hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建公佈14-15業績,並表示旗下巴士明年有加價壓力 ...
開啟左側

[問題] 新創建公佈14-15業績,並表示旗下巴士明年有加價壓力

3ASV3-JE1672 發表於 2015-9-25 18:52 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-9-25 01:06 發表

我由始至終都係九巴VS新巴及九巴VS城巴去睇
而結果都係九巴貴既時候咪九巴貴過新城囉

至於新巴VS城巴..的確你可以話新巴永遠貴過城巴
但我睇唔出有咩需要比較
老調重提一下..1,2,5B,10,85,701,702呢堆線既價係老 ...
九巴貴唔貴過新巴呢,就睇你拎咩線比較囉,23 呀 590 呀呢啲就貴到出哂名啦...

梗係無需要比較啦,反正新城呢一間公司都無得分開黎撐
老調重提下,鬥價位平嘅可以查下九巴 71B 收緊幾錢,
嗱唔好話咩跨唔跨區、條線長唔長、流唔流水呀,你只係講緊價位咋
噢係喎,啱啱 cut 左條 5 仔,無得再擺出黎講 tim
順便問下,1, 2, 5B, 10 呢堆線近幾年 cut 咗幾多班車?

點解無賴,因為九巴喺你眼中係原罪囉,唔係咩?

不過點都好過有啲公司將啲古董呀開國功臣拎去湯架喇
話時話,九巴近排新聞稿有出過「保育」呢個詞咩?
如果無,咁到底係間公司玩語言偽術吖,
定還是有無賴錯誤理解咗人地意思之後亂咁搵位入呢?
mingfai31 發表於 2015-9-25 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2015-9-25 18:52 發表
九巴貴唔貴過新巴呢,就睇你拎咩線比較囉,23 呀 590 呀呢啲就貴到出哂名啦...

梗係無需要比較啦,反正新城呢一間公司都無得分開黎撐
老調重提下,鬥價位平嘅可以查下九巴 71B 收緊幾錢,
嗱唔好話咩跨唔跨區、條線長唔 ...

23半山線590特快線..完

你咁鐘意拆開人地講既野我都冇野好講
又或者你開條線會鐘意開條全程100米收1蚊既線?

大部分線都貴過廢鐵仲要加價唔係無賴係咩?(我用廢鐵黎做基數..定係你有D咩更好既建議?)

信錯方向報(http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0924_00822_001.html)第一段講保育掛..因為我都唔識上佢老九官網
如果方向報講錯你應該要告佢喎
就算唔關保育..講保留
保留亦都係語言偽術..同改訓練車係兩回事
有種你就保留全部座位同唔加師傅位我就服
點都走唔甩

至於1001同1仔呢..我個人就唔多識欣賞
而且你唔係出錢保車就唔好咁多聲氣
冇出錢冇資格話人
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-25 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2015-9-25 22:40 發表

23半山線590特快線..完

你咁鐘意拆開人地講既野我都冇野好講
又或者你開條線會鐘意開條全程100米收1蚊既線?

大部分線都貴過廢鐵仲要加價唔係無賴係咩?(我用廢鐵黎做基數..定係你有D咩更好既建議?)

信錯方向報(h ...
搶錢既線就覺得有特別既服務所以冇問題
又唔見你對老九堆線有同樣既標準?

我唔知有幾多條線係貴過搭鐵
調返轉隨手一打路線都平過搭鐵
兩種唔同既收費模式其實可比性亦都唔高

事實上港鐵就年年加
咁講既話間間巴士公司其實都有良心
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mingfai31 發表於 2015-9-26 01:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-25 23:35 發表
搶錢既線就覺得有特別既服務所以冇問題
又唔見你對老九堆線有同樣既標準?

我唔知有幾多條線係貴過搭鐵
調返轉隨手一打路線都平過搭鐵
兩種唔同既收費模式其實可比性亦都唔高

事實上港鐵就年年加
咁講既話間間巴士 ...

咁我想問老九有咩特別服務?
23係做半山..有另一套路線收費表
590的確係特快線係告打
老九唔計跨區線大部分都係流水
咁我想問點樣同樣標準
乜唔係同類型線用同一標準咩?
流水線又點同特快線價錢比?
就正如拎2仔同720比價錢一樣無稽

大部分線貴過廢鐵可以話講錯左..因為我發覺老九堆線都係屋村駁地鐵..難用地鐵站與地鐵站之間既價錢比較
我應該係睇到好多人地點去地點都係搭貴價既流水
就正如個條線皇1A..好多人都係尖咀坐去旺角
呢類流水線乜唔係應該要加番雙向分段..而唔係尖咀去旺角掠人7.2
你可以話23做緊同樣事情既
但車費收費表就係話23係半山線..佢係主力做半山
仲有唔知點解尖咀去九龍站最低消費要好似6.4咁..分段都唔識加

另一種說法..以耀東山為例..上山落山都係2.4,2.6同3蚊
康盛落山最平都要4.9..乜原來去到新界個邊就可以收貴一倍落山?
ATSE40 發表於 2015-9-26 08:29 | 顯示全部樓層

