hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 904 905減班
開啟左側

[服務調整] 904 905減班

ccicoltd 發表於 2015-7-27 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-7-27 08:15 發表

904討厭既地方仲有德輔道西既站位,有乜理由904果個所謂山道既上客站比起905果個山道既上客站遠咁多,太平洋廣場果個位想搭904過海又唔得。

請往均益站,904 905 就在對面。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Gary_B 發表於 2015-7-27 09:15 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-7-27 08:15 發表

904討厭既地方仲有德輔道西既站位,有乜理由904果個所謂山道既上客站比起905果個山道既上客站遠咁多,太平洋廣場果個位想搭904過海又唔得。

理由係該段路面西行係單線行車 點擺站?  贂左姑榚map未?
eric278 發表於 2015-7-27 09:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-7-27 02:22 發表

第一,金鐘無位,第二,905系灣北唔系廢的,第三,可能要修改行車時間,又有機會搞到時段,唔得...

仲有,905現時石塘咀至灣仔北走線,是與已大縮水的新巴18線以前行車路線相約(經干諾道中)
即係還要肩負新巴18線縮水後,西營盤去灣仔北(會展)一帶的服務替代
還看香港公交
111 發表於 2015-7-27 10:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-7-27 05:42 AM 發表

果D成日話開905X西隧後唔經西環直達中環灣仔既人, 根本都唔知905主要客源係邊
開埋D咩905X只會比904/914更頹

904長沙灣旺角後直達西隧後直達西環, 971深水埗海皮大角咀再要兜埋旺角佐敦至出西隧
兩線做既客都唔同 ...

905南行均益、東邊街站最多人落,出港澳前已落7-8成,我1-5都搭,客量分佈點會唔知,所以咪話905原線唔好攪佢。
開905x係比甜頭海麗南昌黎殺914,914殯儀段一早比905打殘晒,一定要執執佢順便開拓埋新客路。

904/971宜家個頹勢你唔係唔知,堅城根本養唔起2條去彌敦道既線。
S3BL100 發表於 2015-7-27 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-7-27 02:22 發表

第一,金鐘無位,第二,905系灣北唔系廢的,第三,可能要修改行車時間,又有機會搞到時段,唔得...

不過而家 905 好似都過鐘搞到要私對站?

但係我寧願搞一搞九龍走線,甚至拆兩條,見九巴咁鬼死想搞 905X

原帖由 111 於 2015-7-27 10:02 發表

905南行均益、東邊街站最多人落,出港澳前已落7-8成,我1-5都搭,客量分佈點會唔知,所以咪話905原線唔好攪佢。
開905x係比甜頭海麗南昌黎殺914,914殯儀段一早比905打殘晒,一定要執執佢順便開拓埋新客路。

904/971宜家個頹 ...

當時海麗南昌直出的 905X,唔成的原因,好似係因為 905 九巴食黃金時段,而 914 新巴食黃金時段,
905X 變相俾九巴食新巴果份,新巴當然唔制。

同埋 914 仲有富榮花園好難搞。

原帖由 kay 於 2015-7-26 15:38 發表
如果唔係要處理1字頭過海線問題

904/905應該都要整頓

其實與其拖累905,不如904跟18P行埋正街先入西隧(如果道路情況許可)

反正水街有970/971

905就擦邊跟930過海算數,反正西區有超過90%地方都可以方便行去地鐵站
無 ...

905 除左西營盤客量佔多外,另一個問題係南行因為西隧出口塞車,兜埋西營盤都唔會慢,里數亦差唔多。
如果直出上環,真係只係得大角咀班客會搭佢,但佢地係唔係都會搭 905,而旺角至荔枝角一段本身就唔會搭 905 去中上環灣仔。
仲有就係港島尾站已經算係離地鐵無咁近的地段。
如果想吸客,應該改九龍段而唔係港島段。
fb.com/scientisthk2usa/
VA54-HN8897 發表於 2015-7-27 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-7-26 19:40 發表

版友就係propose 唧 905 既西環客過 904 保住佢條命

其實要合併應該調返轉,唧904 D 客落905...
905 依家仲有定企o既原因係因為佢同港鐵反方向走,愈近西環尾愈有利,如果用904食905 只會硬碰,一定贏唔過地鐵

