hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍 --> 沙田搭車模式
開啟左側

[問題] 西九龍 --> 沙田搭車模式

miklcct 發表於 2015-8-26 21:58 | 顯示全部樓層

點解唔好似N121/N122、N72/N90咁整定點?
進智公交
kwyeung 發表於 2015-8-26 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-26 21:56 發表

除非入到穗禾苑 , 否則落大圍站轉 85 / 88K / 東鐵 仲快 。

呢個唔關快唔快事,
班司機碌車碌到由帶頭變落後, 到經常令乘客轉唔到車,
你做生意係咪有責任跟進?
Snowbb 發表於 2015-8-26 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2015-8-26 22:00 發表

呢個唔關快唔快事,
班司機碌車碌到由帶頭變落後, 到經常令乘客轉唔到車,
你做生意係咪有責任跟進?

咁投訴佢都冇用架 , 到最後都係置之不理
kiwai 發表於 2015-8-26 23:22 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

凌晨時間少塞車, 就容易做定點
日間繁忙時間經常塞車, 好難做定點喎
hon_son_wilson 發表於 2015-8-26 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2015-8-26 15:41 發表
現在轉車方法286C->280X 都是收$9.9。 另外, 286C上青沙咁慢, 我點解要搭它上青沙轉280X, 而唔是搭87D/ 搭MTR。

我只係粗略劃區,嚴謹的話應該以該區與青沙轉車站距離分級,甚至可能有跳級的情況。
總之應該以起點終點計費,而唔係計最貴果程咁唔公平。

等我重新整理的分區及收費模式建議如下:
1 = 東涌 ; 6 = 港島南 ; 9 = 港島北 ; 11 = 青衣 ;
12 = 荃灣 ; 13 = 尖沙咀 ; 14 = 葵涌/佐敦/旺角 ; 15 = 深水埗 ;
17 = 大圍/沙田市中心/沙博乙水 ; 19 = 穗禾/小瀝源 ; 
21 = 亞公角/鞍泰 ; 23 = 馬鞍山/白石角 ; 24 = 泥涌 ; 
25 = 大埔 ; 29 = 大窩西支路 ; 32 = 北區
距離一區收底價$6.0,之後每區加$0.5,過海另加$5.5。來往以上地區最低消費$7.0。
坐第一程時扣該程全費,到青沙上第二程時,以第二程路線總站計算總車費,然後補收/回贈車費。
比方說:假設坐286X全程收$7.0,長沙灣-沙田市中心收$7.0 (286X收$7.0+280X免費),
旺角-小瀝源收$8.0 (287X收$7.0+240X補$1.0),馬鞍山-尖沙咀收$10.0 (286C收$9.5+280X補$0.5),
大埔-港島北收$20.5 (272X收$11.0+982X/985補$9.5),尖沙咀-大圍收$7.5 (280X收$8.0+286X回贈$1.0)。

原帖由 tonytse126 於 2015-8-26 16:05 發表

上次就已經俾佢個ETA玩過一次, 那次又是元州邨去沙市, ETA顯示6分鐘有車,而事實上班286X的確準時到站, 去到近青沙轉車站再睇280X班次, 今次見280X將會於6分鐘後到青沙轉車站, 心想搭280X下一站就是沙市就落車轉, 點 ...

