hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [日本]再見寝台特急北斗星
開啟左側

[日本] [日本]再見寝台特急北斗星

Oliver_ME16 發表於 2015-8-27 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 headuck 於 2015-8-26 23:51 發表

Pass上及官網使用條件第5條如是說的...
"寝台、DXグリーン又はグランクラスを利用される場合は、寝台料金、DXグリーンに適用するグリーン料金又はグランクラス料金のほか特別急行料金又は普通急行料金をお支払い下さい ...

特別急行=特急
急行=急行

急行列車係次特急一個等級的
JR pass係包晒所有急行o既急行費用,而特急就只包部份
(JR pass係一種歷史非常悠久o既票券,當年JR仍以急行為主,特急比較少)

所以hamanasu唔駛比急行費用
北斗星要另比特急費用
我...
sammyleung719 發表於 2015-8-27 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 headuck 於 2015-8-26 23:51 發表

Pass上及官網使用條件第5條如是說的...
"寝台、DXグリーン又はグランクラスを利用される場合は、寝台料金、DXグリーンに適用するグリーン料金又はグランクラス料金のほか特別急行料金又は普通急行料金をお支払い下さい ...
可能佢有修改過乘搭規則,因為我記得以前真係好似用PASS再補6300円就有寢台車搭
我記得以前就係話如果想搭北斗星,最平就係補B寢台錢同私鐵過路費就可以

nwfb1001 發表於 2015-8-28 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2015-8-27 23:38 發表
可能佢有修改過乘搭規則,因為我記得以前真係好似用PASS再補6300円就有寢台車搭
我記得以前就係話如果想搭北斗星,最平就係補B寢台錢同私鐵過路費就可以 ...

去年搭北斗星用(全國)JR Pass,扣除部分乘車券料金後需付¥15,240 (寢台券¥6,480、特急券¥3,060、第三鐵路過路費¥5,480、JR Pass退錢手續費¥220)

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=880548
 樓主| headuck 發表於 2015-8-28 21:03 | 顯示全部樓層

原帖由 sammyleung719 於 2015-8-27 23:38 發表
我記得以前就係話如果想搭北斗星,最平就係補B寢台錢同私鐵過路費就可以 ...

類似規則應該已經有至少十年以上...

(10年前的pass, 第4條)

另一個可能,唔知會唔會遇到個職員攪錯左... 因為JR Network咁大收費規則又多,有的無寢台車又唔係遊客常到地區嘅售票處,攪錯真係唔奇。
試過名古屋book hamanasu嘅nobi nobi席,攪到個職員又查書又入office問人...

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
cyc_yin + 10 當年個設計真係好簡單

查看全部評分

sammyleung719 發表於 2015-8-28 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 headuck 於 2015-8-28 21:03 發表

類似規則應該已經有至少十年以上...

(10年前的pass, 第4條)

另一個可能,唔知會唔會遇到個職員攪錯左... 因為JR Network咁大收費規則又多,有的無寢台車又唔係遊客常到地區嘅售票處,攪錯真係唔奇。
試過名 ...
咁我明白啦...咁即係我一直都搞錯左
btw我果時係東京站BOOKはまなす都係搞到個職員又搵書又問人先BOOK到

Oliver_ME16 發表於 2015-8-30 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2015-8-28 23:11 發表
咁我明白啦...咁即係我一直都搞錯左
btw我果時係東京站BOOKはまなす都係搞到個職員又搵書又問人先BOOK到

返而札幌book hamanasu就好熟手,仲識得主動幫我check 左nobinobi冇位先book dream car
我...
sammyleung719 發表於 2015-8-30 20:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2015-8-30 02:10 發表

返而札幌book hamanasu就好熟手,仲識得主動幫我check 左nobinobi冇位先book dream car
咁因為係自己地頭既車嘛
咁都唔知既真係炒得啦
HV9990 發表於 2015-9-6 04:48 | 顯示全部樓層
上網搵過下日本啲新聞,似乎消息話Cassiopeia會變做臨時列車,喺其他地區繼續行走,每年臨時運行札幌―上野數往復
Hamanasu、特急白鳥・Super白鳥廢止
http://dd.hokkaido-np.co.jp/news/society/society/1-0174945.html

另外有單新聞就話因Hamanasu廢止引致札幌前往登別、室蘭、伊達等地既尾班車提早至7-8點幾開出,影響到一啲傾生意同交流既人士
http://dd.hokkaido-np.co.jp/news/area/doo/1-0175239.html
KCRC . Keep Moving
Chi_Hang 發表於 2015-9-6 08:40 | 顯示全部樓層
特急白鳥同Super白鳥有什麼分别?
rickywk 發表於 2015-9-6 08:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Chi_Hang 於 2015-9-6 08:40 發表
特急白鳥同Super白鳥有什麼分别?

Super白鳥用JR北海道789系跑,白鳥用JR東日本485系3000番台,而白鳥班次會停津軽今別站(2015年8月9日前),Super白鳥一律唔停。
而因為用車同停站關係,Super白鳥比白鳥跑得快D