hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 那條濕滑嘅道路,那個粗心大意嘅司機.....係揸74A同73A ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 那條濕滑嘅道路,那個粗心大意嘅司機.....係揸74A同73A

ky927 發表於 2015-7-23 11:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說剛才1015去中文大學,咁睇過預計班次74A應該1030到站,咁橫掂都係去九龍東,就等下啦。
先唔講個app唔係好準時,都理解嘅,落雨會慢啲;好啦,見到架72係前,74A隔3-4個車位,72先埋站落客,但係架74A直頭唔入巴士站就沿斜路直落!我唔係好信架74A會頂閘囉!

跟住當然唔會等下班。打算係原站有車就上。過左5-10分鐘,有一架雙層73A拖一架72A到。兩架都有埋站,我揮手截73A,架73A係收慢......跟住係我前面溜過,係巴士站出口停,我追上前佢,都未到中門,佢見無車就開走左。

我就O哂咀咁焗上左架72A。我真係形容唔到自己心情。

沒有最黑,只有更黑!(訴已投)

HT408 發表於 2015-7-23 13:25 | 顯示全部樓層
車長都係配合九巴,唔想人坐74A,所以飛站啫
 樓主| ky927 發表於 2015-7-23 13:35 | 顯示全部樓層
其實等車時,有check住個報時,由2分鐘,跳到已離開,我有諗過九巴唔係玩野都咁,玩到派隱形戰車......
好在佢識跳返去仲有4分鐘。
deep3@italk 發表於 2015-7-26 01:39 | 顯示全部樓層

74A... 呢條太監線, 自從縮去啟業後, 已經冇左半條J, 削班後變埋真正太監, 有時我心諗, 削班削到咁唔該九記你拉番去觀碼啦...... 一係索性取消左佢加番72A + 89 轉乘算數
89B 發表於 2015-7-26 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 deep3@italk 於 2015-7-26 01:39 發表
74A... 呢條太監線, 自從縮去啟業後, 已經冇左半條J, 削班後變埋真正太監, 有時我心諗, 削班削到咁唔該九記你拉番去觀碼啦...... 一係索性取消左佢加番72A + 89 轉乘算數 ...

當日cut車開74D全日,结果74D客量仲差過74A兼一定要用高載車載空氣
咁不如取消74D拉74A由九龍坑-觀塘碼頭止血算
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| ky927 發表於 2015-7-26 11:05 | 顯示全部樓層
咁74D又唔係差到咁喎。有次係科學園上1000九龍坑開個班,下層都有10零人。上層我無睇啦。不過其實佢都執到啲俾得起嘅74X客。
lsc04d11 發表於 2015-7-26 11:14 | 顯示全部樓層

相信樓主如果在御海峰(青山公路)(往屯轉方向)等車既話都會有差不多經歷
個站係要好早就轉入站(因為包埋個公眾停車場),但好多司機都唔知點解直行(我又唔明,司機冇理由O係O個個入口位就見到有冇人等車,而且仲要冇剎掣,見到有又可以點?)
如果真係O係青公直行後見有客,架車肯停慢線,個客都要走好遠……

已經再不計浪翠園第三期/大欖涌個站成日唔入去。有時(由深水埗上車)坐住架52X返屯門,都戥青公沿途乘客擔心……

(P.S.睇左狄易達「氹」個MV,見到廖生不停在這些司機都唔想入既站停車……)

kmb71k 發表於 2015-7-26 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2015-7-26 02:04 發表

當日cut車開74D全日,结果74D客量仲差過74A兼一定要用高載車載空氣
咁不如取消74D拉74A由九龍坑-觀塘碼頭止血算

咁你想條線行海皮定上山先?

而家74D擺明係為白石角而開, 只不過係同時大窩西想要條觀塘線, 索性兩全其美而已
以上回應,是否可行?是否合適?
LJ9994 發表於 2015-7-26 21:47 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

首先,呀生你好似離得好遠下

然後,我都幾想知道下除左深井呀,浪翠園呀,好勁花園之外

成條青山公路其他D咩御天峰御海峰會有咩人上車
89B 發表於 2015-7-26 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-7-26 14:02 發表
咁你想條線行海皮定上山先?
而家74D擺明係為白石角而開, 只不過係同時大窩西想要條觀塘線, 索性兩全其美而已

74A條缐行咗三十年點都有固定客源支持
如果改行何東樓經樂景街客量一定加

但條74D就一定無,因白石只係得豪宅同上下班先有客既科學園
索性每一小時抽起一班74X.叫74車埋入白石
九龍坑每小時又抽起一班277x 叫277入

D客見少個x應該照上,否則下班等10/15min都未必爬到頭
世界火車/巴士站巡禮2015 復活