hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E34A路線及車程問題
開啟左側

E34A路線及車程問題

JX1219@265M 發表於 2015-8-2 22:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自從E34A行天北之後,都存在好大既問題,差吾多半個幾鐘先上公路…成個半鐘有多先到總站,有D人覺得糸路線走法問題。其實有冇方法可以解决以上既問題…改變行車路線其實可吾可行?

NA4179x賢 發表於 2015-8-3 01:42 | 顯示全部樓層
從來都唔覺拆線有快過,頂多咪又係五分幾鐘
行一行天北又拉返長啲時間,燈位多又等長時間,上客都要時間
如果夠車一早拆埋天北天南線
問題係唔夠車
E21A 發表於 2015-8-3 06:17 | 顯示全部樓層
原帖由 NA4179x賢 於 2015-8-3 01:42 發表
問題係唔夠車 ...
就算夠車,但係夠客咩?
lsc04d11 發表於 2015-8-3 06:29 | 顯示全部樓層

原帖由 NA4179x賢 於 3-8-2015 01:42 AM 發表
問題係唔夠車 ...

對天耀至天華一段客,唔會話冇快到嫁。
對天北一段客,更加唔洗轉輕鐵去市中心就有機場巴搭添。
真係慢左既,咪剩番嘉湖同埋市中心客囉。
冇快到者,但起碼冇慢到。

所以O係龍運既角度而言,咁樣拆係冇問題嫁……最大問題係冇左E34S既特快,但睇報告又話E34S其實天耀前都唔算太多客(天北行E34A方汰同E34S都差唔多啦)
ky927 發表於 2015-8-3 10:28 | 顯示全部樓層
撇除夠唔夠車,天南天北分家其實係上策。
其實AB分拆左一段時間,大可做個統計,睇下A線天北多客定天南多客。

又天北都要焗坐30分鐘上公路時,其實天北搭洪水橋搭屯門北做一條線又得唔得呢?
 樓主| JX1219@265M 發表於 2015-8-3 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2015-8-3 06:17 發表
就算夠車,但係夠客咩?
其實客就夠既,平日非繁都坐滿上公路
lsc04d11 發表於 2015-8-3 17:01 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 3-8-2015 10:28 AM 發表
撇除夠唔夠車,天南天北分家其實係上策。
其實AB分拆左一段時間,大可做個統計,睇下A線天北多客定天南多客。

又天北都要焗坐30分鐘上公路時,其實天北搭洪水橋搭屯門北做一條線又得唔得呢? ...

我又真係唔明你喇。
天北+洪水橋+屯門北+屯公會快過天北+天南+元朗公路+欖隧?
就算一樣,咁點解要為E34系開三條支線,唔好唔記得車一樣係咁多喎…
(服務左屯門北,E33系未必會俾一兩部車你……)

咁樣建議不如學兆康苑某議員的E33U提議,整E34U,由天恩邨兜天北直往八鄉路,自己轉番去機場既E34系啦!
(哈)
PF2802 發表於 2015-8-3 18:59 | 顯示全部樓層
原帖由 JX1219@265M 於 2015-8-3 14:54 發表
其實客就夠既,平日非繁都坐滿上公路

如果天南天北各一條線 一齊等執粒啦
TR5774
hadboy5 發表於 2015-8-3 20:15 | 顯示全部樓層
如果每兩班先有一班經天北就點,概念大約係但無實際班次
jpoon 發表於 2015-8-3 20:20 | 顯示全部樓層

等屯門赤鱲角通道起好,問題自然解決啦
http://jpoon9394.blogspot.com/