hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 76 縮短
開啟左側

[服務調整] 城巴 76 縮短

kay 發表於 2015-8-9 17:42 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-9 17:36 發表

南區線條條都爆,76 坐滿都無,仲要半個鐘一班,
76 唔死都無用啦,需求咁低。
76真係無坐滿?單層我見唔少喎,唔好亂講野喎

朝早7點幾有班車,未到業漁大廈已經要企人
黃昏都有班車返到南區頂閘上石排灣

根本石排灣就無需要條爬南風道既車出巿區

佢地想要架隧道車,所以成日要求70P全日,但依家70去左華貴
76又比人咁改,70P只係一至五多1班車

我唔覺得石排灣有d咩受惠今次重組囉

而且係城巴眼中,76係主力服務南風道同司徒拔道

既然係咁,係規劃上咪應該同石排灣分開考慮?

不過d區議員傻既,R到一班半班70P就放行76改道,班居民真係多謝你
世界很簡單 人類很複雜
siusiupeople 發表於 2015-8-9 18:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ccicoltd 發表於 2015-8-9 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-9 18:03 發表
比多少少錢都唔得學咩人出街?

>50% 都叫少少,怪不得你叫少少人。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
siusiupeople 發表於 2015-8-9 18:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2015-8-9 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-9 18:09 發表

你自己睇番署方文件先,人地講到明呢條線載客量極低。
平均計梗係咁講,但我自己多年所見有d班次會爆

我當你一日開20班車,得兩班車有50人,其餘得10人,平均數幾多?

如果計平均數去判斷條線去留,大把線要執笠

例如新巴愛線25?

新城最厚面皮係,收得貴無客既線唔KO,收得平有客既就KO佢
將來佢蝕錢唔好怨人,係佢自己一手造成

講真,76收5蚊,如果石排灣經隧道直出銅鑼灣,就算玩non-stop,根本唔會無客

根本76行南風道,就注定唔會有太多石排灣人幫趁,而南風道一帶出行需求都唔高

76客量低根本唔出奇,南風道一帶無錯有社會責任,但無理由拉埋石排灣落水

睇黎你都唔明我究竟想講乜

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +15 收起 理由
ma212223 + 5 由有人類開始拉勻嚟計呢,我相信76嘅載客率 ...
neoplan720p + 1 將來佢蝕錢唔好怨人,係佢自己一手造成 ...
wingho_cwh + 1 + 10 石排灣中箭鳥

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
3AD172004 發表於 2015-8-9 20:09 | 顯示全部樓層
照上面咁多意見黎睇,你地認為城巴76線改為星期一至五兩繁服務是否恰當呢?
主賜我異象,來委身香港!
Ravenclaw 發表於 2015-8-9 22:44 | 顯示全部樓層

其實真正服務司徒拔道下段果條叫城巴6號,叫做比較多人用架啦,起碼佢有雙向分段,咁至於去老銅就晒鬼氣。

第一,例如肇揮台,人地小巴系上埋山入埋去,而且仲要班次合理,呢樣野巴士做唔到ge,就算我唔鐘意坐巴士,我大可以行樓梯落山坐10仔,所以巴士連方便輪椅人士的用途都沒埋,巴士系沒可能入到去肇揮台內面。

咁所以司徒拔道下段剩下多少客呢,唔想提啦,所以下段系咪需要去老銅的巴士服務呢,唔覺囉,連方便有需要人士呢個功能都好似做唔到喎...

BTW,我相信如果唔系因為有綠小,取代新巴19果條會系76,而唔系8X...

同埋咁講,41A,留寶馬山特班咪算囉,跟著叫佢跟63行,食鬼左76仲好,最多送翻條放勵德做總站的香隧線比勵德補數,順手做埋上落山區內,然後又陰下25A/26...
s031096 發表於 2015-8-9 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-8-9 18:35 發表

我當你一日開20班車,得兩班車有50人,其餘得10人,平均數幾多?

例如新巴愛線25?

新城最厚面皮係,收得貴無客既線唔KO,收得平有 ...
點解而家仲有人同佢認真討論
同佢講基本上係對牛彈琴

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 + 1 吹咩,你唔鍾意咪入來ITALK 添呀! 收皮啦你! ...

查看全部評分

ahken 發表於 2015-8-10 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-8-9 18:35 發表

例如新巴愛線25?

新城最厚面皮係,收得貴無客既線唔KO,收得平有 ...
的確新城除左柴小外,其他區都應該俾新城無視了。新城遲早要還番呢大筆債
Gary_B 發表於 2015-8-10 00:41 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

如果係黃泥涌峽 / 網球中心要落銅鑼灣
可以搭乜