hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線巴士
開啟左側

[問題] 沙中線巴士

LF6277 發表於 2015-8-29 22:32 | 顯示全部樓層

182換982X都好應該做
BlackBird 發表於 2015-8-29 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-8-29 21:36 發表
話紅隧線死硬我又唔係咁睇
銅鑼灣灣仔有唔少客去土瓜灣紅磡,搭鐵要轉兩次車真係唔係咁吸引
加上呢D隧巴線過海後做流水線,班客未必會轉投港鐵,因為港鐵覆蓋唔到巴士去到嘅地方(例如新蒲崗、慈雲山),同埋要去鑽石山站行幾分 ...

但係錦都改變唔到呢堆線紅隧係大客倉既事實
最多無死得咁慘錦解
P960早日摺線
jpoon 發表於 2015-8-29 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-8-29 22:42 發表

但係錦都改變唔到呢堆線紅隧係大客倉既事實
最多無死得咁慘錦解
紅隧係大客倉,但冇咗紅隧大客倉都唔駛死架
最少我覺得101/116仲有得做,就算沙中線通車,我覺得101九龍收費應該會平過搭鐵,時間上亦唔輸好多,過海唔塞車嘅話,鵝頸橋上車去土瓜灣紅磡亦唔會慢過要轉兩次車嘅港鐵好多,更加唔好講銅鑼灣站比較遠,又要落幾層
利申:101/116沿線居民

http://jpoon9394.blogspot.com/
gu9434@24 發表於 2015-8-30 00:09 | 顯示全部樓層

原帖由 SE7378 於 2015-8-29 20:13 發表

英雄所見略同,297/796X 的確要飛九龍城天橋,
但唔知搭緊 297 九龍城去九龍灣商貿區返工班客會有咩感受 ...

80 繁忙時間最密係開緊 4 分鐘一班,非繁都係開緊 10-12 分鐘一班,
但 286X 繁忙時間最密都只係 12 分鐘一班,非 ...

九龍城返九龍灣商貿區 點解有107同5D唔搭走去搭唔兜麗晶既297先??

事實上有幾條線(11X/28)東行係應該上九龍城天橋 但九巴遲遲都唔肯做 要入哂世運陪塞
LF6277 發表於 2015-8-30 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 gu9434@24 於 2015-8-30 00:09 發表

九龍城返九龍灣商貿區 點解有107同5D唔搭走去搭唔兜麗晶既297先??

事實上有幾條線(11X/28)東行係應該上九龍城天橋 但九巴遲遲都唔肯做 要入哂世運陪塞 ...

11X 28 297 呢幾條單邊機隧特快
相信會扔落承啟道
castanopsis 發表於 2015-8-30 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-8-29 11:10 發表
紅隧線又唔係無重組拆特快的生路 (301 除外),
但這就好視乎兩間巴士公司的取態,貪時段利益定係長線釣大魚 ...

75X 服務範圍始終遠離港鐵站,
影響未必太大,就算減車都只會係一部起兩部止 …

85 系我都認為只有 85/85X 可以起死回生,
九巴早就想取消 85A/85B 好耐,
不過姑且睇下九巴肯唔肯改 85 新田圍上公路,
仲有 85X 延長至烏溪沙站啦 ...

61X 應該會完全無事,
因為屯市未來搭東西走廊去土瓜灣都應該幾耐下 ...

297 本身就主力做將北 <> 九龍灣 <> 紅磡的客,
要救點對點的客量就只有如 LF6277 兄所言改行承啟道 ...
或者回程改行晴朗、啟麗內部,唔比 5D 全日,
屈人用 $9.9 去啟德、啟麗,可能已經可以幫到唔少 …

796X 的生路就只有將南 <> 下路特快 ...

80 我都認為要飛顯徑、隆亨幫四美客提速,
但問題係顯徑 <> 四美流水應如何處理 ...
至於 80X,單純飛走彩虹已經可以 …

89 系就好視乎九巴對重組路線的取態,
89 未來會受到 88X 的威脅,因為源禾 <> 觀市,
姑且睇下源禾、新田圍 <> 黃大仙、觀塘,
仲有黃大仙 <> 牛頭角道流水撐唔撐得住 …
至於 89B,縮入九龍灣商貿區及回程行淘大就可以保命 …
不過,89C 而家非繁客量已經好唔掂,
一日唔全日飛走石門,一日就唔可以起死回生 …
89D 而家就被亞公角街同廣源拖住無得提速,
但沙中線通車後,又未必會令條線存於危急存亡之秋…
又,89X 都唔會因沙中線通車後而令條線取消…

82X/84M/85M/286M 就可以提早搞定歡送會 …

680 始終有馬鞍山、石門 <> 炮台山、天后、銅鑼灣、灣仔南,
閒說馬鞍山搭沙中線去港島上述四個地方,係咁轉車都幾麻煩 ...

