hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴過海後減價 明年中先在非繁忙路段試行 ...
開啟左側

[問題] 隧巴過海後減價 明年中先在非繁忙路段試行

EH2674 發表於 2015-8-30 14:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR50 於 2015-8-30 10:34 發表
估計
屯門區
960系、961入屯門方向
跟番屯門區非過海路線入屯門後的分後收費

我估會係都揀搶到對家客既線啦...例如961港島方向及962新界方向呢D...
自家線睇齊呢類減少收入既事件應該唔會出現
強人所難,不可一不可再
ky927 發表於 2015-8-30 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-8-30 14:42 發表

我估會係都揀搶到對家客既線啦...例如961港島方向及962新界方向呢D...

篇新聞講話試行期間,會試啲無咁繁忙嘅路段先。同埋首先試會試啲無咁競爭性嘅位,正如篇文都講因為會影響原本巴士公司嘅地區專營權問題。但試左一排會點就真係唔知啦。
所以我估會係獨營線先試行

mak5052 發表於 2015-8-30 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-8-30 14:42 發表

如果這樣, 估計會是這三線先試: 930(往荃灣), 606(往柴灣), 108(往寶馬山)
EX-TL 發表於 2015-8-30 20:02 | 顯示全部樓層

如果搵103 109 110 113試好似冇乜意思, 獨市位平貴都係會坐.
EH2674 發表於 2015-8-30 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-8-30 14:52 發表

篇新聞講話試行期間,會試啲無咁繁忙嘅路段先。同埋首先試會試啲無咁競爭性嘅位,正如篇文都講因為會影響原本巴士公司嘅地區專營權問題。但試左一排會點就真係唔知啦。
所以我估會係獨營線先試行 ...
個人認唔應該全面推行,應該只係針對D無乜公共交通服務既地區

全面推行既話,就算有競爭,幫到對家將無肉食既線減車黎做其它Cap水線,對家應該好樂意,至於專營權問題?真心係覺得無視左好耐,E21旺角<->大角咀既$3.5分段同701既全程$3.7...仲未計96_既$4.5/$3.7分段同車鏈線B2系既$3.5分段......
強人所難,不可一不可再
ky927 發表於 2015-8-30 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-8-30 19:27 發表
如果這樣, 估計會是這三線先試: 930(往荃灣), 606(往柴灣), 108(往寶馬山)

拖埋新巴落水好喎。

同埋一試就係對家範圍到試,成個計劃好似好aggressive。

似乎搵獨營線係返自己地頭同自己本區線做比較似乎好啲。

如果搵聯營線試,我覺得可以搵170同904試;170就沙田/南區同時試,904就九龍同西區一齊試。感覺上好似fair啲同埋呢兩條線嘅路線會有多啲差不多路線嘅本區線比較。
shakugan2005 發表於 2015-8-30 20:35 | 顯示全部樓層

66取消果陣961已經應該要減分段啦, 去到66M改道果陣甚至應該要961轉乘其他路線往荃灣/九龍方向要退錢; 66M轉乘961往屯門方向要免費, 結果係點? 未一於扮睇唔到囉, 個問題係同路段不同收費甚至較短車程比較貴車程為貴, 而做法一向都係扮睇唔到
mingfai31 發表於 2015-8-30 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-8-30 09:49 發表

其實運輸署駛咩咁頭痛,101係九龍段同106港島段已經係樣辦

如果唔係有呢兩條線,運輸署會有信心推出降低分段收費? ...

睇黎老新可以安心接左條82佢
cong 發表於 2015-8-30 22:04 | 顯示全部樓層
EH2674 發表於 2015-8-31 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2015-8-30 20:35 發表

66取消果陣961已經應該要減分段啦, 去到66M改道果陣甚至應該要961轉乘其他路線往荃灣/九龍方向要退錢; 66M轉乘961往屯門方向要免費, 結果係點? 未一於扮睇唔到囉, 個問題係同路段不同收費甚至較短車程比較貴車程為 ...

有得扮盲梗係繼續扮落去,反正聲音唔大,九巴又點會咁有良心出黎自行減價
強人所難,不可一不可再