E 線走去拆散晒蝕得仲甘。
事實係你將 E22A 夾硬拆兩條,仲要另外搵多條線做山上而唔係用 E22A/B 其中一條去做,
要額外用多至少十部車,唔係兩三架,而係十架!車從何來?又可以從天而降?
每部車一日成本 $5000,十部車就五萬銀,你邊度可以搵到 2500 個全費客返來?

新客最多只係得寶林坑口一班本來搭鐵的乘客,情況同你口中 A29 搵新客差唔多,
但 A29 只係出多三部車,位位 $42,而 E 線拆到散晒要十部車,每位只係收 $24。

A29 又搵唔搵到 2500 個新客出來?

仲有山上人口多,係應該要有全日機場線,但實情係山上班客全部都落山轉 E22/E22A/A22/A29,
換言之無新客。當 E22(同E22A) 已經做晒差唔多成個觀塘山下加山上潛在客源,
仲有東涌去觀塘商貿區,非繁都可以小巴客量,E22P 全日的結果又會係點?
客量會好過 E22?E22 客量又可以維持返,唔會下跌?
如果有山上 A 線客因為有 E22P 直達改搭 E22P 而唔再轉車,又唔會倒蝕?

你將一切都太理想化,淨係以為拆線必然可以搵到新客,而唔諗下可行性,唔諗下要倒幾多部車落去倒蝕幾多,
唔宏觀睇下拆到咁散對現有路線有咩影響,城巴如果搵你做重組,睇怕應該年年蝕錢加價。

21人回本定25人回本都好啦,你仍然未明白我上面個重點
E線收得比市區線貴,代表少過25人會蝕唔少錢,但同時亦代表一過25人就可以收好多錢
小巴客量E車蝕錢率固然高
但另一方面一班頂閘E22A,就算有30個客收$18,成本$600,都淨賺$1620,係高得恐怖

我又唔明點解要加10架車咁多
E22A本身開20分鐘一班,缩到康城點都可以減1車,班次20>30可以減兩車
E22B比起A29兜多一個康翠同一個後勤區,而A29一單有唔少時間剩,E22B用六車應該搞得掂
成個E22A/B重組都係加三車
至於E22P全日,168分鐘一轉,30分鐘一班,要6-7架車
本身E22P已經有三架車行緊繁時,繁時轉全日,成本從來唔係增加$5000
而E22非繁減到20分鐘一班,點都可以嘔兩三架車
最多都係額外加多一兩架車頂繁時非繁交接時段
成個重組,根本唔會用多10架車

巴士公司固然唔會民粹
我都知我個方案巴士公司未必肯做,寧願開A29去搶錢
但巴士公司亦唔應該完全以功利思維重組路線,有時開線都要以切合居民需要為目標
如果有大量新客、搶到搶到盡先加車落去做
咁秀順從day 1開始就唔應該擁有E22P/E22B,應該一開波就用A29P搵錢
甚至E線從來都唔應該喺世上存在
咁做,根本唔合理

S3BL100 發表於 2015-7-29 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-7-29 02:08 發表
21人回本定25人回本都好啦,你仍然未明白我上面個重點
E線收得比市區線貴,代表少過25人會蝕唔少錢,但同時亦代表一過25人就可以收好多錢
小巴客量E車蝕錢率固然高
但另一方面一班頂閘E22A,就算有30個客收$18,成本$600,都淨賺$1620,係高得恐怖

我又唔明點解要加10架車咁多
E22A本身開20分鐘一班,缩到康城點都可以減1車,班次20>30可以減兩車
E22B比起A29兜多一個康翠同一個後勤區,而A29一單有唔少時間剩,E22B用六車應該搞得掂
成個E22A/B重組都係加三車
至於E22P全日,168分鐘一轉,30分鐘一班,要6-7架車
本身E22P已經有三架車行緊繁時,繁時轉全日,成本從來唔係增加$5000
而E22非繁減到20分鐘一班,點都可以嘔兩三架車
最多都係額外加多一兩架車頂繁時非繁交接時段
成個重組,根本唔會用多10架車

你又再一次計錯數…

E22A 當真係可以縮線減班減到三架車。
不過 E22B 呢?你條 E22B 將軍澳行法同 A29 無分別,不過拉左上康盛,兜多後勤區。
實情係 A29 已經因為城巴當時計錯數,最終用緊六架車,而最後無拉上康盛,寶林止步的原因,
正正就係因為繁忙時間唔夠跑,佢地唔想導致脫班。
如果當時唔開 A29,走去開條行隧道的 E22B,結果係要用 7-8 部車。

即係只計 E22A 拆開兩條,已經要額外用多五部車,但服務範圍完全無增加,
你點說服城巴為左你口中的「居民需要」而去倒錢落海?

