hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴985開辦和305取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴985開辦和305取消消息

kmb71k 發表於 2015-8-26 06:33 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-8-25 12:02 發表

同埋到時一定係放棄灣仔,皇后大道東下繁亦會明顯拖慢車程,去中九龍仲有 109,去黃大仙可以搭 111

大道東113客量係好過109
況且109只係去到何文田
亦唔見得大道東人冇113會全改搭109

以上回應,是否可行?是否合適?
paul2357paul 發表於 2015-8-26 06:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-8-25 06:10 發表

仲要停埋旺角先至去埋九龍城, 旺角已經夠多車塞車, 車程同而家113唔會差得去邊, 咁既913真係搵鬼你坐
唔好唔記得904/5已經因為客量減少而先後減過班, 整多條西環旺角線只會三線累鬥累
一係唔經旺角, 一係唔改好過 ...

唔好誤會,我所提議既913係咁樣概念既龍翔道西隧特快:
https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3416288,114.1944283/22.3040063,114.1594353/@22.3308977,114.1563249,15z/data=!4m9!4m8!1m5!3m4!1m2!1d114.1327498!2d22.3337847!3s0x3403ff527b6de069:0x6bb0314e1860ba7a!1m0!3e0

king 發表於 2015-8-30 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2015-8-14 21:52 發表
982X這個全港最大專營巴士編號,維持了三年終於要被打破

首相其實係等緊運輸署開辦999,
或者打破傳統開1001
miklcct 發表於 2015-8-30 16:31 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-8-26 06:39 發表

https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3416288,114.1944283/22.3040063,114.1594353/@22.3308977,114.1563249,15z/data=!4m9!4m8!1m5!3m4!1m2!1d114.1327498 ...

兜咁大個圈,揾鬼搭咩?

如果將113改行西隧,最正路嘅改法,九龍一定係窩打老道出入西隧,出西隧之後出上環,按原路行到跑馬地做總站,放棄西環。
進智公交
JX9097 發表於 2015-8-31 02:43 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-8-30 16:31 發表

兜咁大個圈,揾鬼搭咩?

如果將113改行西隧,最正路嘅改法,九龍一定係窩打老道出入西隧,出西隧之後出上環,按原路行到跑馬地做總站,放棄西環。 ...

跑馬地連917都唔要,寧願要番條117
畀條913佢有鬼用咩
(就算要cover番大道東,大道東都唔會要啦)

913真係開的話,最正路都係慈雲山開,再拉直九龍區路線過西隧
港島跟905出到中環都夠哂數啦
LF6277 發表於 2015-8-31 03:30 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2015-8-31 02:43 發表

畀條913佢有鬼用咩

913真係開的話,最正路都係慈雲山開,再拉直九龍區路線過西隧
港島跟905出到中環都夠哂數啦 ...

113本身客源係東頭邨道同埋九龍城
好似無咩空間拉直
paul2357paul 發表於 2015-8-31 04:13 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-8-30 16:31 發表

兜咁大個圈,揾鬼搭咩?

如果將113改行西隧,最正路嘅改法,九龍一定係窩打老道出入西隧,出西隧之後出上環,按原路行到跑馬地做總站,放棄西環。 ...

原帖由 JX9097 於 2015-8-31 02:43 發表

畀條913佢有鬼用咩

港島跟905出到中環都夠哂數啦 ...

917既死症與914類似,都係因為佐敦道西段太多燈位。
914仲留得低只是因為巴士公司死撐。

我之所以想玩7幹出入3幹過海,
除左想避開哂西九要密密停燈既路段,
仲有想避開哂九龍城三條大動脈同埋唔想俾旺角東、油麻地這些客流量明明唔夠高既地方搵到著數。
咁先至可以將著數位撥回黃大仙區。

很多時候地理上稍為迂迴但完全冇燈位既走線都快過地理上較直接但要密密停燈既走線。
諗下例如982X和985車公廟路去到西隧口果段路就算地理上起角巴士行其實只要12分鐘既時候,
相信龍翔道黃大仙個位沿路鏟到位跟住搵位上3幹去到西隧口巴士行時間上都唔會太失禮,就算計埋少少慢車20分鐘內應該乜都搞掂。

其實黃大仙區既客對於111和116都只是僅僅接受好過完全冇,106土瓜灣停多左燈位有d過分,113就真係太過分。

或者可以搵302試下咁樣玩先,睇下可唔可以將客量谷爆跟著拆多條線深入牛池灣。

kmb71k 發表於 2015-8-31 04:45 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-8-26 06:39 發表

你將九龍城同愛民邨主要客源飛走晒
仲有我相信單靠黃大仙區係養唔起一條隧巴線
全日有幾多人來往黃大仙區至西環都成疑問

原帖由 paul2357paul 於 2015-8-31 04:13 發表
其實黃大仙區既客對於111和116都只是僅僅接受好過完全冇,106土瓜灣停多左燈位有d過分,113就真係太過分。

明明106路線長過113咁多, 竟然話113過份過106

黃大仙區隧巴線要靠經其他地區先至做得起
106/111/116要靠經土瓜灣先至可以保持客量水平
我絕對相信你條913只做慈雲山同黃大仙區呢D住宅區半個鐘一班都未必做得起
以上回應,是否可行?是否合適?
paul2357paul 發表於 2015-8-31 05:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-8-31 04:45 發表

你將九龍城同愛民邨主要客源飛走晒
仲有我相信單靠黃大仙區係養唔起一條隧巴線
全日有幾多人來往黃大仙區至西環都成疑問

唔好誤會,我所提議既913係由九龍城內街開始鏟上竹園邨再落返黃大仙中心。
我冇話過913做全日,因為913只限103和113入紅隧口勁塞既時候有明顯優勢。

愛民邨既客請乖乖地搭返109。

明明106路線長過113咁多, 竟然話113過份過106

黃大仙區隧巴線要靠經其他地區先至做得起
106/111/116要靠經土瓜灣先至可以保持客量水平
我絕對相信你條913只做慈雲山同黃大仙區呢D住宅區半個鐘一班都未必做得起

106除左港島段離哂大譜之外,九龍段都比101、111、116更兜。
所以106對於黃大仙區既客用來過海來說都是廢物。

黃大仙區公屋既密度高過紅磡土瓜灣既唔少。

miklcct 發表於 2015-8-31 09:25 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-8-31 04:13 發表

917既死症與914類似,都係因為佐敦道西段太多燈位。
914仲留得低只是因為巴士公司死撐。

我之所以想玩7幹出入3幹過海,
除左想避開哂西九要密密停燈既路段,
仲有想避開哂九龍城三條大動脈同埋唔想俾旺角東、油麻地這 ...

其​實305轉985只係透過揾銅鑼灣客笨來成全上環客,在交通暢順情況下305行紅隧出銅鑼灣時間同985行西隧出上環時間相若

原帖由 paul2357paul 於 2015-8-31 05:15 發表

唔好誤會,我所提議既913係由九龍城內街開始鏟上竹園邨再落返黃大仙中心。
我冇話過913做全日,因為913只限103和113入紅隧口勁塞既時候有明顯優勢。

愛民邨既客請乖乖地搭返109。

106除左港島段離哂大譜 ...

109對於愛民邨係垃圾,就如同106對於黃大仙係垃圾一樣。113愛民邨下站已經係轉車站,10分鐘左右就到摩理臣山。106最主要作用係紅磡去銅鑼灣,而113就係何文田去灣仔南。

進智公交