回復54#的帖子

首先尖咀去旺角冇人叫你撘1A,仲有2同6可以揀 同樣一樣可以唔撘23撘其他
尖咀去九龍站有8仔,收$5.1,唔好同我講8仔好兜,有遊客會咁撘,唔撘8仔仲可以撘小巴。

耀東山落西灣河站1.7km(google maps) 但係康盛落寶琳就2.7km(google maps)咁使唔使收多一倍呢?

mingfai31 發表於 2015-9-26 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ATSE40 於 2015-9-26 08:29 發表
首先尖咀去旺角冇人叫你撘1A,仲有2同6可以揀 同樣一樣可以唔撘23撘其他
尖咀去九龍站有8仔,收$5.1,唔好同我講8仔好兜,有遊客會咁撘,唔撘8仔仲可以撘小巴。

耀東山落西灣河站1.7km(google maps) 但係康盛落寶琳就2.7km(go ...

我會覺得你既然都係區內流水點解唔統一價格
唔好同我講過海線
長途同短途是有分別

根據車費收費表(九巴:http://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20141825/cgn201418253558.pdf)
多一倍公里唔代表收多一倍錢
2.7公里最高收費係4.1
我識得既老九就係唔等駛地拉長條線收高一級車費又或者乜分段都唔識加囉..專登做人貴價流水
山上客只能焗搭
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-26 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-9-26 01:23 發表

老九唔計跨區線大部分都係流水
咁我想問點樣同樣標準
乜唔係同類型線用同一標準咩?
流水線又點同特快線價錢比?
就正如拎2仔同72 ...
23係跟半山區路線收費
仲要收到盡11公里既收費
你話係唔係好有良心先
原來市區線就要有雙向分段
半區線就可以慢慢屈錢?

老九堆線係接駁線更加好笑
大把點對點線/流水線平過鐵就當睇唔到?

啦我知耀東收得平
咁不如你諗下係唔係個個位都收得咁平?
而老九果堆又係唔係條條都收得特別貴?
唔同里數去比已經有問題啦
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-26 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2015-9-26 12:43 發表

我會覺得你既然都係區內流水點解唔統一價格
唔好同我講過海線
長途同短途是有分別

根據車費收費表(九巴:http://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20141825/cgn201418253558.pdf)
多一倍公里唔代表收多一倍錢
2.7公里 ...
一向都係順住方向做分段
要做全面雙向分段既三間巴士公司都有排搞

分段一向都係巴士公司願唔願意做
我都唔見81係柴灣返上興華再有多個分段
你所追求既基本上同港鐵既模式差唔多
which is三大巴士公司都做唔到
拾顓豭 發表於 2015-9-26 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2015-9-25 08:38 發表

962B 兩繁仍有大量潛在客源,只係而家班次太疏經常客滿而趕客

每朝深井都有三兩百個客寧願俾 $28 搭白牌邨巴過海,只因 962B 尾站得少量要企位甚至頂閘飛站

放工時間係上環又係經常頂閘飛站,趕客搭鐵去佐敦/青衣轉小巴 ...

呢層的確係, 在過去一年, 只要有大型活動舉辦, 962 系列已經不可能只開表定班次, 私下加班時有發生
平日如無灣仔特, 962B 港澳皇后街西隧口繁時更加係唔洗上, 甚至 962x 去到七點左右會有踢車去中環起載
見 962 下繁三班都比較吉, 主因係開得遲, 提早開車時間是有必要
短期如冇車加, 其實好應該先取消下繁 962, 撥俾 962B 加兩班同 962x 加一班灣仔特
長遠係要加車同盡早轉 "特長"

原帖由 AD118 於 2015-9-24 23:24 發表
問題似乎大家冇諗過南港島線仲有一年,一年半咗右就會通車,629依舊肥豬就會冇咗
所以依家或出年申請定就啱,城巴可以唔使南線通車蝕咁金,就算到時油價處於低位都唔會幫得幾多
新巴就唔好加價啦,唔係就新城收費只會越拉越遠,新巴會貴得唔合理

唔知今年少咗遊客嚟香港,629會唔會少咗人搭令到城巴賺少咗?

629 今年暑假都係日日旺場, 睇落影響不大, 不過都係旺多一兩年
如講 629, 就要拉埋 B3 系同 962 系去講... B3 系喺一週一行之後係明顯少咗客, 未必夠 cover 未來殺 629 後嘅影響
(當然唔好講只限中秋做冬過年前排長龍嘅情況)

再講, 事關現時 962 系都有一定車數到港島改行 629 或跳去南區 (部份跳人部份跟車)
只要 629 一摺, 編更麻煩, dead trip 或可能增加, 估計成本數字上會有反映

至於南港島綫喎, 基本上行得香隧嘅綫都可 KO 一部份, 到時咪頭痕囉
所以城仔明年一月如可回多次水已經謝天謝地, 往後加一兩次價仍是合理
ma212223 發表於 2015-9-26 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-9-26 01:23 發表

九巴91M/91/92比新巴23長一大段
上落山路段又遠多過23
都仲同23收費相若

我都唔計九巴有一大堆$4.2轉乘去新界
新巴轉去筲箕灣嘅轉乘得果$1咁大把
一出RDP   要去鵝頸橋?