hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴有無想買新短金車
開啟左側

[問題] 九巴有無想買新短金車

3ASV3-JE1672 發表於 2015-8-1 01:31 | 顯示全部樓層

原帖由 1320 於 2015-7-31 13:54 發表
其實11.3, 10.5/6 米巴士係九巴真係有需求,只係九巴想簡單化以12米為主..........
反而, 新城最近入唔少11.3

最奇既係12.8 米既mmc 九巴 唔整反轉向,
結果有幾條線12.8米test fail左
九巴重組/新線係進步左,
但 ...
一陣出站/轉急彎黎個神龍擺尾,隔離線啲車/途人就真係多謝哂
城巴都領過野啦
3350 發表於 2015-8-1 08:13 | 顯示全部樓層
其實最想知41M來緊既方向係點,而家係話就話有幾架大豬掛牌,
但都係要擺哂中坑/長做P仔,同埋要同44私牌/食飯車共坑
但當AV退哂之後如果全線大豬咁最埋果條坑咪變吉坑養草?
話就話有片段有二代AP@41M一手扭入埋坑
但係咪個個司機都咁好技術?
以上都係路過所見,未試過註足觀察,可能會有差異,諒!
KOLOR 圍城
ky927 發表於 2015-8-1 08:42 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2015-7-29 00:07 發表
280X出過ATE
加上有訓練3N,12米車上過穗禾苑

所以穗禾苑用12米是無問題

穗禾苑淨邨口個S位已經夠攞命,用12米我諗真係要好似大潭水壩咁睇定無對頭車先入去。
同埋80M條坑好難泊12m。

諗諗,80M/81K係由10.6m跳去12m,跳左米幾,唔係用11.3m車,只係多左0.7m。一跳跳兩級以呢段路面係好博。師傅都大壓力。

不過我都覺得九巴唔應該放棄入11.3m車,始終有啲地區真係岩行10.6同12之間。例如雙鳳街同西沙路。入返4/50架唔過份。
Eddie 發表於 2015-8-1 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 1320 於 2015-7-31 13:54 發表
其實11.3, 10.5/6 米巴士係九巴真係有需求,只係九巴想簡單化以12米為主..........
反而, 新城最近入唔少11.3

最奇既係12.8 米既mmc 九巴 唔整反轉向,
結果有幾條線12.8米test fail左
九巴重組/新線係進步左,
但 ...
除左73X,B1仲有邊條線pass左12.8米?968? E34A/B?
m_rd08 發表於 2015-8-1 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2015-8-1 20:03 發表
除左73X,B1仲有邊條線pass左12.8米?968? E34A/B?

我見隔離版話42C好似係pass左12.8
kei_hk 發表於 2015-8-1 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 m_rd08 於 2015-8-1 08:33 PM 發表

我見隔離版話42C好似係pass左12.8

知唔知49X 衰邊個位?

Oliver_ME16 發表於 2015-8-1 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-8-1 22:07 發表

知唔知49X 衰邊個位?
長安比的士頂住入唔倒
我...
kei_hk 發表於 2015-8-1 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2015-8-1 10:25 PM 發表
長安比的士頂住入唔倒

即係上面有說 42C Pass 係「流料」。

1320 發表於 2015-8-1 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2015-8-1 01:31 發表
一陣出站/轉急彎黎個神龍擺尾,隔離線啲車/途人就真係多謝哂
城巴都領過野啦

無train過就用反轉向當然易出事,
我就唔信九巴要找100個精英車長 專操12.8車會係難事law
The Designer
1320 發表於 2015-8-1 23:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2015-8-1 20:03 發表

九巴12.8米無反轉向, 應該入唔到cwb 怡和街個灣 (元朗方向)
反而城巴成日用12.8 行962x
The Designer