hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 建議巴士公司舉辦義載,賑濟天津災民
開啟左側

建議巴士公司舉辦義載,賑濟天津災民

AVD1 發表於 2015-8-14 14:05 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-8-14 12:15 發表
睇來好多人連真心/諷刺都分唔清

冇 o既,
只不過係香港人 o既意識形態強勁,
一見到「中國」兩字就   ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2015-8-14 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 14/8/2015 14:05 發表

冇 o既,
只不過係香港人 o既意識形態強勁,
一見到「中國」兩字就   ……

鬼叫呢個國家啲人好揀唔揀走去揀共產黨
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
matchnacu 發表於 2015-8-14 22:13 | 顯示全部樓層
我唔支持義載,一來目前的形勢,會引來爭議,二來天津始終直轄市,相比其他地方相對富裕,而且新聞都話天津市民都開始組織支援。我覺得佢地可以解決。
講真如果捐血可以幫手的話,我都會幫手
輝(1110) 發表於 2015-8-15 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2015-8-13 17:33 發表
1991年,華東水災,香港同胞發揮血濃於水的精神,大力捐助祖國。據時任中華巴士公司公關經理關則輝先生透露,當年有計劃舉辦巴士義載,將一條本地線及一條隧道線的一日車資捐出賑濟災區同胞,據聞連顏老先生亦響應支持,可惜到最後 ...

不是24年後的今天嗎?
2015 - 1991 = 24
gn3509 發表於 2015-8-15 12:18 | 顯示全部樓層
原帖由 matchnacu 於 2015-8-14 22:13 發表
我唔支持義載,一來目前的形勢,會引來爭議,二來天津始終直轄市,相比其他地方相對富裕,而且新聞都話天津市民都開始組織支援。我覺得佢地可以解決。
講真如果捐血可以幫手的話,我都會幫手 ...

香港紅十字會都唔夠血,捐比自己人先諗外人啦。
今期流行:690是原罪
allen_814 發表於 2015-8-15 12:20 | 顯示全部樓層
唔好搵巴士啦,地鐵通車減quota,我地唔洗搭車啊
最應該系搵港鐵,政府系佢大股東,而且東鐵線又可以直通大中華,加左價咁耐系時候接濟災民啦
ccicoltd 發表於 2015-8-15 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 allen_814 於 2015-8-15 12:20 發表
唔好搵巴士啦,地鐵通車減quota,我地唔洗搭車啊
最應該系搵港鐵,政府系佢大股東,而且東鐵線又可以直通大中華,加左價咁耐系時候接濟災民啦 ...

應該找灣仔跑狗義載,「反占中」有功夠愛國愛黨嘛。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
AVD1 發表於 2015-8-15 15:44 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-8-14 19:27 發表

鬼叫呢個國家啲人好揀唔揀走去揀共產黨

當年共產黨同而家共產黨已經係兩回事了吧 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
GD1570 發表於 2015-8-15 16:50 | 顯示全部樓層
叫大W同大星星尐過境線同跑狗先做義載吧,起碼叫做載返自己人先啦!
你有你可愛,我有我好笑。
jpoon 發表於 2015-8-16 00:41 | 顯示全部樓層

咁尼泊爾地震又唔義載?
台灣粉塵爆炸又唔義載?咁兩蚊客搭完,問正苦攞錢,即係正苦又捐埋一份?
要捐錢企業可以自己捐,唔好再搞義乜義物又或者買貨物捐幾錢啦,一搞親呢D就即係宣傳

話時話,載通係咪響天津有業務?唔知今次事件對佢有乜影響呢?

http://jpoon9394.blogspot.com/