hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 早繁彌敦道過海線客量統計(不包括971及117) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 早繁彌敦道過海線客量統計(不包括971及117)

樓主| tunghang 發表於 2015-7-29 18:14 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-7-29 18:02 發表

咁講LA...始終上班時間市區好多都係靠鐵, 你咁做真係唔會準...
就算你真係想做, 同一個站位你企下繁去做...咁會好好多...
同埋真係應該去計車上客量...

TD要做條線既客量都唔係單睇一個站上幾多客LA, 都睇架車去到 ...
TD資源比較多,就算目測唔準,都可以試下用八達通較對。
其實計車上客量,喺車上數又唔可以同時數其他巴士既客量以及成個時段既情況,喺車站數又睇唔哂成個車箱環境。
雖然數上車客有幾多係睇唔哂成個路線既客量,但係都起碼知道一個站既乘客對唔同路線既反應。
下次會研究下點樣令個數據更有代表性。

樓主| tunghang 發表於 2015-7-29 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-7-29 18:09 發表

我明你做緊乜野...只係唔知本身架車既客量, 好難有較準確既結果JE~
始終好難以一個站既上客量去概括該區既習慣...

正如西隧大西北線去到中上環已經上唔到車...唔通就話中上環客既習慣令到條線係呢個區得幾個人支持 ...
上唔到車始終會等到上到車就上掛...
其實今次觀察並未有路線一早頂閘,每就算條線令乘客上唔到車,相信時間都足夠令乘客上下一班,況且每次有車到站都可以完整清走人龍。

Gary_B 發表於 2015-7-29 19:01 | 顯示全部樓層
地點錯 時間錯 方法錯 樣本錯

讀完research method 再做過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-7-29 19:32 | 顯示全部樓層

先大家需要睇清樓主既命題
針對西九龍既客量你叫人去紅隧口睇作用係邊?

到樓主既問題係
一個站如何推算成個西九龍區既客量?
如其報告水渠道有幾多人上車
不如目測一下車上面有幾多人
咁去估計紅隧線對西九龍客既吸引力會更好

最後
紅隧口係客倉主因係東鐵線
日後南北線過海後紅隧線一定唔可以只係靠紅隧口一站
既冇西九客又冇東鐵線大量倒客
大幅減班亦都唔出奇
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2015-7-29 19:50 | 顯示全部樓層
不嬲1字頭過海線,唔計118,剩係做隧道兩邊,非繁越遠越少客

越遠越少客其實無得搞,因為行車時間穩定性係輸比地鐵
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2015-7-29 20:39 | 顯示全部樓層
如果要針對西九過海線睇客量既話睇下繁似乎仲好,
不過如果想睇上繁都唔緊要,
但我覺得上繁睇既時段需要提早...

八黠鐘先去數車基本上紅隧果堆一定唔得,
如果係由七點開始睇到八點半既話可能會有好少少既結果,
但...其實上繁睇西九過海線客量意義似乎唔係好大...
S3BL417 發表於 2015-7-29 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 tunghang 於 2015-7-29 17:45 發表
其實目測車上客量未必準確,而且係想同時與多條路線作比較。

喊出黎
數車上客量點解會未必準確?佢地唔係都係西九龍上車麼?
就算唔準確都好過你企水渠道淨係數上車人數
用一個站既上客數字去代表哂成個西九龍,佩服
adv_106 發表於 2015-7-30 07:49 | 顯示全部樓層
起碼樓主都有心親身落場去到空氣咁差的旺角監察,算係咁啦。

其實彌敦道過海線在西九的客量一直都不高係正常,的確有必要重組一下,例如102+112 2拆3。
rkkwan 發表於 2015-7-30 09:11 | 顯示全部樓層
D方法同數字冇問題,但究竟樓主個Hypothesis(假説)係乜?結果係支持定否決?我睇咗咁多個post都唔知。

而嗰D數字對我(同對大家)都冇出奇嘅地方。
ahken 發表於 2015-7-30 10:30 | 顯示全部樓層

原帖由 adv_106 於 2015-7-30 07:49 發表
起碼樓主都有心親身落場去到空氣咁差的旺角監察,算係咁啦。

其實彌敦道過海線在西九的客量一直都不高係正常,的確有必要重組一下,例如102+112 2拆3。 ...
好明顯係條線太過過時啦,但巴士公司同運吉都唔想搞住(好明顯想等沙中線開左先一次過殺哂堆流水過海線)