hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍 --> 沙田搭車模式
開啟左側

[問題] 西九龍 --> 沙田搭車模式

GU9338 發表於 2015-8-26 11:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說早幾日中午要由美孚去大圍站 (趕時間) ,
一上左 286X 即刻開埋 ETA 睇 287X 時間 , 又好好彩行正後面 , 咁當然係青沙落車轉啦
結果一落車發現個轉車站得我自己 , 就算兩分鐘後架 287X 到站都無人落車 , 結果轉車站又無晒人
兩程連等車所需時間 11 分鐘就搞掂 , 如果 286X 一程過就應該多幾分鐘。

有幾樣野想問下 :
1. (對美孚/荔枝角) 286X > 280X/7X 車程夠晒快 , 係班次太疏無人用定係 46X/86/86A 本身都有吸引力 ?
2. 多唔多人先搭 286X , 去到大圍站落車轉小巴/東鐵/馬鐵去 280X/7X 去到既目的地 ?
3. (如果 2 係事實) 其實轉車站網絡算唔算失敗 ? 乘客都會用 286X 不過就唔用轉車站 , 寧願去左大圍站先算 , 無視 280X/7X

少少年經性質 , 但真係無諗到最吸引既 286X 都無乜人用佢轉車去沙田其他地方
謝解答 ...

請用文明來說服我。
nonmember 發表於 2015-8-26 12:31 | 顯示全部樓層
如果係搭286X而想去沙市,俾我都係美田轉283都唔係轉車站轉280X啦

286X係美田轉283補$0.1,
但係係轉車站轉280X要補$1.8,
283仲要密過280X成倍...
係人都識揀啦...

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
toyl + 5 exactly

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-26 12:36 | 顯示全部樓層
毫無疑問第一點好大程度同班次有關
班次對唔中既可能要等多成十分鐘
對得中可以無縫轉乘既都未必夠擔博
是但一邊快左慢左就要等多廿分鐘...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snowbb 發表於 2015-8-26 12:37 | 顯示全部樓層

係個需求問題 ?
定係冇乜人知道 286X 轉乘 280X / 287X 既方法 ?
kiwai 發表於 2015-8-26 13:01 | 顯示全部樓層
個人而言, 由西九龍返沙田, 我揀86A都唔會揀286X轉287X
一黎86A依家有ETA, 上網睇到巴士幾時埋站, 可以差唔多時間先去巴士站等86A,
但係轉車站要等287X呢程一定係硬食, 可以係幾分鐘, 可以係十幾分鐘, 大熱天時都咪話唔辛苦
二黎就係價錢問題
toyl 發表於 2015-8-26 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-26 12:37 發表
係個需求問題 ?
定係冇乜人知道 286X 轉乘 280X / 287X 既方法 ?

係搭完先知伏,我都有朋友搭完286X>287X話仲要補咁多錢變成尖沙咀價,跟住就唔搭喇
drbean7218 發表於 2015-8-26 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2015-8-26 11:59 發表
話說早幾日中午要由美孚去大圍站 (趕時間) ,
一上左 286X 即刻開埋 ETA 睇 287X 時間 , 又好好彩行正後面 , 咁當然係青沙落車轉啦
結果一落車發現個轉車站得我自己 , 就算兩分鐘後架 287X 到站都無人落車 , 結果轉車 ...

1. 夾到車就快。有時eta 話2 mins 到青沙, 但有時未必update 得切, 部車實際已經超前了你都唔知, 你去到青沙都是食風。再者,一般乘客未必鍾意睇eta, 他們只見到轉車要等 15-30 mins 先有287X, 咁不如唔好在青沙轉車。

而且, 放工時間在青沙上287X入沙田都有難度, 你願唔願意搏?

2. 以前286X仲經大圍站時, 有唔少人轉馬鐵/803K/803/804....

如果803/804就多數去富豪, 第一城,濱景及馬鞍山(恆耀)。 放工咁搭去馬鞍山的, 多數是以前上唔到NR827的乘客。

3. 如果從轉車站原意睇, 真是有出入。 尤其是回程的轉車站變了在大圍站。
這要睇返點解乘客寧願比多幾蚊都唔在青沙轉車站轉車?

