hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新蒲崗九龍城土瓜灣過海客對於106與116觀感實際比較 ...
開啟左側

[問題] 新蒲崗九龍城土瓜灣過海客對於106與116觀感實際比較

cong 發表於 2015-10-23 22:27 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2015-10-23 23:25 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2015-10-4 01:57
不過即使有土瓜灣去筲箕灣紅小線,好似都唔係好搶到106客

呢架紅小好惡等下, 唔似筲旺紅小咁密

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
andy1010 發表於 2015-10-24 01:59 | 顯示全部樓層
最基本106飛走柴小, 紅隧口免費轉乘118
九龍段...冇得搞..算數啦唉
TommyS58 發表於 2015-10-24 10:14 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2015-10-24 01:59
最基本106飛走柴小, 紅隧口免費轉乘118
九龍段...冇得搞..算數啦唉

九新轉九城,no way
聯營制度下係冇可能
~~
andy1010 發表於 2015-10-24 21:30 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2015-10-24 10:14
聯營制度下係冇可能

唔太明, 紅隧同東隧南行咪一樣有轉乘優惠
poohpter 發表於 2015-10-27 12:55 | 顯示全部樓層
poohpter 發表於 2015-10-3 01:23
應該會係小弟入iTalk以來最長一篇文。

!!最恐怖係116仲有大家估唔到但每日都有一定數量之A:港島流水,及B:新界客源。呢班人就算上到RDP巴士公司必定唔會Care,然而卻係難以填補。下次開估。(九龍流水之3B/5/5C/11/21 vs 106/116,算吧啦!)

唔好意思,唔記得開估;所謂無人理會之A及B路段為:

A:港島各站往南豐新邨山上一帶。
可能大家會話去南豐有咩要特別照顧,但實情係有大把人刻意等116,貪部車可以轉上基利路行少步路,甚至去到麗池花園都有人專登等上116。
當然巴士公司話要飛走的話,都只係會叫人坐返2/2A/81惠安苑落車算數。

B:但最唔到係116間接為新界服務,並非甚麼紅隧口轉火車明顯野,而係小瀝源/廣源往返港島。
每日有N人都會坐82X(九巴)轉116,出港島四尾街轉車,回程就黃大仙警署轉。
我都真係唔知邊個帶頭諗呢個方法,不過睇落就非常之順路加方便;幾乎每班116只要停黃大仙警署,就有一半人落車向前行去轉82X(另一半就當然向後行返下邨)。
呢班人有幾多,九巴八達通應該有齊數據,只係上到RDP 100%必定唔會處理;新巴就更加唔會知有幾多人咁轉車(因為106/116重組而682B加班?發夢啦!)。
如果想睇清楚,歡迎不定時到黃大仙警署站觀察(尤其黃昏大家返屋企之時)。

如果真係填補到A、B呢兩段,其他問題都應該一天都光哂。
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
ahken 發表於 2015-10-27 22:26 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2015-10-24 10:14
聯營制度下係冇可能

咪係囉,.咁簡單既102/112/118轉110都唔得更加唔好諗其他野...

andy1010 發表於 2015-10-28 22:28 | 顯示全部樓層
poohpter 發表於 2015-10-27 12:55
唔好意思,唔記得開估;所謂無人理會之A及B路段為:

A:港島各站往南豐新邨山上一帶。

A就算數啦
B個問題一直都係港島東同沙田既連接問題, 一直巴士都無去處理, 整個682轉798轉乘有鬼用..又疏又上唔到車
根本東鐵沿線, 沙田, 大埔, 北區都唔少需求去港島東...但冇連接逼到D人保全程鐵
DF11 發表於 2015-10-29 00:01 | 顯示全部樓層
離題問問,108講左咁耐?
究竟幾時先拉去啟德
ahken 發表於 2015-10-29 22:30 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2015-10-28 22:28
A就算數啦
B個問題一直都係港島東同沙田既連接問題, 一直巴士都無去處理, 整個682轉798轉乘有鬼用..又疏 ...

B呢樣真係巴士公司致命錯誤黎, 多年黎都冇乜車由新界東到港鳥東...