905 往港島方向其實只要o係出西隧後直上四幹,跟5X 或者347 咁落返電車路,再沿電車路返去嘉安街原線,車程應該多五分鐘左右
往九龍方向就麻煩少少,或者可以山道出,兜外圍去到堅城泳池跟347 入返電車路、再o係西祥街出入上四幹落西隧,車程應該會多7-8分
905咁改法基本上已經包晒大部分904 o既範圍,不過有隱憂o既一點係咁行法等同放棄904 o係聯邦新樓同吉席街,以往都算係904 客倉位

S3BL100 發表於 2015-7-27 10:28 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2015-7-26 20:46 發表
建議 904, 905, 914, 971 黎一次大重組

905 大致不變,建議縮至金鐘/中環
905x 做荔枝角美孚海麗南昌直入西隧到灣仔來回,不經西營盤
914 改早晚繁單向
904/971 合併,堅尼地城,經佐敦、富榮、深水寶
43M 延長石排灣

再加 ...

如上,905X 的問題係新巴唔肯…

不過我都覺得 905 拆線的話,九龍加快好過港島加快,起碼旺角塞車一定嚴重過西營盤,兜西營盤的時間有得計。
而家離開連翔道,明明見到深水步,都要兜多至少三四個字先到,實在好趕客。

所以應該係 905X 全日欽州街出入連翔道,非繁 20 分一班,已經可以食到深水步心臟地帶,
客量比起只做長沙灣至荔枝角更有保證,又唔會搞到新巴反枱。

905 就可以縮埋落石硤尾,港島段不變。

904 可改動空間唔多,如果轉兩味 ban 的話,只能維持現狀同減班。

914 可以簡化九龍走線,在欽州街有 905X 的前提下,914 唔使再兜埋荔枝角道同海壇街,
可以直行深旺道,連大角咀道都可以飛起,富榮後唔使兜落佐敦道先調頭,可以西貢街就轉返入廣東道,
回程亦可以油麻地出,經渡船街、西貢街、廣東道、甘肅街返原線,應該可以慳到唔少時間,改善過鐘。
另港島方向我覺得可以行告士打道,停外圍,可以避開軒尼詩道,同埋放 quota

反而 971 我覺得可以同 970 重組,970 係時候考慮南行合併擺香港仔,971 兩邊縮短做數碼港至旺角弼街。
同時西區爭取左荃灣線咁多年,我覺得可以整條 972 荃灣西站 - 石排灣,經葵芳、美孚、長沙灣,
四小龍尾站直入西隧,之後經石塘咀、堅城、士美菲路或域多利道,呢條線應該都夠屎忽數。
fb.com/scientisthk2usa/
創世電視 發表於 2015-7-27 10:35 | 顯示全部樓層
27/7,唔係啊嘛,九巴、新巴都冇出過通告,你點作都得啦!
dongfeng 發表於 2015-7-27 11:03 | 顯示全部樓層
原帖由 創世電視 於 2015-7-27 10:35 發表
27/7,唔係啊嘛,九巴、新巴都冇出過通告,你點作都得啦!
“惱世”,插人之前,麻煩你再做資料搜集啦!
에이핑크 대박!
wingho_cwh 發表於 2015-7-27 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2015-7-27 10:15 發表

其實要合併應該調返轉,唧904 D 客落905...
905 依家仲有定企o既原因係因為佢同港鐵反方向走,愈近西環尾愈有利,如果用904食905 只會硬碰,一定贏唔過地鐵

905 往港島方向其實只要o係出西隧後直上四幹,跟5X 或者347 咁落 ...

拿,師兄,你都識得講咁樣會放棄左聯字樓客倉啦,即係堅尼地城段得返海皮果兩三個站有人搭
但更加大既問題係,其實咁做,連德輔道西既客都會一鋪清袋。。改完只會更加等摺。。

原帖由 S3BL100 於 2015-7-27 10:28 發表

如上,905X 的問題係新巴唔肯

不過我都覺得 905 拆線的話,九龍加快好過港島加快,起碼旺角塞車一定嚴重過西營盤,兜西營盤的時間有得計。
而家離開連翔道,明明見到深水步,都要兜多至少三四個字先到,實在好趕客。

905 就可以縮埋落石硤尾,港島段不變

不如904 繁忙時間改擺石峽尾把啦咁。。集中資源做最多西環客既旺角同太子道一帶嘛
P.S. 905新橙淨係識諗縮數,連特車都唔再做(前提係九記都尚且仲有開嘛),可想而知新橙幾咁消極先得架,點會同你玩905X 丫 九巴自己玩,當係半私牌線都仲得既
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036