hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [建議]將所有直梯巴士改裝成高載巴士
開啟左側

[服務調整] [建議]將所有直梯巴士改裝成高載巴士

樓主| K.C.R2007 發表於 2015-8-29 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2015-8-29 14:58 發表

低地台車結構唔適合

通道空間會好窄, 比而家更唔實用

但都有部分ATR嘅低地台區域有面對面式座位
8166NL 發表於 2015-8-29 19:53 | 顯示全部樓層
如果你講嘅打橫位係都普躉嗰三張打橫位嘅話,你試下度下個闊度,其實只係比兩張窄凳窄好少好少位,多出嚟嘅位喺數字上可能企到多一個人,但係同樣位置我裝兩排共四張窄凳已經喺返晒度,就好似而家啲新車咁。
如果你講嘅打橫位係城巴市區躉嗰種打橫位,你會見到其實裝完之後,一嚟條通道無因為咁而變闊,因為本身底盤個設計就淨係畀到咁闊你,你上去磚頭網搵下躉嘅底盤圖就明;二嚟如果你想做返背對背咁樣咁多位嘅話,一定要學2201咁裝晒窄凳,裝闊凳橫位嘅下場就好似市區躉咁每邊蝕一個,咁其實你整完都唔會有載客數字上嘅分別。可惜而家啲新車淨係條車軸啲零件都疊到好高,高到唔會有位畀你放腳,所以橫位基本上唔使諗。新加坡批B9有版你睇,尾擔根本都裝唔到橫位,而中擔雖然裝到橫位,但背對背裝法有四張闊凳嘅時候,裝橫位淨係夠三張。
kl9327 發表於 2015-8-29 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-29 15:07 發表

真係感覺宜家D巴士不及以前般耐用
以前一部車可以用二三十年,只要同佢改裝下就可以延壽
但係宜家D人好貪新厭舊,巴士公司都係如此,唔到幾下就要買新車
當然我唔係鼓吹大家好似中巴末期甘慳皮,只係我覺得真係無必要甘快就 ...
你去問下政府同運輸署點解規定巴士只可以行18年
BlackBird 發表於 2015-8-29 22:29 | 顯示全部樓層

其實依家有好多線繁時用直梯都唔會頂閘
直梯行少客線,高載行多客線咪幾好
P960早日摺線
GK3258 發表於 2015-8-29 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-29 15:07 發表

我都預左我嘅建議唔會被大家採納,我都係想巴士公司透過改裝使巴士更耐用,唔駛甘快買新車

即係呢,改既,部車行18年
唔改既,部車又係行18年
何來"我都係想巴士公司透過改裝使巴士更耐用,唔駛甘快買新車"?
bnr34 發表於 2015-8-29 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-29 15:27 發表

我當改方梯唔係容易尼一點係岩嘅
但如果真係怕成本,甘當年中巴將大量佳牌阿拉伯單層巴士改雙層(後尾仲rebody亞歷山大車身),九巴將大量丹拿/AEC改樓梯位置又點解釋? ...

首先
當年兩間公司都有人手負責組裝車身, 但自從外判組裝車身工作之後, 已經裁走晒呢班專業人員, 剩返啲人做日常維修
近年政府又資助更換商用車輛, 又限制商用車輛15年車齡換車, 好多車行賣完車為咗應付售後服務, 都要出高薪搶維修人員
巴士公司又唔願提高日常開支, 又要預計鐵路開通之後既既人手縮減, 根本唔會加薪留人, 亦都難吸引新人入職
夠人手做返足日常維修的話已經還得神落啦, 仲邊有可能做啲錦上添花既工作
判比外判做唔係唔得, 不過外判都做到冇停手, 報價冇返咁上下貴根本唔會做

第二
當年既車身不外乎鐵通燒焊, 外皮打拉釘, 外型既美感又冇而家咁高要求, 加工不知幾方便
而家啲新車骨架已經換晒鋁通, 能唔能夠燒焊做接駁就要等高人解答, 不過肯定強度一行不及鐵通
條直梯仲要係一件過倒模出來, 唔拆開右邊車身換過另一件模的話
就要係入面拆散條舊梯, 再左砌右砌整返條樓梯出來, 不過美觀肯定大打折扣
若然拆開車身就更大鑊, 重新做一輪驗車手續當然唔少得, 萬一拆骨既過程變形的話, 額外仲要加工夫執返正部車
粗略估計, 一部車冇一個月都唔使起貨, 剩係呢段時間出唔到街搵錢已經蝕啦

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
K.C.R2007 + 5 打咁多辛苦曬

查看全部評分

HB00610 發表於 2015-8-30 02:56 | 顯示全部樓層

以前一部車可以用二三十年,只要同佢改裝下就可以延壽
但係宜家D人好貪新厭舊,巴士公司都係如此,唔到幾下就要買新車
當然我唔係鼓吹大家好似中巴末期甘慳皮,只係我覺得真係無必要甘快就 ...

其實最主要係環保標準, 同埋政策問題

話分兩頭, 其實英國巴士可以比香港更短命得恐怖。
HB00610 發表於 2015-8-30 03:15 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-29 15:41 發表

但都有部分ATR嘅低地台區域有面對面式座位

第一代都普下層嘛, 仲要全車得呢3個位用窄位
咁你又知唔知都普躉客量比山寨躉低?
HB00610 發表於 2015-8-30 03:19 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-29 15:27 發表

我當改方梯唔係容易尼一點係岩嘅
但如果真係怕成本,甘當年中巴將大量佳牌阿拉伯單層巴士改雙層(後尾仲rebody亞歷山大車身),九巴將大量丹拿/AEC改樓梯位置又點解釋? ...

當年仲要可以自己用現成件設計個車身俾架車用添

而家又點? 你先爭取到廢咗個18年上限先好上來同大家拗啦小朋友
 樓主| K.C.R2007 發表於 2015-8-30 17:50 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2015-8-30 02:56 發表

其實最主要係環保標準, 同埋政策問題

話分兩頭, 其實英國巴士可以比香港更短命得恐怖。
我就聽講當年南約克郡就係為左加快融雪係道路撒鹽
結果搞到批MCW MKI(賣比九鐵個批)銹蝕嚴重
我相信尼個只係個別特例,不少已二三十年車齡仍健康行走的在英國大有車在
先唔講人盡皆知的倫敦路霸,伯明翰07年前亦有不少車齡達二十多年的MCW健康行走

我相信都係歸功於當地人下至平民上至巴士公司、政府保育意識高,連一戰時的古董巴士都keep得咁好,莫講話MCW、B45、統治者這些新世代巴士

我有一日行經書店,翻開本新出嘅MCW巴士書,里面有一句好令我深刻:
香港人是否非要到異國他鄉,才能看到香港的歷史?
真係好值得我地深思下