hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798支線方案
開啟左側

798支線方案

CTB690 發表於 2015-10-3 22:39 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2015-10-3 20:31
火炭一向都係擺車為主,有客係bonus
宜家沙田市中心一帶仲點會有位做總站泊車,除非好似88X咁嘅班次啦 ...

我既意思係唔入火炭,去其他地方,不過我唔知沙田有邊D巴士站有位剩
JX9097 發表於 2015-10-4 13:47 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2015-10-3 22:39
我既意思係唔入火炭,去其他地方,不過我唔知沙田有邊D巴士站有位剩

難喇...
繁時肯定冇可能先

非繁...老實講
大圍又係咪真係有咁多客?
(拉去大圍分分鐘要加一班車,又夠唔夠cover cost呢?)

同時,班火炭客又點解決?
其實非繁班班車都有幾個客上車
新城又冇其他線cover
castanopsis 發表於 2015-10-6 05:54 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-10-3 03:33
如果將軍澳拆線,而沙田唔改情況下,可以令到一條未過萬既線夾成兩條萬幾既線,咁就全日拆吧。
我可以肯 ...

現階段全日拆線的確有少少冒險
最好就等將南再發展成熟少少先去搞
是次改動實為試水溫的良機
應藉機測試將南,甚至調景嶺尾站的潛力,應該做得起(20分鐘一班繁時線點都撐得住掛?)
可惜新巴唔長進,開條唔湯唔水既798B出來,都唔知想點

睇黎我見到既故事同你既故事有好大出入下。

將南下繁主要上客點有兩個,一個係尚德,另一個係將廣,
將廣平均每部車係上緊 20 幾人,另外尚德上左 5 個左右,
就係下繁,坑口多極都係 30 個左右,有部份班次甚至係同市中心打和,
所以你問我,究竟將南係唔係少客?最低限度,唔見得坑口突出好多。

正常情況下,坑口非繁未必一定有 10 幾個,要好睇時段,有時將南上個位數,坑口都係上番個位數。
有時又好奇怪,新都城夾埋梁潔華上唔夠 10 個,會少客過坑口圈,
所以越近尾站越多客現象,未必一定完全應驗,只係道出一個真理,798 非繁客量一般般(平均 30-40 個)。

你可以話坑口客量真係唔凸出
但坑口人口少,將軍澳站+尚德+調景嶺人口龐大
如果坑口客量可以匹敵將南個客量,將南其實都幾唔掂下

有趣既係
在將南,將廣既上車人數往往大幅拋離尚德調景嶺
參考296C/796C/796X既客量分佈,將廣一直唔係大站(同調景嶺堆站比真係差幾個level)
如果如你所講,大部分將南客都會將798放做首選,點解調景嶺會咁少客?
調景嶺一直係逆向客客倉,班客不見於798,去咗邊?拆線係唔係應該嘗試搶返班客?

798非繁客量一般,我真係唔知點觀察出嚟
樓上話一兩點坐滿企人確有誇張成分,但最低限度窗口位會坐得滿
如果798叫一般,98D/98C/796X非繁都只係一般,682/98A等幾條線更加要轉兩味

禾輋既朋友,係寧願行去上 89 出九龍轉車,而未必會行去上 798 既。
繁時既然拆線,拆兩條真係唔可行?(見上文)
點拆沙田係做多左客,單係行小瀝源路,做埋第一城同石門,點都吸引過做多個康翠下化。

又係你當時話:
成日都認為有唔少 74X、277 系去將軍澳既人去到觀塘再轉 296A 或者直上東鐵入將南返工,
我可以答你,如果有人要返電視城、壹傳媒,佢地係非常討厭觀塘道塞車,以及坐超長時間既港鐵,
我身邊所有返工業邨既朋友,只要就到時間,798 係必然選擇,只係討厭 798 朝早塞大埔公路而脫班。
但總好過港鐵迫人,觀塘塞車塞到暈,798 觀繞同將隧有幾可塞,只要預鬆少少返工,兩程車真係好舒服下。

既然74X/277X行大隧+觀塘道原站轉車都唔吸引
89行獅隧+牛頭角道突然間又咁吸引?
行得去瀝源搭89,我相信大部分乘客都會行埋落市中心搭798

咁講
早繁入將軍澳沙田區拆線未必唔可行
始終798/290/290A早繁入將軍澳客量均取得不俗成績
如果我係新巴,有車我都可能會開幾班特班,馬鞍山開用682式走線入將軍澳
但我會覺得拆線俾 康翠/曉光街/樂華/將南/康城 入沙田,會逼切過早繁入將軍澳拆線
而開拓逆向客,我覺得唔需要急,先提早頭班測試下水溫先都未遲
dennis28a 發表於 2015-10-6 23:13 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-10-6 05:54
現階段全日拆線的確有少少冒險
最好就等將南再發展成熟少少先去搞
是次改動實為試水溫的良機

20 分鐘繁時線?
點 20 分鐘法先?只要寶林、坑口是但一區變成 20 分鐘都未必會接受到。

但康翠、康城、將南呢?我每一日都認為,將軍澳拆線日講真係容易,但難度其實比拆沙田定線仲要高。

有趣既係
在將南,將廣既上車人數往往大幅拋離尚德調景嶺
參考296C/796C/796X既客量分佈,將廣一直唔係大站(同調景嶺堆站比真係差幾個level)
如果如你所講,大部分將南客都會將798放做首選,點解調景嶺會咁少客?
調景嶺一直係逆向客客倉,班客不見於798,去咗邊?拆線係唔係應該嘗試搶返班客?

