hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何城巴12A只使用單層巴士?
返回列表 發新帖
開啟左側

為何城巴12A只使用單層巴士?

JF7222 發表於 2015-7-29 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-7-28 01:43 發表

12A返學日上山頂閘都唔係一朝一夕既事啦
基本上8:05之前既一段時間內多年來都係咁
該時段內有正常班次,亦有堅麗閣特車,但印象中就算拖卡開都一樣係爆閘上山

唔用雙層,相信有幾個原因
一來是盡量降低撞樹撞橋風險
二來 ...

成日都見人講新巴23位位$6.9好和味
但係係可以選擇搭12A或23既地方, 23係收6.9咩?
rkkwan 發表於 2015-7-29 00:43 | 顯示全部樓層
好笑。28年前住愉景灣,返學已經係3個人天星坐的士。唔會等12A或1A。落山就人人都係行。
castanopsis 發表於 2015-7-29 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 JF7222 於 2015-7-29 00:17 發表

其實如果要轉23,唔少學生都會選擇灣仔轉
原因係金鐘轉23真係隨時20分鐘都上唔到車,穩定性仲衰過12A
至少直至西港島線開通之前都係,近期無特別留意,唔知有無變
castanopsis 發表於 2015-7-29 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2015-7-29 00:43 發表
好笑。28年前住愉景灣,返學已經係3個人天星坐的士。唔會等12A或1A。落山就人人都係行。

正解
我見唔少學生都有類似習慣,上山的士落山行
不過隨著的士越加越貴,金鐘又永遠都排長龍,未來唔知會唔會有改變
ccicoltd 發表於 2015-7-29 08:20 | 顯示全部樓層
原帖由 JF7222 於 2015-7-29 00:17 發表

23 金鐘收 $6。跟 12A 比較,$1.7 差價已經夠和味了。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
rkkwan 發表於 2015-7-29 10:43 | 顯示全部樓層
依家D23夠力上到堅尼地道,仲投訴佢貴?   以前返學時段St Joe同Co-Ed要紅棉路,路邊落晒架頂閘LF。
S3BL100 發表於 2015-7-29 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-7-29 00:56 發表

正解
我見唔少學生都有類似習慣,上山的士落山行
不過隨著的士越加越貴,金鐘又永遠都排長龍,未來唔知會唔會有改變

我讀書果個年代(接近十年前),的士落旗 $15,除開每位 $3,平過 12A $1.3
當時 12A 同的士都係排長龍,一般係無約到人就會搭 12A,約左人或者趕時間就會搭的士

估唔到城巴十幾年無加過價,的士就係咁加…

不過落山當然行路好過搭車,而且快過搭車,甚至上山都係行路穩陣過搭車
fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2015-7-30 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-7-29 10:44 發表
我讀書果個年代(接近十年前),的士落旗 $15,除開每位 $3,平過 12A $1.3
當時 12A 同的士都係排長龍,一般係無約到人就會搭 12A,約左人或者趕時間就會搭的士

估唔到城巴十幾年無加過價,的士就係咁加…

不過落山當然行路好過搭車,而且快過搭車,甚至上山都係行路穩陣過搭車

正解
選擇的士/12A既學生都係一半半
的士好處係密密有車嚟,比較容易預計幾時上到車
巴士好處就係約唔齊人可以平

的士頻密加價,我成日覺得12A只要加密班次
避免出現由添馬街排到紅棉路既超級長龍
就可以搶到好多的士客
希望隨著西南港島線開通,城巴會用少少心機去做12A

至於落山,除非大雨,否則12A就算放學時間都極少頂閘
就算搭車,大部分人都會叫1A/12A兩飛,反正同路
12A,就連唔少麥當勞道居民都只會搭上山方向,可以留意12A早繁落山通常吉車,下繁七至九上山會頂閘

紅字:
如果計埋等車時間,就算上山都係行路快,不過連冬天都行到汗流浹背,真係唔好搞
derekli0126 發表於 2015-7-31 22:52 | 顯示全部樓層
早繁返學時段 12A 頂閘就真係預左,7:40 - 7:50 等至少兩班先上到。
不過最重要都係城巴既出車穩定性,唔脫班其實緊緊夠載,但脫班真係好趕客。好幾次脫班條龍就長到見唔到龍尾,返學遲硬唔想行上山都唔得啦。
其實大部份同學都揀 12A ,尤其而家的士貴左,個五人同行比搭巴士更抵既優勢已經唔明顯。
所以城巴應該更積極加密 12A 早繁班次。

Man@MFHK 發表於 2015-8-1 02:35 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-7-30 23:49 發表

正解
選擇的士/12A既學生都係一半半
的士好處係密密有車嚟,比較容易預計幾時上到車
巴士好處就係約唔齊人可以平

的士頻密加價,我成日覺得12A只要加密班次
避免出現由添馬街排到紅棉路既超級長龍
就可以搶到好多的士 ...
麥當勞道搭落山?行路肯定快過12A吧
Volvo B8L