hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [有圖有真相] 新巴112公然拒載實錄
開啟左側

[經歷分享/報告] [有圖有真相] 新巴112公然拒載實錄

stream168 發表於 2015-8-11 21:22 | 顯示全部樓層

竟然有人撐巴士司機,真係不知所謂
mingfai31 發表於 2015-8-11 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-8-11 13:23 發表

開關一次中門連埋等燈...玩唔玩到你10分鐘?!
玩唔到既又嘥得幾多時間?? 你都識講過左SOGO都無乜人落...
又唔講埋過左維園爬頭都爬唔到, 咪一樣無得快~
你可以話咁叫縱容, 但同時咁都叫係善用...
你擺得個站係度做 ...

以85既例子黎講..西行淨係一個鯉景灣已經用你十分鐘啦..
有時唔停沖到燈既已經同停站等燈相差成3分鐘
咁仲唔叫晒時間?
SOGO後冇人落係指平時過海線乘客
因為一般紅隧口都會揀搭102/6去天后以東
咁理應112/6過左老銅後係唔會有乜客
多左流水就即係多左打鐘既機會

仲有我係拉遠黎講緊2蚊客
意思係你根本就容許堆2蚊客唔過海搭貴價過海線
你咁講人地都係俾足價錢架
根本就浪費政府同納稅人既金錢

原帖由 EH2674 於 2015-8-11 20:20 發表

你都係無答到我跑到過去後面部車走左入邊個數,同埋,影唔影響你都要載,呢個係巴士司機既職責,你不如話見到輪椅客同佢講,比你上我車會影響我行車時間,唔該你唔好上我車,上下一班,下班車關門比我部車快一秒
前車係解泊係前面 ...

其實你最尾個句我唔係好明你UP乜
老銅去北角又點止得個兩件友仔咁多客呀
諗下都知D人明知有部55XX停正佢地前面啦

仲有你仲醒目啦..佢原本係後車爬左頭姐係咪唔得?
你又係咪睇著佢埋站時4510前車而55XX係後車呀?

原帖由 silvervolvo 於 2015-8-11 01:54 發表

呢個唔係玩唔玩串問題,而家問題係齊齊埋站,大家都落緊客...點解會唔開頭門? 就算停到去8P 位落客有人示意上車係唔係又唔開門? 個度唔係正確巴士站?無錯係唔係,但又點解落個到落?
呢單野完全唔關424 問題...我理解 ...

擺明就係玩唔玩串既問題
既然後面上得而且係正站頭..偏偏就係要揀一架唔岩位既車又係咩原因呢?
就正如晒證個問題
明明就係福利而你就走去殺人證咁

你咪試下叫全部巴士佬唔係自家公司全部走去殺證囉
睇下殺證定殺你先

晒證同拖卡分工都一樣..方便到大家咪得囉
根本就係巴士公司裏面隱藏左既規矩

原帖由 GR1473 於 2015-8-11 01:34 發表
好,既然規矩係死嘅,咁最好就見到冇人就飛站衝燈囉。睇吓俾人發現上紀律部會唔會冇事就算。
我就見一次就投訴一次,睇吓投訴10次8次之後仲會唔會真係冇處分囉。我打死都唔信違反紀律會冇事呀。 ...

規矩不等於法律..請不會混淆視聽
只要係不損害他人利益情況下
(注:整件事上就算剝削左揀車既權利但利益依然冇受損)
以安全合法黎用最快速到達目的地
同埋呀..巴士公司回應左話炒左車長既話一定唔好信
咁缺人如果唔係安全缺失一定唔炒人
又或者我諗應該會話俾個口頭警告咁囉

stream168 發表於 2015-8-11 21:44 | 顯示全部樓層
所以話香港人真係大壓力,連普通搭架巴士都要顧個樣呢樣!
brianso198 發表於 2015-8-11 21:45 | 顯示全部樓層

事實上呢單野司機係唔抵幫...

如果有合理理由既話就另作別論,
但如果呢D情況司機都應該同個客講聲而唔係咁樣做...
3ASV3-JE1672 發表於 2015-8-11 21:46 | 顯示全部樓層
保新城真係可以保到人上哂腦是非不分
明明係有問題都可以講到係人之常情咁
換著係對面海間公司應該無咁嘅福份有盲粉下下護航

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
ahken + 10 新城粉絲不嬲都覺新城點都啱
hn8024 + 1 + 10 新城粉絲不嬲都覺新城點都啱

查看全部評分

mingfai31 發表於 2015-8-11 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2015-8-11 21:46 發表
保新城真係可以保到人上哂腦是非不分
明明係有問題都可以講到係人之常情咁
換著係對面海間公司應該無咁嘅福份有盲粉下下護航

我又唔明既然有後車又有得上又有位俾你坐
咁又有咩問題
定係你呢位巴迷非蛋不上?

對面海呢..我要求唔高..平過地鐵IS OK(時間上要成正比)
不過就算地鐵狂加價..睇黎狗巴都只會跟著佢齊齊加架姐

brianso198 發表於 2015-8-11 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-8-11 21:48 發表

咁又有咩問題

對面海呢..我要求唔高..平過地鐵IS OK(時間上要成正比)
不過就算地鐵狂加價..睇黎狗巴都只會跟著佢齊齊加架姐 ...

如果後車抽頭走呢?
呢件事個結果係咁既話前車司機只會更錯...

亦咁講,
根本成件事巴士司機係唔抵幫,
你架車又唔係無位坐...

同埋,
站在一般乘客角度,
就算架車係蛋又如何?
根本唔係亦唔應該係重點...

就算小弟對S牌打後既蛋無任何好感也好...

3ASV3-JE1672 發表於 2015-8-11 22:26 | 顯示全部樓層
del

EH2674 發表於 2015-8-11 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2015-8-11 21:36 發表

以85既例子黎講..西行淨係一個鯉景灣已經用你十分鐘啦..
有時唔停沖到燈既已經同停站等燈相差成3分鐘
咁仲唔叫晒時間?
SOGO後冇人落係指平時過海線乘客
因為一般紅隧口都會揀搭102/6去天后以東
咁理應112/6過左老 ...

除左巴士迷同部車無位坐/勁多人,正堂客仔係唔會揀車坐既,我發現我同你呢類巴士司機愛好者真係溝通唔到,你繼續護主同九唔答八啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 巴士司機愛好者 369 SO GAY

查看全部評分

強人所難,不可一不可再
3ASV3-JE1672 發表於 2015-8-11 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-8-11 21:48 發表

咁又有咩問題

不過就算地鐵狂加價..睇黎狗巴都只會跟著佢齊齊加架姐 ...

啲客都未嫌棄你停到部車鬼死咁前,要佢地追上黎先「有機會」上到車
你就話個客蠢,明明之後有車埋站都硬係要上前面呢部?
我相信啲客無你咁威威識瞬間轉移。又無你咁強勁嘅體魄,跑前跑後都唔駛用氣力。
講埋站,你部車落客都唔跟站牌埋站啦,啲客要上車就要去返站牌位?
呢度唔係紅隧,呢度上得112都預咗會無位坐,有車上就得,無人care你後車,所以正正常常截前面部車上有咩問題?
咁都可以拉到巴迷,呢度咁多人話carlo有問題都係因為佢地係巴迷?你咁獨特係咪巴膠?

成日當正自己係預言家,所以今年有無加?
不過呢,九巴想加價就光明正大去申請。新城?平線陰下一條陰下又一條,迫人轉搭貴線
結果班客咪又係要俾貴啲去搭~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 睇吓新城頂到幾耐唔加價 369

查看全部評分