將廣點解唔係大站?798 將南得三個站:調景嶺、尚德、市中心(南),
將南點分都係得三區下化,三個站做三個區既功能。

你問得幾好,班客去咗邊?點解你唔問,798 班客究竟去邊?
將北有部份人上 798 目的地從來唔係沙田,798 近寶林多人,重點係其他競爭對手好唔吸引。
調景嶺係無客,但點解唔詫異,將廣個站咁多人?
調景嶺既朋友上左鐵,正常,觀塘線尾站;尚德大大條 296A 係度。

就算你調景嶺尾站識飛,要搶尚德班客已經好大難度,
佢地真係唔介意錢,要舒服,點解唔一直轉上 798,798 比觀塘塞車難受?
我深信兜多 15 分鐘將北,點都好過係花多 15 分鐘係觀塘。

798非繁客量一般,我真係唔知點觀察出嚟
樓上話一兩點坐滿企人確有誇張成分,但最低限度窗口位會坐得滿
如果798叫一般,98D/98C/796X非繁都只係一般,682/98A等幾條線更加要轉兩味

如果成 20 分鐘一班,都係坐得滿窗口,可以叫符合需求。
你又肯定佢加到 10 分鐘又係坐滿窗口?

你講得完全無錯,將軍澳區大部份巴士線非繁條數係好難睇,
只係因為其他區打救,加上兩繁成續唔錯,佢地可以正常生存。
682 唔係因為東區流水客,同埋佢繁時高客量幫手,你認為佢可以生存到今日?

單係 290 系,都比兩繁空載率拖垮唔少盈利,
你認為新巴會咁傻,將一條明明賺錢既 798 去投放多餘既資源?
所以 798 真係一般,真係夠客,就一早加左佢非繁 15 分鐘一班。

既然74X/277X行大隧+觀塘道原站轉車都唔吸引
89行獅隧+牛頭角道突然間又咁吸引?
行得去瀝源搭89,我相信大部分乘客都會行埋落市中心搭798

咁我有講過 89 轉車會係觀塘轉?有唔少人係黃大仙轉車,仲落觀塘塞車?
如果 74X、277X 可以近少少彩虹站,可能會吸引好多。

另外,既然源禾路既朋友可以行,咁點解 798 要兜入尚德、坑口圈?佢地都可以行去將廣、厚德上車。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2015-10-8 05:10 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-10-6 23:13
20 分鐘繁時線?
點 20 分鐘法先?只要寶林、坑口是但一區變成 20 分鐘都未必會接受到。

重申一次我個建議:
798——坑口開經寶林入沙田
798A——翠林開經觀塘山入沙田
798B——康城開經將南入沙田

寶林+坑口點都做到15甚至12分鐘一班
20分鐘係指將南康城繁時線
至於康翠,真係無理由兜返落寶林
要兜,兜曉光街樂華,甚至三彩好過,至少能夠服務更多人

將廣點解唔係大站?798 將南得三個站:調景嶺、尚德、市中心(南),
將南點分都係得三區下化,三個站做三個區既功能。

你問得幾好,班客去咗邊?點解你唔問,798 班客究竟去邊?
將北有部份人上 798 目的地從來唔係沙田,798 近寶林多人,重點係其他競爭對手好唔吸引。
調景嶺係無客,但點解唔詫異,將廣個站咁多人?
調景嶺既朋友上左鐵,正常,觀塘線尾站;尚德大大條 296A 係度。

就算你調景嶺尾站識飛,要搶尚德班客已經好大難度,
佢地真係唔介意錢,要舒服,點解唔一直轉上 798,798 比觀塘塞車難受?
我深信兜多 15 分鐘將北,點都好過係花多 15 分鐘係觀塘。

請你望清楚我上面段嘢
上面無話將廣唔係798大站
我係話就796X/796C而言,調景嶺遠多客過將廣,但同樣客量比例不見於798,籍此推斷調景嶺人唔buy798個走線

我唔否認將北有人搭798再轉車,將南的確係少咗部分轉車客支持
但將北轉車客既存在是否將南客量比例低既主要原因?我有保留
要知道轉車客係有,但非轉車客其實更多
繁時一班頂閘既798,淨火炭都三四十人(山尾街上落一定唔係轉車客),而沙市田園閣非轉車客人數點都多過火炭
換言之,頂閘120人入面,至少八九十個都真係要去沙市、田園閣、火炭
但下繁一班798唔計流水客真係得20個入將南
點計都仲有一大班將南非轉車客搭緊其他交通工具
所以,將南尾站真係無新客?潛在客源真係少到繁時開幾班將南尾站試水溫都唔得?

