hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K75P巴士路線重整 洪水橋持分者無奈受屈 ...
開啟左側

[服務調整] K75P巴士路線重整 洪水橋持分者無奈受屈

lzengalau 發表於 2015-9-24 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-9-24 12:05 發表
我就反而想問依家係咪只要開返直達洪水橋嘅特車就可以解決晒#1論文嘅問題呢?

from #35:
------
改路
K75P 四部車 ,k75 兩部 ,洪水橋特三班
現在
K75P 四部車 ,k75 一部 ,k75s兩部
------

解決唔晒, 不過由 75S 抽番部車行 75, 減班成 15分而不改任何一條既定線, 相信係改動少得黎改善最大的建議動作.
(洪福由每小時 5x75P + 5x75S + 2x75 = 12 --> 5x75P+4x75S+4x75 = 13 [+1班車], 田心+2班)

樓主| hinson0801 發表於 2015-9-24 13:37 | 顯示全部樓層
廢話連篇 以前整路k75p有四架車行, k75有兩架車行,總共六架,仲有特別車落係天水圍落洪水橋,學生乘客分流。依家d車去左k75s... k75同k75p得五架車行,仲要全世界逼埋晒係同一個方向,上落車都用左好多時間。依家係有路唔行,白痴規劃,顧此失彼。遲d洪福入晒伙,依家依個服務真係會不堪。順時針方向可以服務唔同既人,包括田廈路居民去天西,天水圍學生去洪水橋,工友由洪水橋去田廈路工作,放工更快去到天水圍,田廈路居民由洪水橋返田廈路,洪福同石埗居民可以五分鐘車程返到屋企..... 乘客分流總比擠爆同一個方向啦下話。用下基本邏輯都知道,如果k75改順時針行,兩部車已經做到12-15分鐘服務,解決左兩邊居民既需要,好過依家同k75p重疊晒唔知有咩用。根本無可能取消其中一個方向,唔好成日講以前點點點,以前香港冇Mtr個陣香港點呀?返返去五十年前呀笨。用下腦啦,人係追求進步,唔係向後退。

GD1570 發表於 2015-9-24 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2015-9-24 13:32 發表
from #35:
------
改路
K75P 四部車 ,k75 兩部 ,洪水橋特三班
現在
K75P 四部車 ,k75 一部 ,k75s兩部
------

解決唔晒, 不過由 75S 抽番部車行 75, 減班成 15分而不改任何一條既定線, 相信係改動少得黎改善最大的建議動作.
(洪福由每小時 5x75P + 5x75S + 2x75 = 12 --> 5x75P+4x75S+4x75 = 13 [+1班車], 田心+2班)

所以我由頭到尾都係話K75S應該要落埋洪水橋(最少7-8時段要落)就係咁解...
唔駛吉車去洪福邨,又可以解決個問題精結。
你有你可愛,我有我好笑。
exspeed 發表於 2015-9-24 13:56 | 顯示全部樓層

洪福開條小巴線頻密來往西鐵站好過啦

港鐵唔夠人唔夠車又要笠埋洪福黎做,
第日入哂伙需求上升搵咩黎加班?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
GD1570 發表於 2015-9-24 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hinson0801 於 2015-9-24 13:37 發表
廢話連篇 以前整路k75p有四架車行, k75有兩架車行,總共六架,仲有特別車落係天水圍落洪水橋,學生乘客分流。依家d車去左k75s... k75同k75p得五架車行,仲要全世界逼埋晒係同一個方向,上落車都胖左好多時間。依家係有路唔行,白痴規劃。香港有你呢d無邏輯,知少少就係度亂up,自己又唔係住洪水橋,住良景係度發表謬論,做港鐵打手,得啖笑。

我相信你係話緊我架啦
1. 我無喺良景住過...
2. 你有乜證據證明我係港鐵打手?有嘅唔該拎出嚟,無嘅唔該你收回你嘅言論。
3. 白痴規劃?唔該自己問吓當區區議員點解會過到這個方案先吧!

要做正義使者唔係咁做架

GD1570 發表於 2015-9-24 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2015-9-24 13:56 發表
洪福開條小巴線頻密來往西鐵站好過啦

港鐵唔夠人唔夠車又要笠埋洪福黎做,
第日入哂伙需求上升搵咩黎加班?

規劃中又好似真係有一條小巴線喺洪福邨開出去天水圍(無記錯的話)
不過唔好旨意小巴會用最直接的路線去天水圍站囉
 樓主| hinson0801 發表於 2015-9-24 14:30 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-9-24 14:01 發表

我相信你係話緊我架啦
1. 我無喺良景住過...
2. 你有乜證據證明我係港鐵打手?有嘅唔該拎出嚟,無嘅唔該你收回你嘅言論。
3. 白痴規劃?唔該自己問吓當區區議員點解會過到這個方案先吧!

要做正義使者唔係咁做架 ...

議員當時冇接受過依個方案,但運輸署同港鐵堅持要行,之前講明如果依個方案唔得既話,會復原以往方案。依家洪水橋區幾個區議員都反對依家既方案,係運輸署死都要實行。
其實你講咁多做咩,你慢慢活係以前既年代啦,搭咩車姐,行路返工啦。
 樓主| hinson0801 發表於 2015-9-24 14:32 | 顯示全部樓層
唔好上網啦,以前無網上既時候,香港人係點?
GD1570 發表於 2015-9-24 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 hinson0801 於 2015-9-24 14:30 發表

議員當時冇接受過依個方案,但運輸署同港鐵堅持要行,之前講明如果依個方案唔得既話,會復原以往方案。依家洪水橋區幾個區議員都反對依家既方案,係運輸署死都要實行。
其實你講咁多做咩,你慢慢活係以前既年代啦,搭咩車姐,行路返工啦。

講唔過人發爛渣要人行路返工...
但又咁講,小弟我真係行路返工放工架WOR...

仲有,方案實施一個月都無,咁快話唔得?都要畀尐時間人哋收集吓數據,優化一吓架...
ccchhhuuunnn 發表於 2015-9-24 16:27 | 顯示全部樓層

小巴線?
無免費轉乘喎
你睇K51同46喺兆康站爭幾遠

而家個plan真係有啲簡單複雜化