hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建公佈14-15業績,並表示旗下巴士明年有加價壓力 ...
開啟左側

[問題] 新創建公佈14-15業績,並表示旗下巴士明年有加價壓力

3ASV3-JE1672 發表於 2015-9-24 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-9-24 12:39 發表

抽的不是幾時加價
而是永遠都係九巴貴過新城
間唔中一次半次乃理所當然
但唔係好似無賴咁係咁加
講得九巴永遠貴過新城
又唔會話新巴永遠貴過城巴喎
保新城保到成個預言家咁,
唔通預言到不久的將來,新城車費會睇返齊?
不過真係有呢日先算啦

其實你係咪想表達
新城加價就理所當然
但九巴加價就無賴啫?

唔駛兜彎轉角喎
AD118 發表於 2015-9-24 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-24 10:36 發表
西區流水線巴士線平, 但重組第一步都叫少左幾十部車, 另外, 傷係新巴多過城巴

城巴629一日重健在, 加價可能性唔大

南港島線開埋可能就會再少左200部車, 到時城巴重創就會加價 ...

問題似乎大家冇諗過南港島線仲有一年,一年半咗右就會通車,629依舊肥豬就會冇咗
所以依家或出年申請定就啱,城巴可以唔使南線通車蝕咁金,就算到時油價處於低位都唔會幫得幾多
新巴就唔好加價啦,唔係就新城收費只會越拉越遠,新巴會貴得唔合理

唔知今年少咗遊客嚟香港,629會唔會少咗人搭令到城巴賺少咗?
3ASV3-JE1672 發表於 2015-9-24 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2015-9-24 23:24 發表

問題似乎大家冇諗過南港島線仲有一年,一年半咗右就會通車,629依舊肥豬就會冇咗
所以依家或出年申請定就啱,城巴可以唔使南線通車蝕咁金,就算到時油價處於低位都唔會幫得幾多
新巴就唔好加價啦,唔係就新城收費只會越拉越 ...
唔駛等南港島線通車新城都開始 cut 線,順便拉返低車費收入啦
可以計下有幾多南區客因為咁而流咗去小巴度......

依家新城做乜都孖公仔咁,好難一間加另一間唔加喎
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-25 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-9-24 22:17 發表

我既"係咁加"係同巴士公司比較
你既"係咁加"用年黎做基數
不如你用日黎做基數啦..

仲有理所當然係因為車費的確比九巴同廢鐵平
而九巴已經有一堆線貴過所有公共交通工具(包括廢鐵)
其餘既都只係同廢鐵睇齊而已
至 ...
都係果句
可以放長雙眼睇下新城會加幾多次價
遲幾年新城係咁加價既時候
或者你會知道神話其實都有沒落既一日
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
EG8196 發表於 2015-9-25 00:53 | 顯示全部樓層
城巴E23出o左九龍去慈雲山又真係平得滯
mingfai31 發表於 2015-9-25 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2015-9-24 23:22 發表
講得九巴永遠貴過新城
又唔會話新巴永遠貴過城巴喎
保新城保到成個預言家咁,
唔通預言到不久的將來,新城車費會睇返齊?
不過真係有呢日先算啦

其實你係咪想表達
新城加價就理所當然
但九巴加價就無賴啫?

唔駛兜彎 ...

我由始至終都係九巴VS新巴及九巴VS城巴去睇
而結果都係九巴貴既時候咪九巴貴過新城囉

至於新巴VS城巴..的確你可以話新巴永遠貴過城巴
但我睇唔出有咩需要比較
老調重提一下..1,2,5B,10,85,701,702呢堆線既價係老九永遠都不能做到
點解無賴就自己爬文啦

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-25 00:35 發表
都係果句
可以放長雙眼睇下新城會加幾多次價
遲幾年新城係咁加價既時候
或者你會知道神話其實都有沒落既一日

咁到時先算啦
運吉最多都係每年批4-5%姐
有朝一日追到既再作定論

Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-25 01:39 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-9-25 01:06 發表

我由始至終都係九巴VS新巴及九巴VS城巴去睇
而結果都係九巴貴既時候咪九巴貴過新城囉

至於新巴VS城巴..的確你可以話新巴永遠貴過城巴
但我睇唔出有咩需要比較
老調重提一下..1,2,5B,10,85,701,702呢堆線既價係老 ...
其實講來講去都係果一堆流水線好平
但其實有冇諗過三間巴士公司都各有一D線唔知做咩收得好平
都唔知做咩得貴左

你話701收得平
就咁睇個價係平既
但你睇埋多少少數據
隔離條12其實仲抵搭過701

利申:中立,巴士公司話要加價都係吹唔脹
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mingfai31 發表於 2015-9-25 04:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-25 01:39 發表
其實講來講去都係果一堆流水線好平
但其實有冇諗過三間巴士公司都各有一D線唔知做咩收得好平
都唔知做咩得貴左

你話701收得平
就咁睇個價係平既
但你睇埋多少少數據
隔離條12其實仲抵搭過701

利申:中立,巴士公司話 ...

12收4.9..來回全程6.9*2公里..1蚊=1.41公里
701收3.7..來回全程8.4公里..1蚊=1.14公里
從數據上黎睇好似係
但兩條線性質唔同
701係循環..而且係特快旺角
如果再以遊車河黎計701既1蚊可以去到2.27公里
HG6729 發表於 2015-9-25 07:46 | 顯示全部樓層
好多新城迷當年笑九巴南環線自我減車
造成69M/X268/9B 班次大減...
而家港島西通車新城咪又減...
仲有南港島線... 新城而家開始受到挑戰...
所以新城可以而家先係加價開始
Mandy+263M=HG6729
andy92 發表於 2015-9-25 08:38 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2015-9-24 09:33 發表

要留意所講嘅客量較前年低 6% 係整體, 西港島綫其中好傷, 但相信遠遠不及將來南港島綫同沙中綫帶來的影響
現時 ODI 條數先差; ODII 條數還應該靚, 聞說當中 962 系客量仲有上升勢頭 ...

962B 兩繁仍有大量潛在客源,只係而家班次太疏經常客滿而趕客

每朝深井都有三兩百個客寧願俾 $28 搭白牌邨巴過海,只因 962B 尾站得少量要企位甚至頂閘飛站

放工時間係上環又係經常頂閘飛站,趕客搭鐵去佐敦/青衣轉小巴