hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E34A路線及車程問題
開啟左側

E34A路線及車程問題

EH2674 發表於 2015-8-6 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 m_rd08 於 2015-8-6 22:43 發表

尼樣野真係要「多謝」天佑區區議員(係擺到明話佢係天佑區區議員)

天慈+天麗加埋先得個5棟樓,點同人鬥姐
咁我又覺得大部分既線行天耀路又好合理既
不過全日過海線又冇,全日機場線又冇,係慘左D既...(雖然都慣曬行去 ...

遲早變非村天下

原帖由 PF2802 於 2015-8-6 22:14 發表

行天慈快左但係無左樂湖同天盛
天慈夠唔夠人cover呢兩個屋苑?
有腦都識揀條線應該點走

何況多年黎既走線係點都話左比你知應該如何取捨
要怪就怪天慈唔夠人早入伙囉 ...

至少頭幾班E34A已經可以改道(擺唔擺站另計),反正班客老早行左去總站搭

啊,唔係無車行,無計到B1私牌車添
強人所難,不可一不可再
Ms.Potato 發表於 2015-8-6 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 湯美 於 2015-8-6 09:20 發表
E34A同E34B再執執:
天水圍北嘉湖北上公路一條(天恆>天富>美湖>景湖>東涌)
天水圍南經玩朗(天耀(撇除天慈唔夠位可以放天慈>天耀)>天祐>元朗>東涌)

咁又有冇得搞? ...
天水圍點都冇可能再連住個元朗,一來元朗本身夠客,而且大馬路好塞,同埋天水圍一直都夠客養起一條線,

天水圍絕對可以有屬於自己嘅巴士線,天南出機場仲慢過天北都唔係路掛。
PF2802 發表於 2015-8-6 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-8-6 22:57 發表

遲早變非村天下

至少頭幾班E34A已經可以改道(擺唔擺站另計),反正班客老早行左去總站搭

啊,唔係無車行,無計到B1私牌車添
當年E34S夾硬兜天耀都唔益天慈

就知道一切都係妄想
TR5774
dogdog002 發表於 2015-8-7 00:15 | 顯示全部樓層

有無人解釋到點解龍運做咩突然咁進取又開E34AB又開E33P?

有新Quota咩?

又話叫晒救命連車都上唔到又要換走直梯要高載車?
NA4179x賢 發表於 2015-8-7 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-8-3 06:29 發表

對天耀至天華一段客,唔會話冇快到嫁。
對天北一段客,更加唔洗轉輕鐵去市中心就有機場巴搭添。
真係慢左既,咪剩番嘉湖同埋市中心客囉。
冇快到者,但起碼冇慢到。

所以O係龍運既角度而言,咁樣拆係冇問題嫁……最大問題係 ...

行得天北就無得再走
唯有開特班天南起載
 樓主| JX1219@265M 發表於 2015-8-8 14:38 | 顯示全部樓層
其實最主要問題系龍運吾夠車,如果龍運再入多D車,以下既方法可吾可行呢:
1.E34吾駛取消,照原本既路線行,但吾經元朗。
2.開E34A,只行天北,同265M一様,過左天晴上公路,但比E34疏,30mins一班。
3.E34B 照舊…
咁樣其實可吾可以解决所有問题?
PF2802 發表於 2015-8-8 15:09 | 顯示全部樓層

原帖由 JX1219@265M 於 2015-8-8 14:38 發表
其實最主要問題系龍運吾夠車,如果龍運再入多D車,以下既方法可吾可行呢:
1.E34吾駛取消,照原本既路線行,但吾經元朗。
2.開E34A,只行天北,同265M一様,過左天晴上公路,但比E34疏,30mins一班。
3.E34B 照舊…
咁樣其實可吾可以解 ...
咪即係將E34A拆線 只係講法唔同實際冇分別
天水圍冇資格南一條北一條囉
TR5774
rusf101001 發表於 2015-8-8 15:50 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 2015-8-8 15:09 發表
反正天南原本個舊客都爆到七彩
當然班次上可以減少少
天北本身都有客去天南搭
天北條線未當試水開半粒鐘都唔怕la
起碼唔使碌晒成個天水圍
PoohPoohJoe 發表於 2015-8-9 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 2015-8-8 15:09 發表

其實南面係夠自己頂一條線
唔好睇少機場員工既數量
係北面唔應該自己有一條線
其實行番以前個套最實際
主線照以前E34朝早咁樣
行天南唔停元朗
天北就用特車搞掂,行番而家E34A條線
ma212223 發表於 2015-8-10 04:51 | 顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

為咗市中心快少少
令到天北大部份時間無車搭去機場
要攞住啲行李轉轉轉
唔係呀嘛?
一出RDP   要去鵝頸橋?