hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 富華街往荃威花園分段收費優惠期延長半年 ...
開啟左側

[問題] 九巴 30X 富華街往荃威花園分段收費優惠期延長半年

AVD1 發表於 2015-8-22 16:07 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-8-20 11:14 發表

可以加設美孚轉乘,轉6,234X,42A
另外42A,36A都可以同30X美孚轉乘,方便葵涌青衣直出紅磡

講左十萬九千次如果轉乘係 work 當初就唔會有人反對,
荃灣區個邊最少有兩個方案擲左出黎,包括:
田二少:30X、230X 兩線一齊全日
工黨:30X 轉特快,開條 30A 出黎 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cong 發表於 2015-8-22 16:28 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2015-8-23 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2015-8-22 16:28 發表

日後可以沙中線轉西鐵去荃灣,巴士小巴幾快都會被打殘,呢班客都係放棄啦

沙中線啲站位離黃埔同紅工好遠……

同時荃灣西站出番黎都係要行

冇咩人會咁有耐性行咁耐……
Ricky403 發表於 2015-8-23 10:37 | 顯示全部樓層

1. 34M其實客量唔係咁了不起,係就上繁可以打爆,不過係打爆單層咁囉,下繁喺荃灣站而家都清得愈黎愈少客,之前可以拉到成30-40個客,而家20個已經好少見
非繁就好多時多客都係單層坐滿,少客就小貓三四隻
2. 黃埔紅磡<>深水埗長沙灣流水客去到觀塘線落到黃埔都實走哂,事關要經路況極差嘅加士居道同漆咸道南,塞車都用咗三分一時間
3. 而家好老實講麗城出黎啲人見有234B甚至53都會照上,反麗城就都會有人肯上34、48X,甚至234X,呢啲線減價到$3.8之後,34M就大條道理斬剩上下繁
4. 個人覺得可以荃景圍+麗城兩舊客併埋一齊做,反正以而家30X/234X正常班次成日上公路嗰陣都只係大車嘅半滿都未必有
238X 發表於 2015-8-23 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 22/8/2015 16:28 發表

日後可以沙中線轉西鐵去荃灣,巴士小巴幾快都會被打殘,呢班客都係放棄啦

紅小是不會被打殘的,旺角嗰條如果要死而家一早死咗
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2015-8-23 14:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 22/8/2015 16:07 發表

講左十萬九千次如果轉乘係 work 當初就唔會有人反對 ...

我自己睇法...

繁時架架車出到尾就必須。非繁至少去到油麻地為止,搭得巴士嘅都係繼續搭巴士。

其實是但搵條荃葵線停完美孚出荔橋,
然後其他線唔上去,搞轉乘,係 work 的。
朕而家朝早走咗 238P 的話,搭 238X 出去都有諗過想轉 63X,
奈何次次出到去都係送 63X 車尾。

問題係過咗加士居道之後。
出尖沙咀西鐵係有絕對優勢,朕喺海濱都係行過去搭西鐵了事。
偏偏西鐵最掂唔到嘅荃威,條 30X 出唔到尖咀。

【博鬧怪招】

觀塘線延線通車後,由 12A / 212 頂哂所有黃埔客。
30X 縮短兼改行大涌道,230X 全日兜大河道、縮去尖麼或尖東,
234X 都係停完美孚上西廊(荃灣路線不變,234P 當做 234X 不經美孚特車)
230X / 234X 行聯合班次,一齊 20 分鐘一班。

再拉埋 238X / 41 / 44 等路線搞轉乘優惠,
等西約朋友至少南行可以喺美孚無痛轉車。
北行理論上可以叫 30X 行海安路,
兜埋麗城先入番荃威,應該唔係同而家差好遠,
福來邨北行選擇太多(美孚同站轉乘新 230X / 234X、紅小、地鐵),
可以不理。

AVD1 發表於 2015-8-23 14:56 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2015-8-22 16:28 發表

叫荃灣線延長去荃景圍咁就真係可以放棄啦
AVD1 發表於 2015-8-23 15:00 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-8-23 14:46 發表

我自己睇法...

繁時架架車出到尾就必須。非繁至少去到油麻地為止,搭得巴士嘅都係繼續搭巴士。

其實是但搵條荃葵線停完美孚出荔橋,
然後其他線唔上去,搞轉乘,係 work 的。
朕而家朝早走咗 238P 的話,搭 238X 出去都有 ...

荃威麗城一條線做哂我都有諗過,
當初我認為,兩區一條特快直出九龍南,一條去到太子就完係最好選擇,
問題在於而家麗城個邊 234X 可以話係直出,要佢地兜就肯定唔肯。

另外,閣下建議 230X 全日後縮去尖沙咀我冇異議,
不過 30X 又縮去邊?
238X 發表於 2015-8-23 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 23/8/2015 15:00 發表

荃威麗城一條線做哂我都有諗過,
當初我認為,兩區一條特快直出九龍南,一條去到太子就完係最好選擇,
問題在於而家麗城個邊 234X 可以話係直出,要佢地兜就肯定唔肯。

所以我都講明 234X 荃灣區唔改
即係話麗城嗰邊頂多只係疏咗車及 / 或出太子要落多一次車。

如果新 30X 南行都入埋麗城先出去嘅話,
麗城就大勝,不過福來邨反彈會好大。
實際上頭先嗰個 plan,最大阻力都應該係福來邨。

原帖由 AVD1 於 23/8/2015 15:00 發表

另外,閣下建議 230X 全日後縮去尖沙咀我冇異議,
不過 30X 又縮去邊?

旺角東站,掟 67X 過柏景灣 (66、67、68 一齊去柏景灣 )

siusiupeople 發表於 2015-8-23 19:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