hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 三巴即將面對退車潮,造就龐大二手市場
開啟左側

[經歷分享/報告] 三巴即將面對退車潮,造就龐大二手市場

dongfeng 發表於 2015-8-23 16:11 | 顯示全部樓層

其實呢,這些舊車大多支持回收業。
至於怎支持?你懂的!
에이핑크 대박!
hk20020062 發表於 2015-8-23 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 PZ8490 於 2015-8-23 10:17 發表
就算冇錢我都唔會買大陸車
當你冇錢嘅時候連大陸車都冇得你買
89B 發表於 2015-8-24 04:29 | 顯示全部樓層
英製巴士食油大,當年南亞海嘯後英國都發起送批巴士去災區都無咗下文
印度唔興公共空調巴, 孟買又繼續TATA怪殼熱狗巴世代交替
香港巴士連埋冷氣第三世界都唔駛想真係揀二手要新加坡SBS退役雙層空調都無香港咁多高速運用
二手香港巴真係最威都係去完英國再入藉美國既S3BL
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
kei_hk 發表於 2015-8-24 15:58 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2015-8-23 12:46 PM 發表

但你估香港批車可以玩得耐咩?唔好神化左香港巴士先得
而家批退役車已經十八年,維修成本唔會低,相反大陸車或者
質素未必符合你要求,但真係全新喎,差極可能用到五年,但
香港二手車,或者都用到五年,但計落成本分分鐘係唔化算, ...

仲有一個考慮因素﹐除非真係去第三世界國家﹐完全無排污監管條例﹐否則真係部車可能真係要換副歐4/5甚至歐6的引擎﹐才可以成功在其他地方服役。

問題又來了﹐部車又是否可以裝得落新引擎? 其他機械配套是否可配合 (eg 波箱﹐散熱.....)?

如果又要攪埋﹐又一筆錢。

如果唔係一定要雙層車﹐選擇真係多好多﹐唔需要向香港的退役舊車打主意。

boyvv1000 發表於 2015-8-24 21:07 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2015-8-24 21:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2015-8-24 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2015-8-24 09:07 PM 發表
賣去印度、孟加拉有冇可能?

如果政府肯修例,比專利巴士換引擊用多過18年,應該有助解決問題

假如這樣可以減排﹐技術上又可行﹐政府應該願意開綠燈去試。

但係﹐部車係唔係有足夠條件去換新引擎﹐會唔會連帶波箱等配套組件需要一併更換?

換得引擎﹐斷估都會再用十年八載﹐計下計下﹐部車又要大番新﹐條數可能攪到好大﹐會唔會換部新車更化算?

樓主| ATR83 發表於 2015-8-25 01:08 | 顯示全部樓層
其實,成部車賣唔出,咁拆零件賣可唔可行
不過工程費用邊個肯包底…
座椅可以捐俾慈善機構,賣俾有興趣人士
其他野回收商同你搞掂哂
知足‧就能活得幸福
s3n370 發表於 2015-8-25 02:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2015-8-25 01:08 發表
其實,成部車賣唔出,咁拆零件賣可唔可行
不過工程費用邊個肯包底…
座椅可以捐俾慈善機構,賣俾有興趣人士
其他野回收商同你搞掂哂

巴士公司除佐拆件,做器官捐贈,
以及巨龍咁拆水牌當紀念品賣外,
邊有咁有閒情搞咁多野,梗係原架賣走乾手淨腳

我估入標投得巴士的通常係回收商,買番黎都係預佐拆件當爛銅爛鐵賣
回收商有本事搵到買家,原架出口外地賣貴D,咪佢叻仔囉

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2015-8-25 12:41 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-8-23 00:21 發表
賣去中國做巴士餐廳,可以唸

好多年前有報紙/雜誌賣過,香港有人買佐部巨龍當屋住。

今時今日樓市癲峰,連豬欄都有人改黎放租。再咁搞,話唔定下一步係改裝呢D廢舊巴士俾人住…
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路