hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798支線方案
開啟左側

798支線方案

3bx 發表於 2015-9-24 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-9-24 21:30 發表
獨立睇 296A 就係車海級又直接,獨立睇 89 就無敵,但夾埋 296A 轉 89 就收檔啦。

單係轉車已經死左,
轉多程車快 5 分鐘已經大把人寧願搭點對點,仲要 296A 屎班次程度不下於 98A 幾多,呢樣野有 ETA 都唔會解決,
早前有朋友 ...

296A班次正常都唔會係"屎班次"囉,如果真係有,多數都係將隧落觀塘塞車。
同一時間行將隧路線,一樣有機會脫班

另外,296A轉乘89係無優惠,轉89X先有優惠。
3ASV174 發表於 2015-9-24 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2015-9-24 22:36 發表

296A班次正常都唔會係"屎班次"囉,如果真係有,多數都係將隧落觀塘塞車。

另外,296A轉乘89係無優惠,轉89X先有優惠。 ...
屎班次正正就係話佢無定向風,
就咁睇 98A 班次都唔疏,問題係出到牛頭角都係鍾意黎就黎,296A 甩班都係食生菜,只係無 98A 日日甩得咁甘。
S3BL100 發表於 2015-9-24 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-9-24 16:39 發表

終於有人明白,798 係沙田區服務範圍太細而局限左客量。
的確尚德有唔少人仲係觀塘轉緊大隧線、89X。

但南北分家,邊條落第一城?邊條落大圍?
而九巴又係唔係咁順攤由佢開線?(今次無 796B 掛勾) ...

不過今次係當 798 支線處理,就算日後全日拆線都係,而唔係當作路線表令入面的新線。
加上今次係運吉意思,九巴唔順攤都要順攤架啦。
fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2015-9-24 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2015-9-24 22:36 發表

另外,296A轉乘89係無優惠,轉89X先有優惠。 ...

有 798 仲轉 89 仲咩?係都轉 89X。

原帖由 Anpretext 於 2015-9-24 22:12 發表

馬鞍山同第一城有682嘛...

依個 BBI 個使用率,真係大笑三聲。

願意係大隧專車站餵蚊既朋友真係唔多,
特別返將軍澳,係 19 蚊同 20 分鐘一班問題下,無咩人願意上。
可能我上 89C/D/X 直接轉 798 會仲開心,
最低限度我計到我部九巴幾時去到大隧,會唔會送 798 車尾,
有心情又可以遊車河,當節省開支。

惡意回復是不道德的行為。
HF3204@243M 發表於 2015-9-24 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-9-24 21:03 發表
南北分家就無可能改變沙田覆蓋架喇,
因為最核心既地方依家 798 都去左,無人會肯放手。

真係拆到兩條既話
一條經大會堂入大圍
一條停沙火後兜火炭再入石門
完全冇問題
castanopsis 發表於 2015-9-25 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-9-24 02:26 發表
拆線?點拆都難搞。
如果想完美地服務將南、將北、山上、康城,最少要拆三組線。

1. 山上、寶林一條
2. 將南、坑口一條
3. 康城一條(特別線)

798 賺錢既原因,係因為唔理將南家將北,個個願意都上同一部車而發達。
既然唔想跨獎 798,但將隧、觀繞、大隧真係節省唔少時間,所以將南願意兜將北走人。

但到全日拆線,咁就係另一個故事,
區區講明一定要行隧道,又要維持現有班次,山上、康城又要有覆蓋,
客量已經唔多,要新巴比多成倍車去換多幾千人番黎?我寧願唔好拆好過。

Again,如果夠資源開3條線
應該係 將南康城、將北、康翠觀塘山 三條

我覺得客量要增加一倍未必唔可能
你紅字既一句其實可圈可點
我實在唔覺得將南多人上798
客量比例同人口比例出現距離,證明唔少將南人嫌兜唔搭

再退一步講
將南+康城、康翠+觀塘山 就算唔夠客開全日線,都一定夠客開繁時線
無論如何,798A/798B拆完線仲要兜將北都係十分白痴既做法
個人希望新巴懸崖勒馬,再執執A/B線既定線
流星☆雨 發表於 2015-9-25 03:16 | 顯示全部樓層

如果要拆線加快將南車程
似乎沙田方面只有可能係兜完市中心再去大圍或者石門
不過依家呢個階段其實最應該做係一條線做晒康城同康盛
如果要考慮埋全日拆線, 康城經將南尚德康盛出沙田可能係個比較好既行法
dennis28a 發表於 2015-9-25 04:07 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-9-25 02:11 發表 我覺得客量要增加一倍未必唔可能

依點無可能,問題係將北、將南非繁夾埋至叫夠客坐滿,
拆完之後兩條又係去沙田火車站,將軍澳居民唔上另一個原因,
去第一城、馬鞍山、大埔、上水因為價錢同兜路問題,而出去轉車(尤其係尚德)。

要推大客量,就唔可以再短視於將軍澳點拆,
而家沙田、馬鞍山未吸納客倉遠多於將軍澳。

你紅字既一句其實可圈可點
我實在唔覺得將南多人上798
客量比例同人口比例出現距離,證明唔少將南人嫌兜唔搭

你一直認為 798 比例太低,係建基於將南居民唔上,
但我咁睇,因為工業區唔少人要轉車,而有部份廠車係將南出入,
我又唔多認為將南上 798 比例太低,所以你真係低估左將南客量。

所以唔好成日以將軍澳居民去看特 798 拆線、客量邏輯,
坦白講,單憑將南、將北兩區,根本唔足以養兩條全日線,
根據地區拆線經驗,我唔認為淨拆將軍澳有好大著數。

再退一步講
將南+康城、康翠+觀塘山 就算唔夠客開全日線,都一定夠客開繁時線
無論如何,798A/798B拆完線仲要兜將北都係十分白痴既做法
個人希望新巴懸崖勒馬,再執執A/B線既定線

依個方案幾乎事在必行,尤其 A 係運吉同寶林要求。

我反而好奇,新巴對康城、市中心信心會未免太低。
不過又難怪既,又想同站清客,又驚寶邑路燈陣,
索性放棄調景嶺,又驚唔夠客入沙田。
惡意回復是不道德的行為。
053h4 發表於 2015-9-25 10:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
alan2011super3 發表於 2015-9-25 10:50 | 顯示全部樓層

四班主線更特快車頭三班都係現時過海線早上柯打
可能係為免私去跳飛機時遲到脫班
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I