hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798支線方案
開啟左側

798支線方案

alan2011super3 發表於 2015-9-25 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-9-25 10:17 發表
次次坐798, 沙田上車,部車企幾個入將隧,過坑口都係得廿個客到,咁都唔叫比例低?

將北(含坑口)就真係夠客啦,將南就要諗諗

平日黃昏坐下
有兩三班爆到九彩入老隧
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
053h4 發表於 2015-9-25 10:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
alan2011super3 發表於 2015-9-25 10:56 | 顯示全部樓層
其實係咪因為收費,
798A不能寶琳開經寶琳北丶山路丶寶達出去開拓上秀客源
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
CTB690 發表於 2015-9-25 12:38 | 顯示全部樓層

原帖由 alan2011super3 於 2015-9-25 10:56 發表
其實係咪因為收費,
798A不能寶琳開經寶琳北丶山路丶寶達出去開拓上秀客源
我唔該你搞清楚一樣野,今次新巴係為寶林同康翠開線,而唔係為寶達開線,所以冇必要行山,再加上798A行山實比山下人話兜路,同埋有新線又同上秀一齊用你係咪想將荃事件又再發生多一次?
93A_S3_6:30am 發表於 2015-9-26 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-9-25 02:11 發表

Again,如果夠資源開3條線
應該係 將南康城、將北、康翠觀塘山 三條

我覺得客量要增加一倍未必唔可能
你紅字既一句其實可圈可點
我實在唔覺得將南多人上798
客量比例同人口比例出現距離,證明唔少將南人嫌兜唔搭

再退 ...

對,講真將南係有人上798但根本絕對唔多,
好多時都係得個位數字,最盡都係十零人,
根本798對將南而言係真係太兜而嚇左唔少人,

但現階段有否條件全日拆線,加快將南車程吸客呢,我又唔覺得得,
不過繁時其實係有條件拆的,好似89D/83X果種模式,日中一條過,繁時就一開二,
所以根本好似798B呢啲線,康城出泥,兜完尚德將軍澳中心後應該經調景嶺直上隧道,

你話好似寶琳咁,繁時係上唔到798嘅,比多條798A清客係合理,但講坑口,上唔到798又唔會,
而798B即使做坑口直出呢又唔見得會因為比798快左好多而吸到多一大班坑口新客,
新巴的營運收入根本唔會顯著增加

反而你話如果798B係將南、調景嶺就上隧道嘅,其實相比原有798時間優勢係大非常多,
我絕對相信係會幫新巴吸得翻一堆原本因為嫌798慢而流失左去地鐵/九巴嘅客,
亦即刻話新巴可以袋多一筆

所以我根本唔明新巴啲路線規劃點諗野嘅,
條798B行完將南寧願擺到明兜大圈兜路地上坑口轉個圈都唔經調景嶺直上隧道
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
jocosben 發表於 2015-9-26 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-9-26 16:38 發表

對,講真將南係有人上798但根本絕對唔多,
好多時都係得個位數字,最盡都係十零人,
根本798對將南而言係真係太兜而嚇左唔少人,

但現階段有否條件全日拆線,加快將南車程吸客呢,我又唔覺得得,
不過繁時其實係有條件拆的,好似89D/ ...
其實新巴擺明係想條線跟番原798站位吧
kay 發表於 2015-9-26 18:37 | 顯示全部樓層

不過798B將南兜少個寶林,坑口又兜少個寶林,又唔係真係好蝕

好似康城要兜齊將南坑口先上隧道,係都佢地出聲先

同埋,如果將來為全日拆線鋪路,寶林維持要尾站相信會過比798A做
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2015-9-26 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-9-26 18:37 發表
不過798B將南兜少個寶林,坑口又兜少個寶林,又唔係真係好蝕

好似康城要兜齊將南坑口先上隧道,係都佢地出聲先

同埋,如果將來為全日拆線鋪路,寶林維持要尾站相信會過比798A做 ...

如果將來咁拆,康城會比而家仲兜,而寶林線亦未必做得返而家個班次

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-9-26 16:38 發表

反而你話如果798B係將南、調景嶺就上隧道嘅,其實相比原有798時間優勢係大非常多,
我絕對相信係會幫新巴吸得翻一堆原本因為嫌798慢而流失左去地鐵/九巴嘅客,
亦即刻話新巴可以袋多一筆

所以我根本唔明新巴啲路線規劃點諗野嘅,
條798B行完將南寧願擺到明兜大圈兜路地上坑口轉個圈都唔經調景嶺直上隧道

如果一條只做將南同康城就上隧道,到時康翠就食穀種…

原帖由 CTB690 於 2015-9-25 12:38 發表
我唔該你搞清楚一樣野,今次新巴係為寶林同康翠開線,而唔係為寶達開線,所以冇必要行山,再加上798A行山實比山下人話兜路,同埋有新線又同上秀一齊用你係咪想將荃事件又再發生多一次? ...

因為唔係為寶達開線就要特登行隧道兜路?

寶林清客唔代表一定要行隧道,甚至唔一定要同 798 同站,停其他位其實可以吸到而家專登行去搭 798(而唔知上唔卜到車)的乘客,
都可以疏導到 798 在寶林的需求。

老實,如果今次係康城併埋康翠一條線的話,班次加倍之餘,
康城行寶康路走,停廣明苑同怡心園,行山都會快過 798B 在將南坑口打結,而且快唔少
fb.com/scientisthk2usa/
CTB690 發表於 2015-9-27 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-26 22:33 發表

如果將來咁拆,康城會比而家仲兜,而寶林線亦未必做得返而家個班次

如果一條只做將南同康城就上隧道,到時康翠就食穀種…

因為唔係為寶達開線就要特登行隧道兜路?

寶林清客唔代表一定要行隧道,甚至唔一定要同 798  ...
用得798既名義黎開線行隧道點都走唔甩,同埋我知道你想條線比人拉入秀明道,唔洗收收埋,再加上你話兜路,呢點係對山上既人黎講係,對山下人黎講條線好直接bo,同埋山上人有車比佢坐都嚴生嚴四咪唔好坐啦,寶林又唔係養唔起條線

dennis28a 發表於 2015-9-27 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2015-9-27 00:51 發表
用得798既名義黎開線行隧道點都走唔甩,同埋我知道你想條線比人拉入秀明道,唔洗收收埋,再加上你話兜路,呢點係對山上既人黎講係,對山下人黎講條線好直接bo,同埋山上人有車比佢坐都嚴生嚴四咪唔好坐啦,寶林又唔係養 ...

秀安沙係度,歡迎大家等睇招標。

如果大家咁討厭行山同入秀明道,點解無區議員嘈 A29P?
個個「熱烈地彈琴熱烈地唱」。

PS;我放棄對 A29P 偏見,但將來將軍澳居民唔可以嘈「拉入秀明道」依個問題。
惡意回復是不道德的行為。