hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴85B及287X RDP修訂建議
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴85B及287X RDP修訂建議

Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-31 16:57 | 顯示全部樓層

原帖由 chr00265 於 2015-8-31 16:43 發表

根據2014沙田RDP的pdf顯示 最繁忙時間一小時只有79%乘客率, 而非繁忙時間則只有18%
基本上好肯定pdf所指的非繁時段包括"頭班車至繁忙時段前尾班車的乘客率"

上次我忘記了說, RDP指出的乘客率是"以班次最大化"及"乘 ...
我上面講緊83X
冇咩可能一條線用A方法一條線用B方法

非繁忙時段當然唔係屬於繁忙時間既班次
繁忙時間亦都好似有界定
不過唔清楚係幾點到幾點

第二點其實完全唔知你想講咩
成個方法似你自己吹水多過係真實情況
九巴自己知道晒自己開幾多班
非繁每班20-25人相信係講緊部分時段既情況
起碼夜晚返新界肯定唔只lee個數
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
chr00265 發表於 2015-8-31 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-31 16:57 發表
我上面講緊83X
冇咩可能一條線用A方法一條線用B方法

非繁忙時段當然唔係屬於繁忙時間既班次
繁忙時間亦都好似有界定
不過唔清楚係幾點到幾點

第二點其實完全唔知你想講咩
成個方法似你自己吹水多過係真實情況
九巴 ...

不明白? 那就以現在80X的班次表來說一下
早上繁忙時間是每天早上7:00~9:00
早上5:40頭班車從秦石出發, 直到6:40每隔15分鐘一班, 在這期間共5班次, 6:40起至8:50便每6~8分鐘一班, 所以早7:00前往觀塘碼頭班次最大化班次如下:
5:40, 5:55, 6:10, 6:25, 6:40, 6:46, 6:52, 6:58, 共8班, 如果班次量少化, 則會是6:48, 6:56, 少一班次共7班
早上6:00頭班車從觀塘碼頭出發, 直到8:48分每隔14分鐘一班, 所以在7:00前早上繁忙時間班次如下:
6:00, 6:14, 6:28, 6:42, 6:56, 共5班

7點後繁忙時間車次以前者6分鐘相隔為準, 到9:00早上繁忙時間完結前共19班次:
7:04, 7:10, 7:16, 7:22, 7:28, 7:34, 7:40, 7:46, 7:52, 7:58, 8:04, 8:10, 8:16, 8:22, 8:28, 8:34, 8:40, 8:46, 8:52
如果以後者8分鐘相隔為準, 7:00到9:00早上繁忙時間完結前共15班次
7:04, 7:12, 7:20, 7:28, 7:36, 7:44, 7:52, 8:00, 8:08, 8:16, 8:24, 8:32, 8:40, 8:48, 8:56
而觀塘碼頭回秦石班次則7:00至9:00早上繁忙時間共9班次
7:10, 7:24, 7:38, 7:52, 8:06, 8:20, 8:34, 8:48,8:56/8:58

我想講就係九巴可以根據自己意思, 提交雙向共28班次的數據(可營造乘客率較少的結果)或者雙向共24班次的數據(可營造乘客率更多的結果)至運輸處, 語言偽術從此而來, 而普通人則以為九巴用中間數26班次或更少24班次去估算
九巴從來無講過佢運算公式, 亦無講過如何取樣, 不能一廂情願假定九巴只用單方向的數據去幫九巴合理化公佈的數據
以上方80X作例子, 4班班次可以相差多少運載力, 你比我更加清楚

Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-31 22:35 | 顯示全部樓層
其實
你自己唔知80X開幾多班
唔代表巴士公司同運輸署唔知
最起碼巴士司機都要知自己幾點開車啦

雖然唔知到成個估算既方式同方法點做
上面為83X做左一次估算
足以排除繁忙時間係計緊雙向使用量既諗法
dennis28a 發表於 2015-9-1 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Jacob 於 2015-8-30 01:46 發表

相同載客率之下,用多幾架車,同用少幾架車,每班車上面既理論人數有分別咩? 該時段既總乘客數量就可能會有分別。

係咪無做暑期作業所以唔識計數呀?

我意思係,如果相同載客率下,85B要減班,咁287X都應該要減班,因為數據上同85B完全相同,無理由一條減一條唔減。路線長D用多D車,同架車個載客率有直接關係既咩? 載客率只係反映目前班次既使用情況。

大家非繁忙時段都係20分鐘一班車,85B要減到30分鐘,點解287X唔一齊減?

你未了解 RDP 語言偽術前,明顯係你「蒙在鼓裡」多過我。

問你一個問題,咁「載客率」又等唔得於「載客量」?

首先你要知道幾件事:
1. 85B 最高可載客人數係遠少過 287X 最高可載客人數
(原因,85B 用得少車,仲要有單層)
2. 85B 非繁載客人數亦明顯少過 287X 非繁載客人數

「班次既使用情況」?理論上係大話。
正常載客率係咁計:非繁實際載客人數 / 非繁最高可載客人數
24 / 100 = 36 / 150,兩個數,大家都係 24 % 又點?
我當 100 果部係單層,150 果部係雙層。
你比部單層去計數,已經拉高左個載客率,但明明部單層載得少人。

另一個情況係,一部單層加一部雙層,另一條線出緊三部雙層,大家都係 24 %,
你又計下每部車上面平均既人數有無分別?