明明就算係 E22B 行山走,都已經可以達致寶林提速的效果,
就算係坑口都唔見得會慢左,最多真係 E22A/B 齊齊擺寶林,
咁點解為左寶林快果少少,要倒多 6-7 部車去將山上同將北分家?你覺唔覺得好唔合乎成本效益?

跟住你 E22P 又係計錯數,首先城巴的編更模式唔係好似你諗得咁簡單,
果三部車唔係真係只係行兩繁,非繁仲要拎去攝其他線人地食飯,絕對唔係只係將三部車轉全日。
其次係 E22P 不過係上繁三單下繁兩單,同全日服務所行駛的時間同里數都爭好遠,
一日行兩單變成一日行十六個鐘,成本增加係以倍數計,就算唔係 $5000 都至少 $4000。
就算 E22 非繁減到班,最後同額外搵多 4-5 部車做全日 E22P 有咩分別?你個建議何嘗唔係等同要倒多十部車落去?

原帖由 castanopsis 於 2015-7-29 02:08 發表
巴士公司固然唔會民粹
我都知我個方案巴士公司未必肯做,寧願開A29去搶錢
但巴士公司亦唔應該完全以功利思維重組路線,有時開線都要以切合居民需要為目標
如果有大量新客、搶到搶到盡先加車落去做
咁秀順從day 1開始就唔應該擁有E22P/E22B,應該一開波就用A29P搵錢
甚至E線從來都唔應該喺世上存在
咁做,根本唔合理

當時開 E22B/E22P,環境又同而家無分別?
十幾年前 E22 開線收 $18,而家又係收 $18,係咪咁多年以來回本所需客量無變過?
E22B/E22P 只係繁忙時間路線,一單不過 $600,而且唔會點蝕,蝕都蝕得起,但轉做全日又係咪一樣?
fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2015-7-30 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-7-29 11:23 發表
你又再一次計錯數…

E22A 當真係可以縮線減班減到三架車
不過 E22B 呢?你條 E22B 將軍澳行法同 A29 無分別,不過拉左上康盛,兜多後勤區。
實情係 A29 已經因為城巴當時計錯數,最終用緊六架車,而最後無拉上康盛,寶林止步的原因,
正正就係因為繁忙時間唔夠跑,佢地唔想導致脫班。
如果當時唔開 A29,走去開條行隧道的 E22B,結果係要用 7-8 部車

即係只計 E22A 拆開兩條,已經要額外用多五部車,但服務範圍完全無增加,
你點說服城巴為左你口中的「居民需要」而去倒錢落海?

明明就算係 E22B 行山走,都已經可以達致寶林提速的效果,
就算係坑口都唔見得會慢左,最多真係 E22A/B 齊齊擺寶林,
咁點解為左寶林快果少少,要倒多 6-7 部車去將山上同將北分家?你覺唔覺得好唔合乎成本效益?

跟住你 E22P 又係計錯數,首先城巴的編更模式唔係好似你諗得咁簡單,
果三部車唔係真係只係行兩繁,非繁仲要拎去攝其他線人地食飯,絕對唔係只係將三部車轉全日。
其次係 E22P 不過係上繁三單下繁兩單,同全日服務所行駛的時間同里數都爭好遠,
一日行兩單變成一日行十六個鐘,成本增加係以倍數計,就算唔係 $5000 都至少 $4000。
就算 E22 非繁減到班,最後同額外搵多 4-5 部車做全日 E22P 有咩分別?你個建議何嘗唔係等同要倒多十部車落去?

