hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴948P,948X路線重整消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴948P,948X路線重整消息

ky927 發表於 2015-8-19 19:14 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-19 16:34 發表

倒不如直接全日,服務時間跟373A 就得啦。

真係差佢咋,區區都有全日過海線啦,連之前978都做到非繁20,我覺得948都值得全日.
106116_1023 發表於 2015-8-19 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-8-19 19:14 發表
真係差佢咋,區區都有全日過海線啦,連之前978都做到非繁20,我覺得948都值得全日.

我就覺得非繁停埋葵芳就會夠做
Chelsea FC
tonytse126 發表於 2015-8-19 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2015-8-19 20:23 發表

葵芳已經有930, 仲要948專登兜入去?
ky927 發表於 2015-8-19 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 106116_1023 於 2015-8-19 20:23 發表

其實做新市鎮過海線,真係唔好似以頂閘或者坐滿為目標,咁樣其實好多線都生存唔到。反而係俾居民係地鐵以外多一個選擇,呢個先重要。

其實948肯搞,唔會比其他線差。個人認為青衣站遠離青衣大部分屋苑,做宏亨同埋青康其實有得做。只不過要顧住涌美路,變左來回都要上落山一次。呢個真係非繁嘅948死症。反而搭落葵芳,反而殺左青衣班客之餘,又疊左930。雙失。
106116_1023 發表於 2015-8-19 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2015-8-19 20:36 發表
葵芳已經有930, 仲要948專登兜入去?
原帖由 ky927 於 2015-8-19 20:53 發表
其實做新市鎮過海線,真係唔好似以頂閘或者坐滿為目標,咁樣其實好多線都生存唔到。反而係俾居民係地鐵以外多一個選擇,呢個先重要。
其實948肯搞,唔會比其他線差。個人認為青衣站遠離青衣大部分屋苑,做宏亨同埋青康其實有 ...

咁冇計啦,唯一等待
Chelsea FC
rusf101001 發表於 2015-8-19 21:15 | 顯示全部樓層
http://www.nwstbus.com.hk/RDP/CN/948P_948X_package_cn.pdf

其實948正線都有停海港政府大樓
不過正線停民光街姐

Ravenclaw 發表於 2015-8-19 21:20 | 顯示全部樓層

青衣區有機會有全曰過海線的,但應該唔會系現有的948系列...
tonytse126 發表於 2015-8-19 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2015-8-19 21:11 發表

咁冇計啦,唯一等待

我覺得問題是青衣唔行哂所有地方又過唔到地區嗰關, 但行足又比較慢, 令山下對比港鐵唔吸引, 巴士公司覺得無幾多錢賺就索性用拖字訣
ky927 發表於 2015-8-19 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-8-19 21:20 發表
青衣區有機會有全曰過海線的,但應該唔會系現有的948系列...

咁爆?好似有內幕咁。有無野分享下呀師兄?
Ravenclaw 發表於 2015-8-19 22:11 | 顯示全部樓層

唔系咩內幕,而系我只系知道2間公司對948系列的態度好唔同,就算948系列任何一條/兩條全日,頂多繁時聯營非繁獨營,一系就自己好想做果間公司自己開獨營過海線做...