hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建公佈14-15業績,並表示旗下巴士明年有加價壓力 ...
開啟左側

[問題] 新創建公佈14-15業績,並表示旗下巴士明年有加價壓力

ky927 發表於 2015-9-24 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-9-24 10:36 發表
西區流水線巴士線平, 但重組第一步都叫少左幾十部車, 另外, 傷係新巴多過城巴

城巴629一日重健在, 加價可能性唔大

南港島線開埋可能就會再少左200部車, 到時城巴重創就會加價 ...

車就唔怕少,最壊打算咪將車過繼俾新巴,新巴換車個換車潮剛到.
siusiupeople 發表於 2015-9-24 13:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-9-24 13:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-9-24 13:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GK3258 發表於 2015-9-24 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2015-9-24 12:39 發表

抽的不是幾時加價
而是永遠都係九巴貴過新城
間唔中一次半次乃理所當然
但唔係好似無賴咁係咁加
咩叫係咁加?2008,2011,2013,2014共加左4次,無加既有2007,2009,2010,2012,2015
新巴加就理所當然,九巴就十惡不赦?
而且一分錢一分貨,新巴依家既服務減價就啱,仲講加價真係無恥
新聞犒仲無恥,今年一定唔會加價,鬼唔知咩你依家申請都係下年加架啦
111 發表於 2015-9-24 17:42 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-9-24 05:33 PM 發表
咩叫係咁加?2008,2011,2013,2014共加左4次,無加既有2007,2009,2010,2012,2015
新聞犒仲無恥,今年一定唔會加價,鬼唔知咩你依家 ...

城巴18年(定19年?)冇加過價,港島線平得過份...d咸魚比小小錢呀之呀jor扮上賓,我都想城巴加次價平衡下。
mingfai31 發表於 2015-9-24 22:17 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-9-24 17:33 發表
新聞犒仲無恥,今年一定唔會加價,鬼唔知咩你依家 ...

我既"係咁加"係同巴士公司比較
你既"係咁加"用年黎做基數
不如你用日黎做基數啦..

仲有理所當然係因為車費的確比九巴同廢鐵平
而九巴已經有一堆線貴過所有公共交通工具(包括廢鐵)
其餘既都只係同廢鐵睇齊而已
至於一分錢一分貨呢..根本就見仁見智
大家一樣有班次疏與密..
而我只知道同類型路線大家搭幾多公里就九巴一定比較貴

另外請你唔好以為地球為你轉
新聞稿唔係只係俾你睇
係要同公眾交代
你估全部人都係巴迷知道申請加價需時?

都好過九巴用語言偽術話某車會保留用作保育用途而去左訓練巴啦

ATR83 發表於 2015-9-24 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-9-24 09:41 AM 發表

好似新創建咁多年都唔加價係買油價對沖。(請知情師兄解說)

呢樣九巴都有做,江湖傳聞前老細何生蝕到百佳
新城玩法精明得多,同埋做左好多野開源節流
知足‧就能活得幸福
AD118 發表於 2015-9-24 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2015-9-24 22:51 發表

呢樣九巴都有做,江湖傳聞前老細何生蝕到百佳
新城玩法精明得多,同埋做左好多野開源節流

九巴有做油價對沖? 幾時開始做?

m_rd08 發表於 2015-9-24 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2015-9-24 17:42 發表

城巴18年(定19年?)冇加過價,港島線平得過份...d咸魚比小小錢呀之呀jor扮上賓,我都想城巴加次價平衡下。

其實城巴08年(?)先加完過海線價....(雖然島內線冇加過)