hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍 --> 沙田搭車模式
開啟左側

[問題] 西九龍 --> 沙田搭車模式

BlackBird 發表於 2015-8-31 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-8-31 10:30 發表

89D 全日經小瀝源咩 ?

[小人]非繁有得轉已經算係咁啦
需求低就咪學人嫌三嫌四[/小人]
P960早日摺線
Snowbb 發表於 2015-8-31 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-8-31 21:37 發表

[小人]非繁有得轉已經算係咁啦
需求低就咪學人嫌三嫌四[/小人]

咁 89D 永遠唔洗飛走小瀝源 ?
stevechau 發表於 2015-9-1 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-28 19:55 發表

沙田至大角咀從來唔係287X 主要客源,點解一定要就大角咀客?

唔係主要客源...唔代表唔使做既~
附近得佢一條上到青沙, 唔係佢做邊個做??
獨市位無得唔就, 最多唔就咁多唔就晒佢JE~
stevechau 發表於 2015-9-1 14:50 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-28 21:30 發表

彌敦道客唔可以睇少,本身287X 就係做多左呢舊餅。

無乜關係....只係舊87A石硤尾既客量%轉移左去彌敦道JE~
287X所謂做多左野之前其實係先做少左野~
stevechau 發表於 2015-9-1 15:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-28 22:15 發表

點解非繁反而仲少左人咁神奇既 ?

不過唔知點解 , 87A 以前下午 3-4 時都可以雙向坐滿 。

呢個係特快既副作用...
繁時特快的確係有助增加客量...
不過非繁因為行唔夠位而好難上得多客, 除非本身客路真係好集中~
要知道287X兩邊既服務範圍都唔細, 本身就唔易有一個位有大量客提供~
stevechau 發表於 2015-9-1 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-28 16:50 發表

只要整條逆時針循環線,
即係270B 走線到深水埗,再經欽州街上青沙就可以。

你好似286X咁隧道兩邊既路重都唔長就玩得過循環線~
好似286C咁已經唔得...車程太長仲玩循環線, 咁即係整蠱車長JE~
stevechau 發表於 2015-9-1 15:19 | 顯示全部樓層

原帖由 matchnacu 於 2015-8-28 23:37 發表

1. 87D唔算慢,如果連87D都覺得慢同兜的話,我十分支持閣下保鐵!
2. 87D根本唔serve窩打老道,試問九龍塘地站嗰個站同映月台有幾多人上車? 南行除咗九龍塘會之外,邊個站係大站。
3.咁改法唔知87D拉長咗幾多,可以收高幾多? 87 ...

我又唔睇得太灰既...始終87D而家咁行同改青沙時間上應該差唔遠~
咁多一條密車線係上面青沙, 係幫助好大既~
但已經又一次引出左另一問題, 就係行遠左...
係睇對客黎講...想係太子九龍塘慢兜, 定係想係青沙慢兜~
siusiupeople 發表於 2015-9-1 15:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2015-9-1 15:31 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-8-29 02:01 發表

平心而論,青沙3線同獅隧(連公路)2線比,
加上車流、入口樽頸等因素考慮,青沙塞車風險的確無咁大。
問題係宜家286C(Vs 86C)同286X(Vs 86B/86A)行青沙,
唔塞車都快唔過獅隧(特別係東京街以東),
仲未計轉乘第2程等車嘅"有緣 ...

但其實最大既效能反而係私家車用...
而且青沙始終擺歪左, 點講都唔夠獅隧方便...
有時難聽講句, 去好多位, 獅隧塞埋車出黎, 同你兜青沙去果度...時間其實爭好少~
所以無論公交定私家車...都唔係好大誘因轉過去青沙...

情況正如紅隧一樣...好多人話紅隧塞死, 但其實加士居道塞到入隧道只係15MINS左右...
同你兜去東西隧過海時間唔係真係爭好遠...所以呢D舊隧就算塞, 點搞都唔會特別多車去其他隧道走~
除非其他隧道好吸引...例如平得好緊要/舊隧唔再比私家車用...
我諗青沙如果收$3/$5...應該夠吸引唔少私家車轉用~

我話搵87D上青沙...的確最大既諗法都係做大青沙個餅...
而同時唔係搵D極其唔順路又唔夠班次既線上去累鬥累...

siusiupeople 發表於 2015-9-1 15:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