hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新蒲崗九龍城土瓜灣過海客對於106與116觀感實際比較 ...
開啟左側

[問題] 新蒲崗九龍城土瓜灣過海客對於106與116觀感實際比較

石頭 發表於 2015-10-30 23:02 | 顯示全部樓層

poohpter 發表於 2015-10-6 17:51
唔係唔可以將106縮短到九龍城碼頭(下路一直都係106主打),
之們係你唔可以單靠116填補黃大仙至馬頭圍 ...
補充:有人覺得106好慢,選擇118轉106/111/116或2X/8P轉116係一回事,
唔代表無需要為另一堆人繼續提供$9.8來往小西灣至西灣河與馬頭圍至黃大仙之服務。

原來今時今日用100分鐘來往小西灣同黃大仙都有人覺得係合理車程?

而家講緊106/116既服務是否可以重組之時,大家是否忘記了有條叫606的物體?

如果要來往小西灣至西灣河與馬頭圍至黃大仙,應該是606分拆路線/606X全日拉長較為合理吧?
238X 發表於 2015-10-30 23:12 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2015-10-29 22:30
B呢樣真係巴士公司致命錯誤黎, 多年黎都冇乜車由新界東到港鳥東...

而家啲咩 682 / 307P / 302A 落到港島東一大堆,
反而會唔會係有人覺得用 82X > 116 去銅鑼灣天后炮台山快過喺大老山轉 680?
尤其是坐 680 落到北角有可能無端端塞死,116 一落橋就係銅記似乎較好。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
siusiupeople 發表於 2015-10-30 23:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
238X 發表於 2015-10-30 23:51 | 顯示全部樓層

poohpter 發表於 2015-10-3 01:23
應該會係小弟入iTalk以來最長一篇文。

可能樓主想幫忙分拆106/116,但當簡單之102/112/118都搞唔掂,唔 ...

106 / 116 九龍咁行真係無得搞,
如果係九巴獨營,都仲叫做有條 108 可以納入考慮:
譬如可以 106 改入啟德 (不經九龍城) 兼改健康村上橋,
108 改去黃大仙。

====

叉開少少講 102 / 112 / 118...

以而家情況,118 甚至 110 都已經唔需要再郁,
兩條都各自做緊自己嘢咁滯,
頂多係 102 / 112 進一步重組,
因為唔知點解好多人 (包括我)
都覺得「全日 102P」呢種模式行得通,
而且銅鑼灣確實仲有條 117 可以動腦筋。

至於九龍方面,112 其實有獨市,
甚至喺旺角係有啲人特登等 112 / 970 / 970X
(不過 2 號喺油麻地旺角係少站過呢幾架隧巴就真)

不過掉轉頭諗, 102 又係咪真係慢到不可接受呢?
近來有少少覺得佢行多四個站做埋 238X 嗰份都唔會車程過長
(由銅鑼灣甚至北角咁樣返海濱多數都係一個鐘完成,
 搭地鐵或者整架經東 / 西隧嘅直達車都唔會好大分別),
只係因為香港個巴士聯營及收費制度問題而行唔通啫。

238X 發表於 2015-10-30 23:52 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-30 23:14
606 呢條怪胎應一早比606A同606X 分屍,可惜上唔到RDP。

而家 606 非繁時班次已經好難睇,
如果加唔到車而拆線,咪兩條都半個鐘一班?

ahken 發表於 2015-10-30 23:59 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2015-10-30 23:12
而家啲咩 682 / 307P / 302A 落到港島東一大堆,
反而會唔會係有人覺得用 82X > 116 去銅鑼灣天后炮台山 ...

睇下去咩位置, 如果新界東去北角炮台山都係680啦唔好諗咁多

如果去灣仔銅鑼灣就真係要考慮82X -> 116
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
238X 發表於 2015-10-31 00:01 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2015-10-30 23:59
睇下去咩位置, 如果新界東去北角炮台山都係680啦唔好諗咁多

如果去灣仔銅鑼灣就真係要考慮82X -> 116:ha ...

我拉埋炮台山一齊講,係因為當年份工有返星期六時,放工出嚟例牌見到北角塞到飛起
ahken 發表於 2015-10-31 00:03 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-30 23:14
606 呢條怪胎應一早比606A同606X 分屍,可惜上唔到RDP。

最麻煩係QUOTA制害到加唔到車反而要搵其他線找數就係671, 又係北角人找數優先處理

樓主| paul2357paul 發表於 2015-10-31 00:06 | 顯示全部樓層

606確實廢到就算例如變成石澳經柴灣先至直鏟東廊過海既609都仲好過佢
ahken 發表於 2015-10-31 00:18 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2015-10-30 23:51
106 / 116 九龍咁行真係無得搞,
如果係九巴獨營,都仲叫做有條 108 可以納入考慮:
譬如可以 106 改入啟 ...

102本身南行條走線如果只睇地圖的確唔太慢....

但有以下問題導致慢:

1. 告士打道上橋位係的確有兩條線, 但去到燈位前又無端端得番一條, 基本上呢盞燈要硬食
2. 食完燈如果前面有兩架102/106出現你預食多盞燈都唔會走得甩(太多銅鑼灣客上落), 當然仍然得一條行車線(唔計條巴士坑)
3. 高士威道三盞燈之餘, 會受到興發街倒塞影響
4. 英皇道開始得一條行車線仲要有成19盞燈(直至民康街計), 想爬頭又唔得, 死症, 仲要係巴士專用線但大把的士、私家車、貨VAN甚至貨車照用無誤又冇人捉

而舊118/110條走線點解好咁多, 但明明距離差不多:

對應番上面1., 2. 同3. 果度, 一條維園道得一個站仲要有兩條行車線, 直至歌頓道口得一盞燈
對應4. 直到民康街咁計, 都係得12盞燈(歌頓道電氣道口計), 而且有2-4條行車線(我明日頭太多車double parking), 但明顯燈數少, 巴士站又少D, 咁一定點都快過出面啦

如果唔係我都唔駛咁煩成日要要求番一條似樣既西九線行舊118條路而不是110啦