hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 904 905減班
開啟左側

[服務調整] 904 905減班

111 發表於 2015-7-27 11:32 | 顯示全部樓層

宜家九記下繁北行黃金時段繼續甩班頂閘,灣北頂死成日害死905

同意904/5 要執執九龍段,明明眼見SSP邊緣但要行多20分先入去到,但904/5 旺角太子佔~50%客量,又唔知可以點攪...,唯一就係1條改經聚魚道南昌街出SSP(順手又KO 914)
siusiupeople 發表於 2015-7-27 12:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kiwai 發表於 2015-7-27 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 創世電視 於 2015-7-27 10:35 發表
27/7,唔係啊嘛,九巴、新巴都冇出過通告,你點作都得啦!

減班唔出通告, 並唔係第一次, 更唔會係最後一次................
FBI2 發表於 2015-7-27 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 創世電視 於 2015-7-27 10:35 發表
27/7,唔係啊嘛,九巴、新巴都冇出過通告,你點作都得啦!

你咪作俾我睇囉
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
stevechau 發表於 2015-7-27 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-7-27 10:02 發表

905南行均益、東邊街站最多人落,出港澳前已落7-8成,我1-5都搭,客量分佈點會唔知,所以咪話905原線唔好攪佢。
開905x係比甜頭海麗南昌黎殺914,914殯儀段一早比905打殘晒,一定要執執佢順便開拓埋新客路。

904/971宜家個頹 ...

ching 個人想請教你, 905朝早過海既時間如何??
stevechau 發表於 2015-7-27 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-7-27 10:10 發表

不過而家 905 好似都過鐘搞到要私對站?

但係我寧願搞一搞九龍走線,甚至拆兩條,見九巴咁鬼死想搞 905X

當時海麗南昌直出的 905X,唔成的原因,好似係因為 905 九巴食黃金時段,而 914 新巴食黃金時段,
905X 變相俾九巴 ...

又唔係WOR...之前灣仔未轉巴總, 好少見九記905要私對面總站, 中途特就有~
九記905多數情況都開得好準時~ 好多時下繁灣北見灣碼都有10個8個特登等905走~
出到大路去到金鐘多數都坐滿窗口位...

同埋905X果個玩法反而無客...LCK&MF南行過海唔會理905, 905有客反而係CSW開始~
下繁就工廠區開始~ 905X基本上係一條全新線...
stevechau 發表於 2015-7-27 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-7-27 10:28 發表

如上,905X 的問題係新巴唔肯…

不過我都覺得 905 拆線的話,九龍加快好過港島加快,起碼旺角塞車一定嚴重過西營盤,兜西營盤的時間有得計。
而家離開連翔道,明明見到深水步,都要兜多至少三四個字先到,實在好趕客。

所以應 ...

905既最大問題係...你無咩理由唔入MK...入MK就點都無得快~
再者, 而家905係大角咀幾個站都落唔少客...無得用905就咁直入SSP~

971應該係同970X搞合併...做返旺&密少少已經夠打殘香旺紅小~
970係果頭有佢既存在需要...但域多利道又唔使要條971~
所以長遠要搞971...一係就比970X食左佢, 一係就971食左904佢~
stevechau 發表於 2015-7-27 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-7-27 11:32 發表
宜家九記下繁北行黃金時段繼續甩班頂閘,灣北頂死成日害死905

同意904/5 要執執九龍段,明明眼見SSP邊緣但要行多20分先入去到,但904/5 旺角太子佔~50%客量,又唔知可以點攪...,唯一就係1條改經聚魚道南昌街出SSP(順手又KO 9 ...

我只能咁講...905下繁灣北開出係準時&密的~
仲要總站係有踢得車走...

加上搬左總站之後, 反而無以前出站咁塞, 一般係比灣碼果陣再快左準時左~
只以條橋同軒尼詩道生性, 其實好快就到金鐘~

905九龍段最煩係大角咀, 北行真係佔到50%左右客...行聚魚道都做唔返呢D客~
你推佢咁行同推佢去死無咩分別~
stevechau 發表於 2015-7-27 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-27 12:16 發表

金鐘無位,中環交廣咪得囉。

咁擺返係灣北好過...而家又唔係無客, 出入又唔慢得過交廣幾多~
但沿路做既客仲多過交廣...
111 發表於 2015-7-27 14:29 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-7-27 01:06 PM 發表

ching 個人想請教你, 905朝早過海既時間如何??

8點幾唔塞車計,北行30分鐘內入西隧,45分鐘到信德

一個星期都有一日會塞西隧口,好彩905就唔駛塞西隧出上環個段干諾道西。