hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K75P巴士路線重整 洪水橋持分者無奈受屈 ...
開啟左側

[服務調整] K75P巴士路線重整 洪水橋持分者無奈受屈

FH9512 發表於 2015-9-22 12:53 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-9-22 12:29 發表

不如你真係去洪水橋睇吓咩情況先啦!
我睇住洪水橋發展,廈村當時單靠K75都依然可以滿足到繁忙時間嘅服務。
K75P嘅出現,只為咗滿足班學生的需要。

當年無K75P,班學生日日都繼續K75咁落洪水橋,請問當年的廈村居民有冇出嚟 ...

當年得,而家都得?冇人口增加 ?
而家走線,班次設定係有問題,係解決唔係想當年
我相信而家問題係*返工時間陪兜圈仲要上唔到車*
講非繁k75二部車走天涯都夠載

其他方法,的士,小巴,53,k65 ?? 朝早仲有咩轉乘
GD1570 發表於 2015-9-22 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 FH9512 於 2015-9-22 12:53 發表

當年得,而家都得?冇人口增加 ?
而家走線,班次設定係有問題,係解決唔係想當年
我相信而家問題係*返工時間陪兜圈仲要上唔到車*
講非繁k75二部車走天涯都夠載

其他方法,的士,小巴,53,k65 ?? 朝早仲有咩轉乘

廈村人口增長咗幾多我相信你同我都唔係唔知。
係咪真係增長到加一部車都載唔晒呢?我相信絕對唔係。

原來以往K75P同K75載得晒,依家兩條線都仲存在就反而載唔晒
其實講出嚟又係咪真係咁合理呢?
陪兜?正如我之前都講,計埋起雙飛,實際用多咗嘅時間真係可能5分鐘左右,
我畀夠你10分鐘,真係早兩個字出門口都唔得嗎?
你有你可愛,我有我好笑。
1320 發表於 2015-9-22 14:03 | 顯示全部樓層
Quota 問題一直影響香港既 巴士/基本交通服務, 只係最近燒到去 MTR 既巴士部咁解......
巴士QUTOA 既後遺症開始明顯化及白熱化了

The Designer
 樓主| hinson0801 發表於 2015-9-22 17:13 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-9-22 12:29 發表

我睇住洪水橋發展,廈村當時單靠K75都依然可以滿足到繁忙時間嘅服務。

當年無K75P,班學生日日都繼續K75咁落洪水橋,請問當年的廈村居民有冇出嚟 ...

師兄你肯定依家繁時候車時間短左?你真係容易比mtr蒙騙。以前K75繁時有兩架巴士行,十二至十五分鐘一班,k75p以前有四架巴士行,十至十五分鐘一班,兩條線有六部車行。依家新方案mtr淨係加左一部車,而且有兩部去左k75s。依家繁時k75得一部車行,半個鐘一班。k75p都係同以前一樣四架車行,十二至十五分鐘一班。依家兩條路線得五部車行,請問候車時間縮短幾多?係冇短到。加上依家洪水橋學生,田廈路做野既工友,居民,全部都逼晒係同一方向,上落車時間長左好多,仲耐過以前兩個方向分流乘客,同埋依家朝早七點幾成日巴士都頂晒閘,上唔到車,知唔知服務比以前差左幾多?請你睇清楚實際情況先再發表。
LF5502 發表於 2015-9-22 21:33 | 顯示全部樓層
K75P 係因應 720 取消及西鐵通車而投入服務

原帖由 GD1570 於 2015-9-22 08:55 發表
簡單一個問題已經可以KO你成段文:

當年K75P無服務時,沿線居民是如何前往天水圍站呢?
愛護狗疤力量
LF5502 發表於 2015-9-22 21:39 | 顯示全部樓層
以前 K75P 順時針,
一程可以做兩轉客

依家兩班客迫埋一齊

原帖由 hinson0801 於 2015-9-22 17:13 發表

師兄你肯定依家繁時候車時間短左?你真係容易比mtr蒙騙。以前K75繁時有兩架巴士行,十二至十五分鐘一班,k75p以前有四架巴士行,十至十五分鐘一班,兩條線有六部車行。依家新方案mtr淨係加左一部車,而且有兩部去左k75s。依家繁 ...

洪福邨應該自己拆開黎做
愛護狗疤力量
石頭 發表於 2015-9-22 21:53 | 顯示全部樓層

其實如果重組係咁樣會唔會更好:

拆兩條線,A/B兩條全日線,

A線天瑞直去洪水橋,兜洪福村直返天瑞~
B線天水圍站開,經廈村往洪水橋,經洪福村,廈村返天水圍站~

咁樣能否解決問題?
EH2674 發表於 2015-9-22 21:57 | 顯示全部樓層

咪住先,無K75P果時,學生係靠720落洪水橋,當時未有705,706,720班次無咁疏

洪水橋亦唔會搭657(K75前身)去天水圍站,因為西鐵都未啟用

到天瑞一帶無左720,學生係靠K75P/761->751,跟本唔存在你所講既靠K75落洪水橋既時期

到田廈路改路時期,K75P跟K75逆時針行法,K75P同K75班次不變,仲有3班特車直落洪水橋,但係現時係K75P班次不變,K75,非繁時30分鐘一班,咁叫原有服務不變?

一直以黎K75除左駁去西鐵站,仲係廈村鄉一帶來回,由20(657)->15(K75)->15(K75+K75P)->30叫無服務倒退?

我好懷疑你係咪真係睇住洪水橋發展

強人所難,不可一不可再
 樓主| hinson0801 發表於 2015-9-22 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-9-22 21:57 發表

咪住先,無K75P果時,學生係靠720落洪水橋,當時未有705,706,720班次無咁疏

洪水橋亦唔會搭657(K75前身)去天水圍站,因為西鐵都未啟用

到天瑞一帶無左720,學生係靠K75P/761->751,跟本唔存在你所講既靠K75落洪水橋既時期

到 ...

依家應該係K75繁時三十分鐘一班,非繁時先變十五分鐘一班,因為繁時既車去左做K75S。所以服務提升完全係騙局黎,佢輕輕鬆鬆只加多一架車,兼用埋原本K75同K75P既資源去服務埋洪福既萬三人,你話荒唔荒謬?萬三人口起碼加多幾架車專係服務佢地,而唔係郁我地原本居民既路線啦。
FH9512 發表於 2015-9-22 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-9-22 13:59 發表

原來以往K75P同K75載得晒,依家兩條線都仲存在就反而載唔晒
其實講出嚟又係咪真係咁合理呢?
陪兜?正如我之前都講,計埋 ...

之前一順一逆早上發揮到清客作用,而家為洪褔搞到田心,廈村,新起村陪兜都合理?
由西站出發K75  做去沙洲里,廈村,新起村 ,而 K75P 做去石埗村,洪水橋( 學生客)
兩條之後就互補客量,又會有位上咁返西站

而家改動後一齊75/75P 逆跑,洪水橋客未落車,廈村,新起居民點上,
就算兩條線係到都係攬炒

洪褔要線就另起爐灶啦