hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解重未重整屯門區往旺角巴士缐?
開啟左側

[問題] 點解重未重整屯門區往旺角巴士缐?

BlackBird 發表於 2015-8-13 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-13 15:12 發表

西鐵直出尖東,你覺得69X 會傷得過268B?

笑話,西鐵一通車幾個月69X 已經減班,仲要減左唔止一次,
自己搵番69X 舊班次先啦。

保命? 虧你咁都講得出...

兩邊都有,但你唔做野搶番YTM 尐客?
小弟弟,你識做生 ...

YMT咁少客倒走左都唔可惜啦
YMT需求咁低轉乘解決啦:lol

拿,我學你炸
你成日錦講既
P960早日摺線
樂仔〞 發表於 2015-8-14 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-8-13 23:24 發表

YMT咁少客倒走左都唔可惜啦
YMT需求咁低轉乘解決啦

拿,我學你炸
你成日錦講既

仲轉乘?行啦
LF6277 發表於 2015-8-14 02:58 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-8-13 12:57 發表

U去屯市不可行

1. 同輕鐵及鐵巴重疊
2. 會孤立屯門南

根本上效率最高的轉車站是城門隧道(換客前後的空間浪費最少)

城隧轉車個網絡係八爪魚先做到咁高效率
siusiupeople 發表於 2015-8-14 08:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-8-14 08:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
miklcct 發表於 2015-8-14 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-8-13 21:30 發表

咪就淨得屯門北 (仲要係屯門東北先啱,屯門西北都無乜著數) 同碼頭區方便咗囉
其他區,尤其市中心,大興山景同良田其實受惠有限,成個屯轉好多線本身無屯轉都一樣做到同樣效果
特快去旺角,美孚可以轉 63X;去葵芳青衣,一樣 ...

咁長沙灣道有無位俾呢三組線​分開排?屯門一組、天水圍元朗一組、E21/E21A一組。
進智公交
樂仔〞 發表於 2015-8-14 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-8-14 09:32 發表

咁長沙灣道有無位俾呢三組線​分開排?屯門一組、天水圍元朗一組、E21/E21A一組。

最大問題都係欽州街個組,其餘站停前少少停後少少已經得
(不過就算屯門線自己一組,都一樣有排排 )
stevechau 發表於 2015-8-14 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-14 08:12 發表

錯,YTM 客好做長沙灣道客,我係九巴梗係趕長沙灣道客走啦。

咪就係好彩九巴無請你LOR...
如果唔係69X想拆, 死左10世LA...天瑞呢邊想出西九龍??
坐車上大欖轉LA~

而家YTM嚴格係攬住兩條頹線...69X係呢度無客, 269B係呢頭又唔夠多客~
反而SSP長沙灣道黎條69X+265B都仲養得起打得爆架車有餘~
邊度好做...盲既都見~
好少坐69X...倒也不介意你主動拆佢送佢去上路去死...然後天水圍人追斬你~
stevechau 發表於 2015-8-14 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-14 08:11 發表

車,69X 減左好多次班啦,經埋長沙灣道啦,點解仲減到20 分鐘一班呀?
仲大大聲講保命?

好簡單,
車程慢>趕客>減班>再趕客>再減班。
咁都唔明? ...

佢減班係YTM無鬼用上得唔夠多客...
SSP呢邊就爭氣既...經得呢頭D長途線好多SSP都幫你坐滿打爆甚至頂閘上唔晒都有...:lol
單靠YTM早就同268B下場一樣LU~
stevechau 發表於 2015-8-14 13:24 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2015-8-13 23:20 發表

唔該,2條線係長沙灣道都有好多客
真係好似你錦265B行西廊既話,265B會極少客
唔好咁天真覺得D客會走去轉轉轉啦
錦樣轉轉轉法只有巴迷先會錦做
大眾市民早就落晒地底啦 ...

其實大部份公路線係長沙灣道都好多客
以入屯門/大西北線黎講, 大部份線係呢帶既客量佔50%根本上就無問題~
部份更加OVER 50%TIM...68X分拆已經係好例子...
話慢話無客, 但點都係比多既班次擺係呢邊先~
而唔係要駁要打仗要加印象分既268X~

當然確係有D線係呢頭碌得離譜左...例如234X/36B等~
我諗就算強如42A...分拆完都只會好似今日既68X+268X咁...
拆完未必差...但兩邊想讚好又真係讚唔落手~