前提係,我地仲要知 85B 同 287X 係非繁最盡載到幾多人,兩線除既大數都唔同,
唔好忘記,巴士載客率仲要計埋企位,而 287X 多緊多幾部車,非繁平均空載率被拉高有幾奇?
你將所有因素放晒就去,就算大家都係 24 %,
85B 非繁每班車平均唔夠 30 人,287X 都一定會多過平均 30 人。

運輸署日日都拎依份「國王的新衣」去做手腳,一日未講到「受影響人數」實數,百分比都可以呃唔少人,
因為巴士公司從來唔會講,每部巴士最多可以載到幾多人。
如果個個唔夠 25% 要減車,咁全港有大部份巴士非繁都要減埋一份。

惡意回復是不道德的行為。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-1 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-9-1 00:54 發表

你未了解 RDP 語言偽術前,明顯係你「蒙在鼓裡」多過我。

問你一個問題,咁「載客率」又等唔得於「載客量」?

首先你要知道幾件事:
1. 85B 最高可載客人數係遠少過 287X 最高可載客人數
(原因,85B 用得少車,仲要有單層)
2.  ...
1.最高可載客人數理應同用車數量多少關系不大
反而應該係要睇用咩車同班次更加重要
兩條線用同一種車既情況下
10分鐘一班既線既最高可載客人數會大過15分鐘一班既線

例子有中段時間既282對比85
用車數量85多過282
但282單向上新田圍一個鐘最高可載客人數為127*6=762
85單向入火炭一個鐘最高可載客人數為127*4=508

反而
85B行緊11M車同直梯車
如果個調查做得仔細既話
有分開到12M車同11M/直梯車既載客量既話
咁就會有影響

2.85B仲有一段流水客執
同時間287X非繁客量係唔係好高我又唔覺
起碼客路上偏為單向
對非繁載客率有不利
dennis28a 發表於 2015-9-1 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-1 01:18 發表
1.最高可載客人數理應同用車數量多少關系不大
反而應該係要睇用咩車同班次更加重要
兩條線用同一種車既情況下
10分鐘一班既線既最高可載客人數會大過15分鐘一班既線

你識講「班次」,而去決定班次密度,就涉及到里數同「用車數量」。
282 里數低 85 咁多,同一個鐘內,282 可以行得多過 85,要維持一樣班次,派車就可以少番。

係有少少奇怪,但係事實,RDP 重視係「車輛數目」依四個字多過「班次」,班次係最終執行出黎結果,
而所有計載客率最終目的關係於路面上有幾多部車,果堆車載得幾多人?
「班次」只係方便居民同政客去消化既字眼,運輸署一向唔多在乎依點。

惡意回復是不道德的行為。
FBI2 發表於 2015-9-1 10:42 | 顯示全部樓層

不過,287X而家早晚繁真係頂閘頂到痴肺.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-1 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-9-1 01:29 發表

你識講「班次」,而去決定班次密度,就涉及到里數同「用車數量」。
282 里數低 85 咁多,同一個鐘內,282 可以行得多過 85,要維持一樣班次,派車就可以少番。

係有少少奇怪,但係事實,RDP 重視係「車輛數目」依四個字多過「班次 ...
載客率理論上應該係同班次,客量以及巴士既載客量有直接關系
路面上有幾多車行緊基本上都唔關事
lee樣野只係由行車時間同班次決定

咁因為運輸署要交數既主要都係車輛數目而唔係班次
mrm23 發表於 2015-9-2 00:37 | 顯示全部樓層

287X 下繁客量 (目測)

為左驗証下 287X 有冇六成客量
今日趁放假特登去左轉車站捕左一陣

粗略所見,客量大約如下︰
時間︰18:00-20:00
地點︰尖山轉車站北行方向

車次 - 時間 - 車牌 - 人數
1. 18:03 - PY385 - 企約十個 (應為 17:00 博康開出之班次)
2. 18:20 - KL5420 - 企約十個
3. 18:40 - PL5774 - 企滿
4. 18:51 - KV8210 - 企約三十人  (ETA 未有顯示本班次)
5. 19:14 - RH7192 - 頂閘
6. 19:26 - PX 5873 - 企約三十人
7. 19:47 - KN2829 - 頂閘
8. 19:54 - PY385 - 半座滿
9. 20:03 - KL5420 - 半座滿

不過 287X 之頂閘,比起 286X 的頂閘仍差一點,
286X 真係連插針都插唔入,完全係沙甸魚咁。
287X 應該都可以擠到入去的

如果要相可以再補..

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 1 + 10 表示欣賞

查看全部評分

lovehirofans 發表於 2015-9-2 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 mrm23 於 2015-9-2 00:37 發表
為左驗証下 287X 有冇六成客量
今日趁放假特登去左轉車站捕左一陣

粗略所見,客量大約如下︰
時間︰18:00-20:00
地點︰尖山轉車站北行方向

車次 - 時間 - 車牌 - 人數
1. 18:03 - PY385 - 企約十個 (應為 17:00 博康開出之 ...

借問師兄同時段睇到既280X客量又如何 謝謝!