hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青朗公路Neoplan撞重型貨車, 巴士車頭嚴重損毀 ...
開啟左側

[問題] 青朗公路Neoplan撞重型貨車, 巴士車頭嚴重損毀

Neutroginger 發表於 2015-8-1 13:21 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-8-1 00:18 發表
如果之後證明是巴士司機錯失導致,司機是否需要賠返九記一部雙層巴士?仲有無得報工傷?

請問你知唔知架巴士值幾多錢?
咁你又知唔知車長要做幾多年先夠賠?
仲有你點證明個車長係故意撞爛架車?
skpracta 發表於 2015-8-1 14:10 | 顯示全部樓層
我屋企人正正搭中這班車(樓主post果張相影到屋企人),好彩無乜大礙,而家返左屋企休息。

至於事故經過,由於要同九巴傾左點處理先,就暫且不贅。

無乜野的話AP都係唔好坐樓上車頭,真係要坐車頭的話,扣番安全帶吧。
bjbus 發表於 2015-8-1 14:11 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2015-8-1 14:16 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-8-1 14:11 發表

雖然司機不是故意引起交通事故,
但是如果是因為他失誤導致,
請問是不是都應該賠償呢?
因為如果由乘客來承擔(巴士公司(保險)賠-->成本轉介在乘客身上)
我覺得不公平 ...

當你講得通既話, 跟本就唔洗買保險啦
邊個引起件事就邊個找數
如果係咁既話, 一個月搵18 萬都請唔到車長
skpracta 發表於 2015-8-1 16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 bjbus 於 2015-8-1 14:11 發表

因為如果由乘客來承擔(巴士公司(保險)賠-->成本轉介在乘客身上)
我覺得不公平 ...

巴士公司點樣處理失誤的司機,係巴士公司的事。

至於巴士公司為其車輛/司機/乘客購買的意外保險,我相信已經考慮你所提出的因素。

希望樓上自己查下「保險」係乜野意思至好繼續討論。

利申:是次意外Victim的家人。
kei_hk 發表於 2015-8-1 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 bjbus 於 2015-8-1 02:11 PM 發表

我覺得不公平 ...

有無睇前面我的回帖﹐有無睇入面條link?

係司機失誤又點? 巴士公司係要司機負責﹐最多咪係$300﹐追同唔追都無分別啦

唔通作為司機﹐真係好想撞車﹐用自己條命去玩咩。
(註: 多年來﹐我只聽過一單係司機故意撞車的新聞﹐地點在青衣車廠)

至於你講到最後由乘客承擔﹐你真係搵到保險公司(九巴保險部)會針對個別意外去加保費的資料﹐再拿出來討論啦。

kmb71k 發表於 2015-8-1 17:22 | 顯示全部樓層

車長撞車仲要叫車長賠錢俾公司
自己出事仲要嘔錢出o黎賠償
唔該你唔識既就唔好講廢話當幫忙
咁高智商既想法
係出面真係笑死街坊
以上回應,是否可行?是否合適?
053h4 發表於 2015-8-1 17:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hkbw 發表於 2015-8-1 19:05 | 顯示全部樓層
好在係AP, 如果唔係坐車頭既應該RIP左~~
算係咁啦...15年車咁撞埋去都只係咁~~

AP雖然D引擎機械麻麻, 但鋼水真係NO.1~~~某程度上, 呢個安全堅固既特性, 對乘客保障高些, 引入返D都係好事來既...
殺雞焉用牛刀?!
volvo_chan 發表於 2015-8-1 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2015-8-1 19:05 發表
好在係AP, 如果唔係坐車頭既應該RIP左~~
算係咁啦...15年車咁撞埋去都只係咁~~

AP雖然D引擎機械麻麻, 但鋼水真係NO.1~~~某程度上, 呢個安全堅固既特性, 對乘客保障高些, 引入返D都係好事來既... ...

認同,其實自AP69事件後,九巴應該引入更多Neoplan,德國車真是性能與安全並重!

我認為香港巴士公司引入巴士時,應該以車身安全性和札實程度為首要考慮,
Neoplan直頭無得輸,如果當年九巴/新巴一早肯用Neoplan原廠標準Benz/Man偈作為的動力配搭的話,
其實問題無而家咁多,Cummius M11配Neoplan簡直夾硬黎。

香港的雙層巴士車身,Neoplan同Wright安全性和鋼水真係最好!
至于你信不信,我反正信了