hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴85B及287X RDP修訂建議
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴85B及287X RDP修訂建議

Snowbb 發表於 2015-8-29 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 mrm23 於 2015-8-29 20:22 發表

佢繁時番沙田經常頂閘喎,
佢個 67% 點黎的..?

就算下午三四點都座得滿
尾班車番沙田都經常有十幾人啦..

九巴唔係將來回乘客率加埋然後除二吧? ...

" 佢 " 係講 87A 定 287X ?
Ricky403 發表於 2015-8-29 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-29 20:57 發表

" 佢 " 係講 87A 定 287X ?

287X

話唔定真係來回最高載客率加埋除二

回程企三十人+去程座位半滿差唔多啦
982X 發表於 2015-8-29 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Ricky403 於 2015-8-29 21:40 發表

287X

話唔定真係來回最高載客率加埋除二

回程企三十人+去程座位半滿差唔多啦

載客率點計真係唔知, 可能條條線唔同計法, 不過年頭出黎81C既載客率都係同287X差唔多, 可能暗示呢兩條線唔可以共存
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-30 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 mrm23 於 2015-8-29 20:22 發表

佢繁時番沙田經常頂閘喎,
佢個 67% 點黎的..?

就算下午三四點都座得滿
尾班車番沙田都經常有十幾人啦..

九巴唔係將來回乘客率加埋然後除二吧? ...
係就係會頂閘既
不過好多時個主因係班次唔穩定
前車多客後車少客而出現

試過幾次我搭架車頂晒閘落到大圍落左車之後
一分鐘都唔夠後車連窗口位都未坐滿出現
拉均條數計兩架車其實連坐滿都未到

如果真係班次剛剛好隔大約十五分鐘到奧運既話
基本上係大概企幾個人
同個數據都算係符合既
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mrm23 發表於 2015-8-30 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-30 00:32 發表
係就係會頂閘既
不過好多時個主因係班次唔穩定
前車多客後車少客而出現

試過幾次我搭架車頂晒閘落到大圍落左車之後
一分鐘都唔夠後車連窗口位都未坐滿出現
拉均條數計兩架車其實連坐滿都未到

如果真係班次剛剛好隔 ...

其實睇你乜野班次,
我自己經常用 287X 來回大角咀 (一日有時搭兩三程)
唔同時段都會有機會搭到,
正常班次晚飯打後一般最少都三四十人入沙田,
出巿區大約都有十零廿人..
(出巿區客源其實同 81C 有部份 overlap
如果有 81C 行過的話,食白果都唔出奇)

[size=18.0180187225342px]就算尾車,好多時單程都有二三十人入沙田,
[size=18.0180187225342px]如果係下午三四點時間,
[size=18.0180187225342px]單單一個旺角街巿都可以上十幾人.

咁計法,拉均全條線點都冇可能得 24%載客率..(約三十人)
除非九仔真係將來回加埋除二...

繁時之前特登響大圍站捕過,
六點零鐘左右,間唔中都見前後兩班都頂閘..
我自己就試過下繁大角咀尾站上車,
前車飛站,後車企半滿...
單單君匯港都上左十幾人..
dennis28a 發表於 2015-8-30 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Jacob 於 2015-8-29 19:26 發表
大家只係關心287X,有無發現287X非繁個載客率係同85B一樣既呢?

85B Cut 車既其中一個理由係「非繁忙時間每班車平均不足30名乘客」,其實287X亦然,如果理據成立,點解唔順手 Cut 埋287X班次先? ...

咁你又有無留意,85B 用車量係少過 287X?
所以就算係 85B「非繁忙時間每班車平均不足30名乘客」,
但 287X 本身用既車已經唔少,所以除起上黎都一定過 30 人。
惡意回復是不道德的行為。
chr00265 發表於 2015-8-30 01:35 | 顯示全部樓層

之前為左80X的RDP我試過搵九巴佢既載客率到底點樣統計出黎

佢既繁時同非繁時載客率係計晒來回兩邊的班次數量再除開該時段內的平均乘客數而得出
(去程乘客+回程乘客)/(去程全部班次+回程全部班次) = 該時段平均的載客量
至於非繁時既時段就係計埋頭班車到早上繁忙時間之前果堆來回班次同晚間非繁忙時間既來回班次

以當時80X做例子, 雖然繁忙時其中一個方向頂閘, 但因為另一個方向無人上車, 套上上方的計算法後就能計算出載客量唔高既情况
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-30 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 mrm23 於 2015-8-30 01:08 發表

其實睇你乜野班次,
我自己經常用 287X 來回大角咀 (一日有時搭兩三程)
唔同時段都會有機會搭到,
正常班次晚飯打後一般最少都三四十人入沙田,
出巿區大約都有十零廿人..
(出巿區客源其實同 81C 有部份 overlap
如果有  ...
哦咁返到一個基本問題
如果出九龍加埋入新界兩邊乘客量加埋一齊
先至除開個載客量既
咁個數字就冇咩意思

假設一班287X出九龍載左60人
入新界載左80人
用上面既計法載客率咪過100%
但事實上係仲有空位

調返轉非繁加埋除二先係正常做返
繁忙時間應該係跟客流量方向出入青沙時計數
咁先係正確既做法

或者我搭開比較遲
大約都係六點幾七點先係佐敦上車
頂閘既試過
企幾個既都試過
差少少坐滿既又有
係冇試過超爽追前車
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Jacob 發表於 2015-8-30 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-8-30 01:23 發表

咁你又有無留意,85B 用車量係少過 287X?
所以就算係 85B「非繁忙時間每班車平均不足30名乘客」,
但 287X 本身用既車已經唔少,所以除起上黎都一定過 30 人。 ...

相同載客率之下,用多幾架車,同用少幾架車,每班車上面既理論人數有分別咩? 該時段既總乘客數量就可能會有分別。

係咪無做暑期作業所以唔識計數呀?

我意思係,如果相同載客率下,85B要減班,咁287X都應該要減班,因為數據上同85B完全相同,無理由一條減一條唔減。路線長D用多D車,同架車個載客率有直接關係既咩? 載客率只係反映目前班次既使用情況。

大家非繁忙時段都係20分鐘一班車,85B要減到30分鐘,點解287X唔一齊減?
Jacob 發表於 2015-8-30 02:01 | 顯示全部樓層

原帖由 mrm23 於 2015-8-29 20:27 發表

痴線,佢個載客率真係唔知點黎的..
非繁 24% 載客率?
你正常時間,是旦一班車都冇可能得 30 個客啦...

佢個數據應該係舊數據,抄返之前RDP,唔係最近既數據,如果我係區議員一定鬧爆寫呢份野果個。

85B 60% 24%
287X 67% 24%

一個既下場係減一架車,並且非繁拉疏至30分鐘。
一個既下場係加一架車,並且延長路線,仲話好處係增加班次,其實加車唔代表班次一定多o左,大家行車時間長o左,每架車行既轉數一定會少o左,加多架車可能只係打個和,視乎實際運作。

就咁睇數據,大家差唔多,過o左大半年,其實兩條線既情況都有變化,287X開線耐o左,大家熟o左可能吸引到多o左人搭,85B做o左定時班次同有預報之後,亦都多o左人等,以前就係無定向風先越做越頹。

運輸署班人用個咁既數據去支持個方案,理據實在太過薄弱,係都比D誠意再數下人頭先寫報告啦。