觀塘塞車係好難受,296A客量近來亦似乎有所下跌
但尚德同調景嶺客量數據話俾你聽,佢地就算唔去觀塘轉車,都唔會走去搭798,15-20分鐘原地轉圈感覺太差

如果大家仲係唔信將南有客,可以時光倒流返去2010年798開線初期
當時眾版友做咗各式各樣既客量報告
你會留意到唔少版友見到將南將北客量平分,比例接近1:1
但隨著時間慢慢流逝,將南客量無幾大增長,但將北客量卻翻倍,形成今日既情景
點解會出現如此情況?原因好簡單

將南將北潛在客量相近,開線初期試搭既人數亦相約
但漸漸尚德調景嶺人發現搭798仲慢過搭鐵/轉車,試一兩次就放棄咗
而將北人發覺798直接/快,試完之後繼續搭
結果出現 初期1:1、後期1:5 既客量比例
若巴士公司可以吸引當年試搭798既將南客回流,絕對會有可觀客量

如果成 20 分鐘一班,都係坐得滿窗口,可以叫符合需求。
你又肯定佢加到 10 分鐘又係坐滿窗口?

你講得完全無錯,將軍澳區大部份巴士線非繁條數係好難睇,
只係因為其他區打救,加上兩繁成續唔錯,佢地可以正常生存。
682 唔係因為東區流水客,同埋佢繁時高客量幫手,你認為佢可以生存到今日?

單係 290 系,都比兩繁空載率拖垮唔少盈利,
你認為新巴會咁傻,將一條明明賺錢既 798 去投放多餘既資源?
所以 798 真係一般,真係夠客,就一早加左佢非繁 15 分鐘一班。

非繁將南客本身少,好多時都係10個或以下(尤其往將軍澳方向)
拆完之後將北條線個客量唔會差得去邊
問題只係將南條線非繁有幾多客
所以至話要搵繁時將南尾站線試水溫
如果試出嚟班班企人頂閘,放心,非繁肯定唔會得個位數字上公路(去商業區堆線個繁時:非繁乘客比例都無咁懸殊)

紅字:
290系兩繁空載?願聞其詳....

咁我有講過 89 轉車會係觀塘轉?有唔少人係黃大仙轉車,仲落觀塘塞車?
如果 74X、277X 可以近少少彩虹站,可能會吸引好多。

另外,既然源禾路既朋友可以行,咁點解 798 要兜入尚德、坑口圈?佢地都可以行去將廣、厚德上車。

74X/277X要轉都去九龍灣啦,點會去彩虹轉?
我無意同你拗源禾路班客搭緊邊條線(拗完大家都係唔信對方,又無數據支持)
事實上,對於早繁行源禾路,我唔算太反感(仲可以減低塞車風險)
但好簡單咁講
如果798要做源禾路、第一城、石門、馬鞍山、大圍等眾多地方,就要拆線+不同時間不同走線
一來要用唔少資源
二來隨時會搞到新巴14號咁複雜
你個idea並非不可行,但逼切性無將軍澳拆線、提早沙田頭車咁高

castanopsis 發表於 2015-10-8 05:16 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2015-10-3 10:58
人地本身講緊住沙田既學校老師,你同我講直資做乜?

反而係你講緊將南客量少,但所謂直資學校幾乎全部都 ...

798少將南學生客,並唔係因為客源不存在
少客,原因有兩個
1. 港鐵有半價
2. 798走線對將南,特別係調景嶺毫無吸引力
~誰@359~ 發表於 2015-10-8 20:57 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-10-8 05:16
798少將南學生客,並唔係因為客源不存在
少客,原因有兩個
1. 港鐵有半價

單憑學校數量就話有好多學生客(仲要係住沙田返將軍澳添)未免太武斷
如果你所言屬實,有好多學生客兼且將南直出可以引晒佢地全部放棄半價,咁將南應該開到線去晒全香港十八區
字大只顯得人自大
kmbodth 發表於 2015-10-11 18:26 | 顯示全部樓層
懶得扒文,往來禾輋,第一城應在何站上落?先謝
castanopsis 發表於 2015-10-11 20:22 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2015-10-8 20:57
單憑學校數量就話有好多學生客(仲要係住沙田返將軍澳添)未免太武斷
如果你所言屬實,有好多學生客兼且 ...

條線夠直接,有班學生係會放棄半價搭巴士
印象中98D某學校放學時間都有班學生客放棄半價搭佢返將軍澳

可以吸引到幾多學生客回流?
未必去到796X個level,但加埋教職員執下執下應該都執到半車客
Eragon 發表於 2015-10-11 22:46 | 顯示全部樓層

大把火炭體藝學生搭798返將北
問題係,體藝本身100%自行收生,先有咁多跨區客(賽馬會真係把砲)
將南堆二流中學又會有幾多個跨區?