青沙線班次疏+飄忽,即使能直達目的地,
嚮等車時間上都輸返晒比86系。
有ETA坐72/86就更易預時間。

如果要削線強推青沙,要cut線相信首推取消86A,俾286X/287X各加2-3架車,
然後到81減班,俾280X/286X/287X各加1-2架車,各線班次可增強至10-12/非繁15分鐘一班。
再數到86,49X減班俾240X全日,又係頂盡15分鐘一班。
之但係搞咁多大龍鳳,轉乘班次都唔夠密,但係就迫好一部份客去轉乘(無論青沙與否),咁不如維持現狀好過。
不過,我始終覺得272X係最少負面影響,而又最有利青沙轉乘的計劃路線,可以試的話....再算。
 樓主| GU9338 發表於 2015-8-26 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-8-26 19:56 發表
當日呢度有人話青沙就算疏車都可以一落車就轉到車
如果真係咁方便就唔會咁少人用
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-8-26 23:30 發表
如果要削線強推青沙,要cut線相信首推取消86A,俾286X/287X各加2-3架車,
然後到81減班,俾280X/286X/287X各加1-2架車,各線班次可增強至10-12/非繁15分鐘一班。
再數到86,49X減班俾240X全日,又係頂盡15分鐘一班。
之但係搞咁多大龍鳳,轉乘班次都唔夠密,但係就迫好一部份客去轉乘(無論青沙與否),咁不如維持現狀好過。
不過,我始終覺得272X係最少負面影響,而又最有利青沙轉乘的計劃路線,可以試的話....再算。

不知幾想見到個位人兄入黎嘈下

當年城隧轉車站啟用取消 45X , 就算 46X 48X 49X 幾密車結果而家都俾 481B 坐大 ;
而家貿貿然搞 86A , 我怕下場會差唔多

諗深一層小弟都無視左轉車站存在 (本來諗住 286X 一程過 , 上左車突然醒起有 287X) , ETA 又好彩無事先做到 11 分鐘既成績 ,
但 280X 6X 7X 班次本身又唔係互相配合 , 怕且問題短期內唔易解決~
請用文明來說服我。
LF6277 發表於 2015-8-27 04:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-8-26 19:56 發表
當日呢度有人話青沙就算疏車都可以一落車就轉到車
如果真係咁方便就唔會咁少人用

最大問題係本身交通已經叫做ok,上青沙去目的地整體又唔係快好多又隨時比貴左 ...

我都唔明點樣一落車就轉到車
286X一落車就轉到287X既話
咁287X落車咪要等好耐286X
dennis28a 發表於 2015-8-27 05:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2015-8-26 23:40 發表

諗深一層小弟都無視左轉車站存在 (本來諗住 286X 一程過 , 上左車突然醒起有 287X) , ETA 又好彩無事先做到 11 分鐘既成績 ,
但 280X 6X 7X 班次本身又唔係互相配合 , 怕且問題短期內唔易解決~

依個問題係永遠都唔會解決。

城隧多人用,除左班次外,另一個重點係多選擇。
青沙轉車站數極都係得幾條線,仲要去任何區都只有一條線選擇,而城隧點轉都,
最低限度,唔該加多幾條線出旺角同入沙田,重覆少少行車路線係唔緊要,咁可以變相加密,
而唔單靠加密 280/86/87X 就算。

惡意回復是不道德的行為。
kay 發表於 2015-8-27 07:37 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-8-27 05:14 發表

依個問題係永遠都唔會解決。

城隧多人用,除左班次外,另一個重點係多選擇。
青沙轉車站數極都係得幾條線,仲要去任何區都只有一條線選擇,而城隧點轉都,
最低限度,唔該加多幾條線出旺角同入沙田,重覆少少行車路線係唔緊要,咁 ...
其實出九龍執一執沙田開車時間,等佢地差唔多時間上到青沙又得唔得?

反方向因為有兩條循環線,注定難做

至於話再加線上青沙,難度可能仲高,除非全部舊有路線改晒上去,不過阻力應該好大
世界很簡單 人類很複雜
stevechau 發表於 2015-8-27 10:39 | 顯示全部樓層

如果講出九龍...
86而家個分段平到笑, 又唔慢...
係班次疏不過又有ETA...返SSP已經可以斷左青沙呢個選擇...
要快....仲有72~

所以對SSP黎講...青沙本身可以被無視~
優點只得一個, 就係LCK入沙田用青沙真係快~
除此之外...暫時只剩缺點~