hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘繞道巴士大改道
開啟左側

[經歷分享/報告] 觀塘繞道巴士大改道

GW5878 發表於 2015-9-26 02:39 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2015-9-26 02:37 發表

臨時改路如非必要,寧願兜大圈塞車都唔會飛走分站,
既然有可通行既路線可以停得番茵怡花園,當然唔會無啦啦為左避塞車而改行山停第二個站。
咁都可以詮釋成"新巴都唔覺得行山係合理取代路線",
真係非常搞笑,有冇諗過去紅館 ...
唔好意思,上面有人話85X因為唔想兜大圈,2200之後係Cut左太子道東兩個站
3AV53 發表於 2015-9-26 02:50 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-9-26 02:39 發表
唔好意思,上面有人話85X因為唔想兜大圈,2200之後係Cut左太子道東兩個站
你都識講2200後先cut,即係呢個兜大圈路線都玩左成個鐘。
既然兜大圈為左兩個站都成個鐘先放棄,
而家兩條路線,一條可以停番原站,一條要停第二個分站,
就算停番原站既路線慢啲,巴士公司當然會揀番可以停原站路線
更何況觀繞封路而行觀塘道都唔係咩新鮮野,一年總有幾次觀繞工程封路全部車行晒觀塘道,根本已經慣晒。

btw,觀塘道可以行九龍灣上番觀繞入隧道,但新巴都係選擇直去觀塘道,我係咪可以詮釋成
"新巴都唔覺得經九龍灣上觀繞係合理取代路線"?

GW5878 發表於 2015-9-26 03:04 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-9-26 02:50 發表
你都識講2200後先cut,即係呢個兜大圈路線都玩左成個鐘。既然兜大圈為左兩個站都成個鐘先放棄,
而家兩條路線,一條可以停番原站,一條要停第二個分站,就算停番原站既路線慢啲,巴士公司當然會揀番可以停原站路線。

btw,觀塘道 ...
幾時開始唔兜唔係重點,重點係Notice到為左個站而兜個大圈係極浪費時間,識得改
如果照你紅字個意思,85X成晚應該都係兜九龍東調頭先岩,可惜事實唔係咁

唔,你可以咁認為既
但我有樣野要提你
就係D司機未必知道(至少係意外前過左觀塘繞道西行去到九龍或沙田區總站,然後意外後先開始回程果班司機以及11X 88X司機)封橋原因同意外地點
如果係麵粉廠果段路出事既話,行左去九龍灣仲衰過直行觀塘道

3AV53 發表於 2015-9-26 03:13 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2015-9-26 03:04 發表
幾時開始唔兜唔係重點,重點係Notice到為左個站而兜個大圈係極浪費時間,識得改
如果照你紅字個意思,85X成晚應該都係兜九龍東調頭先岩,可惜事實唔係咁

唔,你可以咁認為既
但我有樣野要提你
就係D司機未必知道(至少係意外前 ...
85X未取消MIKIKI站之前既路線好明顯唔係慢"啲",同觀塘道塞車完全冇得比。

一開波唔知邊度出事直行觀塘道,咁之後知道邊度出事,一樣都係直行觀塘道,好神奇呀,點解會咁既?

siusiupeople 發表於 2015-9-26 09:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GW5878 發表於 2015-9-26 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-9-26 03:13 發表
85X未取消MIKIKI站之前既路線好明顯唔係慢"啲",同觀塘道塞車完全冇得比。

一開波唔知邊度出事直行觀塘道,咁之後知道邊度出事,一樣都係直行觀塘道,好神奇呀,點解會咁既? ...
唔係喔,如果德福調頭都唔係好兜
做乜要放棄兩個站 ?

第一轉行左觀塘道,到第二轉都差唔多解封或者夠鐘收工啦
3ASV174 發表於 2015-9-26 14:09 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-9-26 09:00 發表

那條友盲反山上都唔係第一日。
將荃好客到爆炸,條友深潛左咁耐,
唔出黎咩兩聲可能會口臭卦。

唔同公司唔同處理做法,巴士公司鍾意塞觀塘道咪塞觀塘道囉,通常呢類短期改道都係以盡快返到原線同埋唔影響原有分站做原則架啦,咁行觀塘道去到將軍澳道就返左原線,自然就會行觀塘道,
有路再快o的根本就唔係考慮因素,反正出得意外都實塞,一年到晚大把弱能臨時改道啦,都唔知有咩水好抽。

該人無啦啦爆金句,除左證明自己無知、無賴、無聊,同可憐到要咁樣黎自我安慰之外,無證明到兩條路邊條好o的,大家同情下佢啦。

樓主| EX-TL 發表於 2015-9-26 14:27 | 顯示全部樓層

即時

鯉魚門道/茶果嶺道交界往旺角方向交通事故, 現時相當擠塞, 車龍分別延伸至觀塘商貿區.藍田站,
以及將軍澳道近啟田道, 途經巴士路線服務受阻.

觀塘滂沱大雨接近一小時, 駕駛者請小心路面情況, 乘客可改用港鐵.
dennis28a 發表於 2015-9-26 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-9-26 01:19 發表
唔洗,跟E22A停左怡心園對面就可以,因為報站機都話「可能會有站調動或取消」,而富麗花園站相對原站係合理步速範圍
再唔係既,停茵怡花園(九龍方向),然後左轉入新都城一期通道返寶林邨又得
但最重要係新巴都唔覺得行山係合理 ...

問你一個問題,如果你平時開 796 系或 682,
你認為一個司機識行 290 條路?

曾經有部 796B 改路改改下打橫訓左係翠竹度,
觀塘山區唔易行唔等於慢,教晒行都會行錯路,
何況係突發事件,新巴改路?司機行山都唔知去左邊。

惡意回復是不道德的行為。
GW5878 發表於 2015-9-26 19:12 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-9-26 16:38 發表

問你一個問題,如果你平時開 796 系或 682,
你認為一個司機識行 290 條路?

曾經有部 796B 改路改改下打橫訓左係翠竹度,
觀塘山區唔易行唔等於慢,教晒行都會行錯路,
何況係突發事件,新巴改路?司機行山都唔知去左邊。 ...
咁新巴九龍專線有幾多條行觀塘道?你又Suppose佢地會識行?
反而601係將廠有份出車,日日都有新巴私牌爬山去寶達,我就唔覺得班司機會完全唔識爬山走

唔講新巴,
98C呢類線係全閃廠司機,斷估都會識行新清水灣道啦,結果呢?

原帖由 3ASV174 於 2015-9-26 14:09 發表
將荃好客到爆炸,條友深潛左咁耐,
唔出黎咩兩聲可能會口臭卦。

唔同公司唔同處理做法,巴士公司鍾意塞觀塘道咪塞觀塘道囉,通常呢類短期改道都係以盡快返到原線同埋唔影響原有分站做原則架啦,咁行觀塘道去到將軍澳道就返左 ...
如果行隧道可以仲好客,

就係睇今次件事,
巴士公司都默認觀塘道係取代繞道既首選
就算係巴士公司呢d係熟悉道路系統既公司,都會覺得觀塘道知名度高過新清水灣道
咁可想而知係市民唔太熟道路系統,更加唔會理會到後者(新清水灣道),只會覺得唔行觀塘道就唔ok,單係呢點都唔知趕走左幾多客去鐵路