(i) 如果要去馬鞍山/ 大涌橋路/ 新田圍在青沙轉車站有什麼選擇?
去馬鞍山的, 得放工3班286C, 去大涌橋路及新田圍更加是無車。

(ii). 班次及速度
e.g. 803
人們密密有車到。 在大圍站起步5 mins 到第一城,15 mins去到馬鞍山市中心好正常。
我平時用 45 mins 由香港站去馬鞍山市中心 (MTR+287X+803), 681都做唔到這個時間。

雖然貴多幾蚊, 但是買到時間及避開塞車。

Snowbb 發表於 2015-8-26 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2015-8-26 13:29 發表

係搭完先知伏,我都有朋友搭完286X>287X話仲要補咁多錢變成尖沙咀價,跟住就唔搭喇

286X 轉 287X 要尖沙咀價咩 ?

乜唔係免費轉乘咩 ?
hon_son_wilson 發表於 2015-8-26 15:28 | 顯示全部樓層
試過一次想由元州邨去沙田市中心,見到就快有286X,
於是去長沙灣遊樂場等,19:06上車,打算轉283或280X都得。
到饒宗頤時睇下ETA,見280X過多2分鐘到,於是轉280X,
結果ETA無呃人,而我就19:25已經去到市中心。

同樣根據ETA,72及86線由永隆街去市中心分別需要20-25分鐘車程,
咁286X<>280X唔計等車其實唔慢,班次顯然係嚇走轉乘客嘅主因

但當長沙灣有齊72/86/86A/86C直達線,而班次都係15/20分鐘左右時(86A除外),
青沙轉乘亦都少了吸引力,大概只會對缺直達線的西九新填海區/穗禾/美田(/水泉澳)等地有吸引力。

另一趕客主因係收費!我成日都用86C,87D,89D同286C比較,話286C收費幾咁貴。
個人認為,青沙應該檢討轉乘計費方程式,按起點及終點之間距離計費。
又或者"量化"少少,學似輕鐵咁以區份差距計算轉乘總車費。 [修正版見#25]
相隔1區收$7.0底價,每多1區加$0.5,過海另加$7.0。分區如下:
1區:港島南/港島東; 2區:港島北; 3區:尖沙咀/紅磡/青衣/荃灣; 4區:油尖旺/葵涌
5區:深水埗; 6區:大圍; 7區:市中心/沙博乙水; 8區:火炭/小瀝源
9區:亞公角; 10區:富安/鞍泰; 11區:馬鞍山; 12區:白石角/埔公/泥涌
13區:大埔; 14區:大窩西支路; 15區:粉嶺; 16區:上水

坐第一程時扣該程全費,到青沙上第二程時,以第二程路線總站計算總車費,然後補收/回贈車費。
比方說:假設坐286X由5區去6區收$7.0,長沙灣-沙田市中心收$7.5 (286X收$7.0+280X補$0.5),
旺角-小瀝源收$8.5 (287X收$8.0+240X補$0.5),馬鞍山-尖沙咀收$10.5 (286C收$9.5+280X補$1.0),
大埔-港島北收$19.0 (272X收$11.0+982X/985補$8.0),旺角-大圍收$7.5 (287X收$8.0+286X回贈$0.5)。
我諗咁樣大致可以理順青沙轉乘收費模式。

drbean7218 發表於 2015-8-26 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-8-26 15:28 發表
試過一次想由元州邨去沙田市中心,見到就快有286X,
於是去長沙灣遊樂場等,19:06上車,打算轉283或280X都得。
到饒宗頤時睇下ETA,見280X過多2分鐘到,於是轉280X,
結果ETA無呃人,而我就19:25已經去到市中心。

同樣根據ETA,72及86 ...
現在轉車方法286C->280X 都是收$9.9。 另外, 286C上青沙咁慢, 我點解要搭它上青沙轉280X, 而唔是搭87D/ 搭MTR。