hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 開舖巴士總站都要讓路,邊個夠你勁!
開啟左側

開舖巴士總站都要讓路,邊個夠你勁!

B.B.B. 發表於 2015-8-4 00:35 | 顯示全部樓層

建議九記立即幫個總站整返個超長上蓋,為等候既乘客遮風擋雨
最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
Eragon 發表於 2015-8-4 11:35 | 顯示全部樓層
假如好似你地咁建議,咁就有一大堆行政文書要做
又要brief 班車長,教佢地行新路
又會搞到其他線,麻鬼煩

將個總站搬去九龍站,除左塞車過鐘脫班,都唔會有咩其他問題
係班魚魚要硬食之嘛
qualcomm 發表於 2015-8-4 21:57 | 顯示全部樓層
then need to move to Elements again in Sep?
nickk 發表於 2015-8-4 22:30 | 顯示全部樓層

最簡單,將271巴士總站一段慢線劃為7-12巴士專線,只準巴士同專線小巴駛入,而且班私家車唔會泊得咁猖狂,因為要扣分的!

至於Apple門口問題,租舖包埋馬路?
OMG
PC2625 發表於 2015-8-5 01:55 | 顯示全部樓層
搬去尖東科學館道總站 (13X, 26, 35A, 41A, 98D) 可以嗎?
harumi7890 發表於 2015-8-5 02:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Eragon 於 2015-8-4 11:35 發表
假如好似你地咁建議,咁就有一大堆行政文書要做
又要brief 班車長,教佢地行新路
又會搞到其他線,麻鬼煩

將個總站搬去九龍站,除左塞車過鐘脫班,都唔會有咩其他問題
係班魚魚要硬食之嘛 ...

其實講左咁耐都無一條核心問題講中271

271要設廣東道做總站點解無人講其實係九巴自己霸住唔放既問題?
始終叫做總站都係個資產黎,而家仲可以大條道理泊架巴士入黎。一搬走左就即刻變公坑,你估九巴有冇咁蠢?

其次你講既塞車問題,即係柯士甸道位點解無人講同路政署運輸署規劃問題有關?係就係受高鐵工程影響但佢可以規劃出更為直接既臨時道路出黎嫁嘛。有工程要改路咁點解都得嫁啦。點解唔做好佢?因為怕左九龍站啲高尚住宅投訴?交通管制例如巴士專線或車輛限制都懶得攪結果咪導致日日都塞死黎黎去去嗰幾個位囉。

281A就係好例子。埋完中港城就好心前少少直接落個柯士甸站比人落車囉,係要強行轉個大圈入去仲要個站基本上係無人落既(原址政府合署)好心就改改既啦。時間咪就咁樣哂囉。

好啦到你講既咩行政問題其實只係睇個路線策劃部做唔做野。271入九龍站都唔係新鮮事基本上要跟唔難,分分鐘有事踢車好過喺廣東道。廣東道一死就係困獸鬥。你都寧願佢有路走出黎幫手清場先啦。

最終結局一係等高鐵站起好搬入去,一係繼續日日老老實實行去總站上車。想有咩結局就要睇當區區議員啦…可惜那是王秋北…
YY487 發表於 2015-8-5 11:13 | 顯示全部樓層

harumi7890 發表於 2015-8-5 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 YY487 於 2015-8-5 11:13 發表
核心問題就係延長去九龍站而唔加車只會令全部 271 乘客一齊受害

老實說281A走線都係叫獨市而且車數仲要要少過271,只有20部佢都可以做到班次

咁點解271一定要加到車先可以延長?關鍵在於個主任點樣編定班次。

例如281A九龍站每晚6點開始都係keep住6分班。唔係佢多車,而係佢識執好班次
而且有位放車可以keep住開。

相反廣東道只能放2部車狀態就顯而易見放車效率。唔係話唔加車,而係要佢執好啲班次先為重要
Steven_BUS 發表於 2015-8-5 15:41 | 顯示全部樓層
我覺得271廣東道總站 應該學銅鑼灣時代廣場的士站咁,整條石壆欄住,有入冇出,避免太多私家車違泊
YY487 發表於 2015-8-5 22:39 | 顯示全部樓層