hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘繞道巴士大改道
開啟左側

[經歷分享/報告] 觀塘繞道巴士大改道

kay 發表於 2015-9-26 19:54 | 顯示全部樓層

其實唔係將隧炒車,觀塘繞道炒,出左將隧行觀塘道好合理
如果未上將隧就改道似乎講唔通

反而想知以前將隧塞到癱晒個陣,新城d車會點行
世界很簡單 人類很複雜
telford5d 發表於 2015-9-26 19:57 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-9-26 12:36 發表
唔係喔,如果德福調頭都唔係好兜
做乜要放棄兩個站 ?

第一轉行左觀塘道,到第二轉都差唔多解封或者夠鐘收工啦

駛乜去到德褔咁遠嚟調頭呢……跟9、111入坪石出清水灣道咪得囉…

不過,都係用大老山隧道鑽石山出口經彩虹道去紅磡會比較好,因為太子道東出口嘅車倒塞入大老山隧道,與其慢慢塞不如早落返地面,而且行彩虹道都方便到彩頤、譽港灣客,
dennis28a 發表於 2015-9-26 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-9-26 19:12 發表

咁新巴九龍專線有幾多條行觀塘道?你又Suppose佢地會識行?
反而601係將廠有份出車,日日都有新巴私牌爬山去寶達,我就唔覺得班司機會完全唔識爬山走

...

識行去寶達等於識行新清、四順?先生你唔好玩,新巴司機次次
青衣廠操完 290,又係上山轉左彎落左協和街,唔識有幾奇。

如果一個車長連觀塘道返將軍澳都唔識,佢係唔可以渣 796 系,
因為觀繞試過凌晨整路間封,官方替代路線係使用觀塘道。

PS 有一有常識既駕駛者,無理由落觀塘去將軍澳都唔識下化。

原帖由 GW5878 於 2015-9-26 19:12 發表
如果行隧道可以仲好客,

有幾好客,願聞其詳。
請問你今年上過 290 未?

惡意回復是不道德的行為。
3AV53 發表於 2015-9-27 00:29 | 顯示全部樓層

如果行隧道可以仲好客,

就係睇今次件事,
巴士公司都默認觀塘道係取代繞道既首選
就算係巴士公司呢d係熟悉道路系統既公司,都會覺得觀塘道知名度高過新清水灣道
咁可想而知係市民唔太熟道路系統,更加唔會理會到後者(新清水灣道),只會覺得唔行觀塘道就唔ok,單係呢點都唔知趕走左幾多客去鐵路

...
老實講,你既想像力唔去寫小說真係嘥晒,FF功力真係前無古人後無來者。
不過,醒喇,唔好沉醉响自己FF出黎既幻想世界,番番黎現實啦好冇?
3AV53 發表於 2015-9-27 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-9-26 19:54 發表
其實唔係將隧炒車,觀塘繞道炒,出左將隧行觀塘道好合理
如果未上將隧就改道似乎講唔通

反而想知以前將隧塞到癱晒個陣,新城d車會點行
基本上唔係嚴重到會全面封路起碼幾小時既意外都唔會改路,印象中呢幾年將隧未試過有呢啲事。
gn3509 發表於 2015-9-27 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-9-26 20:11 發表

有幾好客,願聞其詳。
請問你今年上過 290 未?
响佢既290行將隧平行空間,290應該密過42C,仲要大量特車中途起載先載得晒
今期流行:690是原罪
3ASV174 發表於 2015-9-27 01:07 | 顯示全部樓層

咁新巴九龍專線有幾多條行觀塘道?你又Suppose佢地會識行?
反而601係將廠有份出車,日日都有新巴私牌爬山去寶達,我就唔覺得班司機會完全唔識爬山走

唔講新巴,
98C呢類線係全閃廠司機,斷估都會識行新清水灣道啦,結果呢?

...
其實真係唔想回你o的 FF 文,
唔好再你覺得你覺得你覺得呢o的廢話喇,你覺得既好多野都唔係事實。

正常情況下,條路唔通司機係唔會即刻自己改道,而係照塞死o係原線,
就算改道都唔係自己改道,要等台決定,或係有稽查落場指示點改,唔係你鍾意點行就點行。
新巴本身有將軍澳路線行觀塘道,而且 798 前身 796B 正正就係行觀塘道,相反從來無一條線咁樣爬山,考慮唔影響分站同最快返到原線,正常既前線員工都會指示架車行最保險既路線,即係觀塘道,
就算明知行山快o的都唔會指佢上山行,一陣班師傅未操過車上左去行錯路,指示改道既人係要負責,打工唔係可以好似 GW5878 網上亂 up 咁不負責任。

至於九巴點解唔改上山,都係o個句,呢個情況下行車時間根本唔係考慮因素,既然將軍澳道仲行到車,首選都係揀行觀塘道,因為要改既路段最少,而且唔會飛走曉光街同秀暉樓,
85x 之後再改道同 98c 毫無關係,根本兩條線就唔同分區負責,唔同廠唔同作風,唔知有乜好比,
之前韋森特打完十號風球,周圍都有塌樹,其他區大把鄉郊線照開車,九區成個將軍澳連 98D 都九唔搭八唔做生意一樣發生過啦。

事實就係 290 行法確係快o的,
所以條線直情正常行車路線都咁行,唔使等臨時改道。
真係有問題既走線,好似o個類「觀塘繞道經九龍灣擺站再上龍翔道」呢o的三日唔埋七日就塞到 2046 既弱能走線,係應該同現實世界一樣,咩情況下都唔會出現,而只出現在部份人既 FF。
GW5878 發表於 2015-9-28 17:56 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2015-9-27 01:07
其實真係唔想回你o的 FF 文,
唔好再你覺得你覺得你覺得呢o的廢話喇,你覺得既好多野都唔係事實。

其實你有冇發現你up咁多野,係有一個前提,而你都一直冇否認過呢個前提
就係巴士公司都覺得觀塘道係最好既取代道路
under呢個前提下,乜線都推哂落去,唔需要理快慢,唔需要理唔識行
剩係睇一件事,都知道既然觀塘道知名度遠高過其他道路,係市民心中就更加係,唔行先奇
唔行觀塘道或觀塘繞道呢類高知名度既路就好似唔岩咁樣,試問咁既情況下怪雞線290又會食少幾多客?

每條線實際點改其實唔係重點
重點係有人不斷拋一堆「覺得觀塘道係冇選擇下既改道」來反對「觀塘道係最好既取代道路」
要接受前者conclusion,就不斷講例子話唔改站(798唔行觀塘道就停唔到茵怡 98c唔行觀塘道就停唔到曉光街)
[但其事暗地裡又話觀塘道係人都知點行,某程度上都接受左後者解釋]
好喇當發現有矛盾(85x)就話特殊例子
咁同盲目支持前者conclusion有乜分別?
 樓主| EX-TL 發表於 2015-9-28 20:58 | 顯示全部樓層
任何事情發生唔一定只得一個原因,  當中有主要, 亦有次要,
煩請樓上不要將每件事都睇成係簡單數學題, 好嗎?
3AV53 發表於 2015-9-28 21:20 | 顯示全部樓層

798行觀塘道做替代路線,極其量只係代表巴士公司覺得觀塘道係"一條經隧道,將軍澳頭站係寶林路線"既最佳取代路線
但290係"一條經山路,將軍澳頭站係馬游塘路線",拎黎比較根本係弱智。
有人覺得798咁改所以290都應該係咁改,根本只係建基於FF 290應該拒載康翠而得出黎既FF。