hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新蒲崗九龍城土瓜灣過海客對於106與116觀感實際比較 ...
開啟左側

[問題] 新蒲崗九龍城土瓜灣過海客對於106與116觀感實際比較

ahken 發表於 2015-10-31 00:19 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2015-10-30 23:52
而家 606 非繁時班次已經好難睇,
如果加唔到車而拆線,咪兩條都半個鐘一班?

606就係開左606X之後搞到606同671D班次就快同九記74A有得揮(又係城城第一時間搵北角人找數唔俾北角人搭606/A同671, 正!)

運吉又唔肯加QUOTA先死, 否則你扣左幾多車加番落去咪冇事囉

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
S3BL100 發表於 2015-10-31 00:22 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2015-10-30 23:51
106 / 116 九龍咁行真係無得搞,
如果係九巴獨營,都仲叫做有條 108 可以納入考慮:
譬如可以 106 改入啟 ...

106 116 九龍段無得搞,但港島段可以郁

不過聯營線最大問題,唔係到底條線係九城定九新聯營,
而係邊個食咩時段,同埋去到人地地頭做對家流水客的問題(最後一點尤其 106 116)

所以改聯營線,唔可以求其搬走一條線上公路/改快之後,求其用第二條時段分配唔同既線去補位
(即係好似隔離講旺角去北角條 thread 咁,有人提出用 112 補 102 維園,將 102 提速,係唔會 work 的)

另一個考慮因素係唔少聯營線為左維持時段分配,兩巴不惜浪費大量資源,出 15 部車開 10 班車之類,
一單行車時間長過時段長度,結果係對面站頭車要私牌運過去做,去到對面站尾幾班車接唔到自己公司回程班次,要私去食飯或者去對岸

要重組就要同時考慮呢幾個問題,所以無論係 102 112 定 106 116,我覺得都只能每條線自己拆兩條,維持時段分配大致不變,
但其實拆完線後,如果可以在時段長度內完成一單車程,其實可以顯著減少私牌,實際運載力有所提昇

而 106 因為港島段太長,但九巴又想食流水客,我覺得比較可行的係拆 106X 西行西灣河上東廊,
東行健康村落鰂魚涌,令西行唔會太慢,甚至可以疏導 118 之餘,九巴又有誘因同意去做

Ref: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D1
fb.com/scientisthk2usa/
ahken 發表於 2015-10-31 00:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-10-31 00:22
106 116 九龍段無得搞,但港島段可以郁

不過聯營線最大問題,唔係到底條線係九城定九新聯營,

係, 的確要咁做, 但問題係而家城巴自從中過招之後你想佢重組, 難了, 除非係CUT, CUT佢地就十分樂意

238X 發表於 2015-10-31 00:26 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2015-10-31 00:18
102本身南行條走線如果只睇地圖的確唔太慢....

但有以下問題導致慢:

咁又唔好話 110 無用,
110 至少做到紅隧口先

而且我而家搭 102 係去大坑 (浣紗街) 嗰頭多,
改走咗條線即係硬食 112,
但我又唔想拉埋條 117 出到電車總站先轉返落跑馬地。

第四點其實好易解決,直接踢 102 由興發街入電氣道就得。
至於興發街本身塞車,講來講去都係當年崇光嗰邊封哂啲路累事。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2015-10-31 00:28 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2015-10-31 00:19
606就係開左606X之後搞到606同671D班次就快同九記74A有得揮(又係城城第一時間搵北角人找數唔俾北角人搭606 ...

606 拆線係無郁到 671,反而之後 606 671 調整班次係配合實際營運需要,無減過車,唔好咩都入人地數

606 非繁轉到定點,已經算係咁

同埋 606 北角客量好有限。雖然北角係有需求,但小西灣柴灣客量係有好大上升空間,上繁拆線後柴小應該多左幾倍客。
柴小 606X 快過 606 太多,606 小西灣去觀塘要超過一個鐘,係唔合理,606 好應該全日拆線,而唔係要柴小客兜多半粒鐘
118 客行北角都仲叫做勉強,但 606 車程係好過份

而且以 606 的情況,全日拆線最多只係蛇轉正,其實連車都唔駛加。
就算 606X 拆完非繁半粒鐘一班,都好過而家咁個款

不過係上次城巴想拆線但捆綁埋 106 縮短,九巴唔制,所以上唔到 RDP…

ahken 發表於 2015-10-31 00:32 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2015-10-31 00:26
咁又唔好話 110 無用,
110 至少做到紅隧口先

第四點的確技術上唔難解決, 好似你所講咁行已經可以, 但....頭三點呢? 我試過只係頭三點都玩左我大半個鐘...
238X 發表於 2015-10-31 00:34 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2015-10-31 00:32
第四點的確技術上唔難解決, 好似你所講咁行已經可以, 但....頭三點呢? 我試過只係頭三點都玩左我大半個鐘 ...

我頭先咪講咗,你頭三點同我有利益衝突囉

而且如果維園多人落你都吹佢唔漲,
須知而家港鐵加 112 都做唔哂銅鑼灣,

而家可以做嘅頂多係 117 南行
同 102 / 112 同站,睇下分流到幾多,
之後先好講拉走 102,
否則你好難迫維園嗰班客硬食 112,
問題係佢哋會連車都上唔到
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ahken 發表於 2015-10-31 00:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-10-31 00:28
606 拆線係無郁到 671,反而之後 606 671 調整班次係配合實際營運需要,無減過車,唔好咩都入人地數

606 ...

明白的

但而家671減班的確係有件咁既事喎, 唔係用黎找606X數架咩?....

仲有就係捆綁106縮短一定唔得.....其實最合理應該會係606X全日, 606A (可以叫番606, 唔好A黎A去)都全日, 運吉俾多少少QUOTA呢兩條線, 搞掂, 又唔駛搞到606/A果D班次差到阿媽都唔認得

ahken 發表於 2015-10-31 00:40 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2015-10-31 00:34
我頭先咪講咗,你頭三點同我有利益衝突囉

而且如果維園多人落你都吹佢唔漲,

我都明, 但係自從冇左118之後, 我都一樣會連102都上唔到.....同你上唔到112果個原理係完全一樣的

都係果句, 運吉QUOTA制害人不淺, 如果唔係整條112X / 102X已經解決哂全盤問題

S3BL100 發表於 2015-10-31 00:44 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2015-10-31 00:37
明白的

但而家671減班的確係有件咁既事喎, 唔係用黎找606X數架咩?....

671 減班唔係找其他線數,而係維持自己班次,減班前根本一直脫班同埋唔夠時間行,減班後其實無減過車

不過 606 拆線係唔牽涉 quota 問題的,最初就算上繁拆,兩巴都各加左部車落去,之後加班又再加多部,運吉都無反對過