681 就有啲危危乎,特別係去香港站方向 …

982X/985 好視乎中上環塊餅有幾大 ...
985 就要再考慮埋顯徑 …

紅隧線重組,有幾組路線可以考慮
其中112/102/110/102P/106/106P幾條東區線可以做好少少分工
而101X可以慢慢做大
總之都係盡力守住非紅隧客
不過紅隧俾人既感覺始終係塞/慢,玩特快,可能要花多少少功夫去做宣傳

75X,同意樓上,可以同74X二拆三
至少可以鞏固兩線既優勢
拆出嚟既線,至少沙中線通車前都一定夠客做,鐵路開通後先再算啦
不過同上面版友唔同
我會建議彩虹用74X做、75X完全跟85X落埋紅磡、75M擺樂富補位

認同可以將85改新田圍上公路迎戰沙中線

61X,我覺得點都會有少少影響,沙中線開通後屯門去土瓜灣連車都唔使轉
不過好在屯門大多數屋苑都遠離鐵路站,的確影響唔會太大

796X留喺上路我覺得未必死
唔似297,796X無小巴競爭,本身塊餅都算大
調景嶺——九龍城/土瓜灣只係20分鐘車程,速度上算快
而且尚德本身搭鐵並不就腳,我又唔信無得打
不過最好飛走彩明街,同要大執班次
宜家796X班次真係太差,極之趕客
下繁連續頂閘再拖卡
上繁康城車往往同將軍澳車拖埋一齊,一班爆一班少人
班次咁差,俾你10分鐘直達九龍城都無用

89/88X方面
我覺得88X實在不宜繼續留守觀塘道
一來不同時間不同走線的安排十分混亂,新客極難適應
二來觀塘道只會越來越塞車,88X唔應該入去陪塞
三來大大個油塘未開發,左手叫右手係就係收多三四蚊,但兜一兜油塘已經位位$10.1,無理由唔做

89B拉入九龍灣工業區
我覺得最多只能稱為吊命,而非保命,根本無法扭轉蝕錢命運
九龍灣工業區非繁客量真係好唔掂
297是覆轍,勿重蹈

89C反而我覺得前景光明得多
非繁的確係唔掂,但繁時有雙向客源補救,盤數相信見得人
我亦唔覺得沙中線會對89C構成好大威脅
不過我同意89C/83X/89D的確有重組空間

至於681
其實就算馬市班客選擇穩定性over舒適度,導致總站班客大幅流失,都仍然有其他方法救
如果巴士公司有心保住681個市佔率,大可以將條線拉落利安、烏溪沙、甚至錦英苑
宜家唔做,只係因為區議員擔心馬市會無位坐
但只要681客量跌,成個concern就唔會成立
所以681點都有方法救,爭在巴士公司有無心戀戰,同埋運輸署會唔會保鐵
castanopsis 發表於 2015-8-30 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 gu9434@24 於 2015-8-30 00:09 發表

事實上有幾條線(11X/28)東行係應該上九龍城天橋 但九巴遲遲都唔肯做 要入哂世運陪塞 ...

咁講,南港島線+沙中線開通之後,107處境好危險
我當然支持5D全日
但觀乎九巴對297收費既取態
佢選擇拉297搶錢亦不足為奇
castanopsis 發表於 2015-8-30 02:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-8-29 11:27 發表
297 就算沙中線同承啟道未通,都有樣野應該即刻做,就係九龍城飛橋,skip 亞皆老街球場同太子道東所有車站
而家繁忙時間停呢堆站同埋塞車真係好浪費時間,而富豪東方其實仲有替代品
甚至 796X 都應該飛埋呢度
至於 80  ...

問題係究竟796C/98C仲有無剩餘運載能力?
98C有個別班次未到九龍城已經爆到七彩
796C同796X下繁都係兩條加埋先勉強叫做夠載
98C/796C唔相應加班,根本就頂唔順
仲未計796X近幾年多咗一個麻煩位——日出康城

反而隔離條11X就真係好多代替品,而且堆代替品都唔多爆
咁多年來一個動作都無,九巴反應真係好慢
LF6277 發表於 2015-8-30 02:54 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-8-30 02:03 發表

紅隧線重組,有幾組路線可以考慮
其中112/102/110/102P/106/106P幾條東區線可以做好少少分工
而101X可以慢慢做大
總之都係盡力守住非紅隧客
不過紅隧俾人既感覺始終係塞/慢,玩特快,可能要花多少少功夫去做宣傳

75X,同意 ...

89B/80X
另一個選擇係89B縮去彩虹等陰乾
80X啟業上落全力搶觀塘客

88X/89
個人屬意88X用296C半直通行法
當然拉埋油塘上觀繞都可行
happykeroro 發表於 2015-8-30 03:17 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2015-8-28 22:01 發表

土瓜灣去尖沙咀 係一程過架喎
除非你話覺得尖東站遠咁就無得講啦

不過計漏左樣野, 就係中九龍幹線會係2020年起好, 到時死亡路口應該小好多車行 ...

而家2015年
連工都未開
2020會唔會有可能起好?
2030年我都覺得有D保留