hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實新巴有冇可能經營大埔線
開啟左側

其實新巴有冇可能經營大埔線

hadboy5 發表於 2015-7-31 10:56 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-7-31 08:41 發表

係lor, 九巴過隧道又無分段,焗人比九龍價

去大埔有需求爭取開線啦
需求細咪74X轉98A,296A

九巴去藍田收10.2, 入將軍澳收13-14係合理推測,可比較1A同98C,98D
除時去大埔,無競爭下,加埋轉乘除時貴過而家 ...
原來又係九巴問題,係人地唔好搞過分段出來,唔關新巴的問題,我想講大隧所有路線係新巴做都係咁概款,你睇下新巴的轉乘優惠額係幾多,連小西灣去南區都要十蚊時足以證明一切
ahken 發表於 2015-7-31 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ckw7a5 於 2015-7-29 13:23 發表

連小巴都唔夠客, 你估真係會有公司肯來開全日線?
如果新巴係開善堂, 西港線開左後就唔會左CUT 右CUT, 務求賺盡一分一豪

所以此post已完,新巴繼續focus on柴小好過啦
053h4 發表於 2015-7-31 11:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
VA52-HN6509 發表於 2015-7-31 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2015-7-29 12:34 發表
個人認為,可以由新巴接辦九巴274P並改為全日服務,全日往返大埔工業邨至馬鞍山,打破小巴26的壟斷。

點解係都要新巴接手呢?
而家你覺得九巴做得好差咩?

首相,你未見過過新城唔好既一面姐
而家新城班次失準度分分鐘仲勁過九記
但為何一畢業才知 一世我也要考試
053h4 發表於 2015-7-31 12:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hadboy5 發表於 2015-7-31 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-7-31 12:15 發表

其實睇你等咩線, 好似969 好多人覺得好過968, 又有人話960好過 962系
適度競爭下, 巴士公司先有能力做好D

978 對 373A, 又或者934全日打930, 有競爭先係好事 ...
個餅本身都唔夠大,點解仲要爭食先,不過我都好同意有競爭先有進步,968差過969的原因可能係967分流左部份客,968食哂成個元朗同洪水橋客,978唔係新城惡性競爭下新巴一早開左啦
stevechau 發表於 2015-7-31 13:11 | 顯示全部樓層

原帖由 982X 於 2015-7-29 13:27 發表
新巴有冇可能放棄經營970系?

係就好...
LAK2 發表於 2015-7-31 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 31-7-2015 02:32 AM 發表

其實連馬鞍山都有單向要用貴價搭798
(682往港島>>798往將軍澳個轉乘係廢既)

不過講真,沙田有唔少地區係可以行去798站頭
就算威院行去田園閣,係要行10分鐘,但行完其實成個行程都唔係慢
At the end of the day,唔喺798/682步行距離內,又有九巴大隧沙田線覆蓋既地方都唔係話多,而且以屋邨為主
當然,轉去大埔、北區真係好貴好貴

轉東鐵我覺得唔算太貴囉 (尤其是火炭轉)
volvo2000 發表於 2015-8-2 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-7-29 23:07 發表
咩系將上沙?

講開其實將埔應該夠客
始終大埔去將軍澳74X轉98A/296A係唔少,以74X甘頻密既班,漏少少客出黎都夠食

講起將埔就不得不提天水圍晨早線265S
呢條路線開左超過10年,
兩個方向客量都未聽聞過有任何變化
更加無係往年RDP提過調整班次甚至取消
正當264M滅亡之時,265S竟然卻無驚無險
咁將埔線都唔係無需求,不過可能係晨早限定
問題係有無巴士公司肯食
kmb71k 發表於 2015-8-2 05:00 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo2000 於 2015-8-2 02:03 發表
講起將埔就不得不提天水圍晨早線265S
呢條路線開左超過10年,
兩個方向客量都未聽聞過有任何變化
更加無係往年RDP提過調整班次甚至取消
正當264M滅亡之時,265S竟然卻無驚無險
咁將埔線都唔係無需求,不過可能係晨早限定
問題係有無巴士公司肯食

264M係全日線, 運輸署定出o黎指定要開
265S係早繁線, 區議員強烈要求下開, 因為區議員認為當年有不少人由大埔搬去天水圍(還是調轉, 忘了), 要保持兩區家庭聯繫還是啥的(大約情況, 詳情忘了), 呢條線區議員仲不斷想要求265S全日, 所以265S點都係唔死得

但係將埔線, 根本無人要求要開, 所以呢....

以上回應,是否可行?是否合適?