hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [建議]將所有直梯巴士改裝成高載巴士
開啟左側

[服務調整] [建議]將所有直梯巴士改裝成高載巴士

樓主| K.C.R2007 發表於 2015-8-31 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2015-8-31 22:42 發表

站喺冷馬迷嘅角度, 你打呢段嘢係成立, 但係我諗成個板
唔係個個都鍾意冷馬呀! 如果畀熱狗迷睇到你打呢段文,
佢哋實追到你氣咳!

嗱, 坦白講, 我唔係咁鍾意中記尐服務, 但係我鍾意佢
工程部手下嘅整車技術, 就算係殘 ...
我都係實話實說而已,唔代表本人立場
老實說我都係熱狗迷,我都恨不得巴士公司可以保留熱狗,但係我地巴士迷話唔介意姐,一般普羅大眾始終追求舒適乘車體驗,尼樣野係無辦法
城巴打從一開始就已經全空調化,人地就係夠狼死你奈得佢何?
如果當年中巴其他方面生性D,“巴士殘”並唔足以成為佢沒落嘅原因,政府就唔需要考慮引入競爭,就唔會有新城嘅出現,到時候分分鐘到左2015年港島仲成街ML、LM、DM,中巴亦成為全港最受巴士迷歡迎巴士公司(原因:車隊古典,多熱狗)
HB00610 發表於 2015-8-31 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-31 20:40 發表

即係局部保留?(所有車滿18年後一部分保留,一部分則用新車取代?)

其實得好少數留, 調去第二D地方再行, 又或者冇人收留就劏車。

Dart根本設計壽命就12-13年就要換, 係九巴D撐到咁耐。
HB00610 發表於 2015-8-31 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-31 23:05 發表
我都係實話實說而已,唔代表本人立場
老實說我都係熱狗迷,我都恨不得巴士公司可以保留熱狗,但係我地巴士迷話唔介意姐,一般普羅大眾始終追求舒適乘車體驗,尼樣野係無辦法
城巴打從一開始就已經全空調化,人地就係夠狼死你奈得 ...

你上腦了, 其實去到2010年, 市區搭熱狗已經熱得好辛苦, 因為車通風比以前差, 同埋四圍架架都冷氣車都噴熱風唔熱死...?

樓主| K.C.R2007 發表於 2015-9-1 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2015-8-31 23:45 發表

其實得好少數留, 調去第二D地方再行, 又或者冇人收留就劏車。

Dart根本設計壽命就12-13年就要換, 係九巴D撐到咁耐。
肯保留部分總比完全唔保留好
退役後仲可以到其他地方展開新生活已經好幸福
想下亞洲地區除星港馬以外幾乎無咩地區係同時右肽又行得雙層巴士,退左都無人會要
 樓主| K.C.R2007 發表於 2015-9-1 19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2015-8-31 23:46 發表

你上腦了, 其實去到2010年, 市區搭熱狗已經熱得好辛苦, 因為車通風比以前差, 同埋四圍架架都冷氣車都噴熱風唔熱死...?

十幾年前未有冷馬個個咪又系一樣甘搭
當時平均氣溫唔高,“熱狗”其實唔熱,反而好涼爽
後來當d冷氣車越來越多,路面上夹
夾埋排出嘅CO2就越來越多,所謂嘅氣溫上升咪就系咁樣一回事囉!
HB00610 發表於 2015-9-1 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-9-1 19:51 發表

十幾年前未有冷馬個個咪又系一樣甘搭
當時平均氣溫唔高,“熱狗”其實唔熱,反而好涼爽
後來當d冷氣車越來越多,路面上夹
夾埋排出嘅CO2就越來越多,所謂嘅氣溫上升咪就系咁樣一回事囉! ...

你有無諗過冷氣其實係會對街噴熱風的?

你有無諗過, 當身邊每一架車都係冷氣車, 得一架熱狗食哂咁多架冷氣車噴嘅熱風時係幾辛苦?

知唔知已經係有紀錄熱狗司機熱到中暑?
HB00610 發表於 2015-9-1 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 K.C.R2007 於 2015-9-1 19:42 發表
肯保留部分總比完全唔保留好
退役後仲可以到其他地方展開新生活已經好幸福
想下亞洲地區除星港馬以外幾乎無咩地區係同時右肽又行得雙層巴士,退左都無人會要 ...

其實最大鑊係連巴士公司都唔鼓勵人留車
 樓主| K.C.R2007 發表於 2015-9-1 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2015-9-1 21:55 發表

你有無諗過冷氣其實係會對街噴熱風的?

你有無諗過, 當身邊每一架車都係冷氣車, 得一架熱狗食哂咁多架冷氣車噴嘅熱風時係幾辛苦?

知唔知已經係有紀錄熱狗司機熱到中暑? ...

我咪就係話越來越多冷氣車之後排放熱氣越來越多路面就越來越熱囉
Volgren474 發表於 2015-9-2 11:40 | 顯示全部樓層
其實直梯車換薄凳兼加座位是否可行?

不過之前MZ3101改裝完都無加載客量...係咪純粹減磅省油?