我望住你篇文,都係完全唔明你如何得出「倒十部車落去」的結論
總結你紅字所述既用車數
E22A縮短減3車(-3)
E22B用7-8車(+7/8)
E22P原有3車行繁時,全日後要用6-7(繁時+3/4,非繁+6/7)
E22非繁減班減2-3車(非繁-2/3)
用你組數字,其實7車已經可以完成整個重組
Worst case scenario都只係用多9架車
你+10車個數字究竟點計出來?
未計仲有其他相關重組可以節省車源,例如藍田山有E22P之後,E22未必再需要擺藍田北

綠字:
服務範圍點會完全無增加...
當時E22A是來往寶林站及機場,減班再拆全日A/B線,康翠、康城都係新增服務地區
成個重組仲有油塘、碧雲道、秀茂坪、順利多咗全日E線
其中油塘本身接近100%潛在客源係搭鐵
參考A29客量,坑寶亦會有為數不少既乘客回流巴士(E22B相信會好客過A29)
新增客源未必多,但「完全無增加」就明顯有誤

當然,時至今日,A29已經開咗,越做越多客
A29P開線如箭在弦
再搞E線逆走、E22A拆線已經太遲
053h4 發表於 2015-7-30 19:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2015-7-30 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-7-30 19:06 發表
E22A 由康盛縮去寶琳可以減3部車, 而家都30分鐘一班, 真係唔知點減啦
另外, 覺得E22重未夠疏咩, 重減

前文我已提出, 如果非以服務東涌居民為首選的路線, 就無謂開E線, E22去觀塘市中心應該多過上山, 東涌居民見到減車建議, 真係"多謝晒"

另外, 都係個句, 今時今日銷費模式下, A線根本唔貴, 如果真係少左10~20%客, 咪由得佢地290A轉E32 LOR, 巴士公司開線唔洗維皮?

請留意上面成個討論都圍繞A29開班前的機場線網絡
當時E22A開20分鐘一班,擺寶林
縮落康城,減一車
20>30,減兩車

紅字:
前文我已提出,E車仲要服務後勤區,E22A好多時後勤區仲上得多人過機場
唔好以為此現象只限繁時單向,我搭過清早往將軍澳方向既E22A,一樣都係咁(該時段無A29,唔影響客量分佈)
而且係有人要來往嶼南/東涌同住宅區
你唔信,不如自己下繁去東涌望下新界E線各站人龍
E22減車只限非繁,上面有版友講過,E22非繁好多時都係小巴客量
據個人觀察,條線普遍每班都只係20幾人
減完都只係20分鐘一班,好過分?

建議開E唔開A,原因唔係價錢,而係東涌機場服務範圍
93A_S3_6:30am 發表於 2015-7-31 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2015-7-28 15:12 發表

據知至今都未招標。(擔心無法趕及安達邨年底入伙前搞掂)

回正題,今次區議會通過方案(E22A改線除外),是否意味很快會開線?
機場管理局是否得悉今次機場路線服務提升建議?

(好似聽聞開機場線的最終話事權是機場管理局,而非運輸 ...

我都只好奇,到底通過左未?
如果確定開線,應該會有好多區議員嘅成功爭取宣傳,但至今我一個都見唔到。
其實A29P有冇目標開線日期嘅呢?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
eric278 發表於 2015-7-31 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-7-31 12:22 發表

我都只好奇,到底通過左未?
如果確定開線,應該會有好多區議員嘅成功爭取宣傳,但至今我一個都見唔到。
其實A29P有冇目標開線日期嘅呢?

#43回文有提及

原帖由 FBI2 於 2015-7-23 12:37 發表
除E22A外,西貢區會已通過有關方案.

根據運輸署呈交予區議會的文件,A29P及E22C會在今季(2015年第三季)內開線

還看香港公交
93A_S3_6:30am 發表於 2015-7-31 13:04 | 顯示全部樓層
呢個講完,果頭見到:第三季開辦不過所謂諮詢係造樣?定還是真係等待緊區會意見未通過?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
eric278 發表於 2015-7-31 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-7-31 13:04 發表
呢個講完,果頭見到:第三季開辦不過所謂諮詢係造樣?定還是真係等待緊區會意見未通過?

都懷疑那個議員是否抽水。

再說,觀塘及離島區議會剛於7月28日及7月20日才召開完交運會會議,下次要9月17日及9月29日才開會,
但剛結束的該兩個會議議程,都沒有A22P, E22A/E22C的諮詢文件。

還看香港公交
ahwo1933 發表於 2015-8-11 10:00 | 顯示全部樓層

是日所見,部分城巴站柱已經將乳豬盤由黃色更換為紅色,包括怡心園、翠林邨、秀明樓、秀茂坪商場等,但只限往機場方向,相反方向仍未見有更換,相信距離A29P開線之日不遠了