hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E22A 快過 A29P?
開啟左側

[問題] E22A 快過 A29P?

fleetline 發表於 2015-10-11 23:18 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-10-11 23:04
E/A 同站係咪真係咁緊要?又係咪真係城巴的首要考慮?

其實就算係當初開 A29,寶林總站都唔係同站囉,但 ...

咁點解當年A29唔跟798咁行?

跟798行, 寶林快左, 仲可以拉去將軍澳站塞住將南把口,
行車時間又唔會多左.

而家睇到既係A29P由怡心園去黃大仙最快要30分鐘.
同E22A由欣明苑去黃大仙最快速度相差不大.
點平行時空都好佢地都係覺得慢.

儲錢
Eragon 發表於 2015-10-11 23:19 | 顯示全部樓層
依家諗落,我嫌A29P唔夠快
假如A29P夠快,咁將南就唔使死攬E22A
咁E22A去程就可以停觀塘道,來回經樂富
咁E22就可以昇天,畀E22X全日

不過咁搞E22A一單時間恐怕就同106有得揮
3AV53 發表於 2015-10-11 23:23 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-10-11 23:04
E/A 同站係咪真係咁緊要?又係咪真係城巴的首要考慮?

其實就算係當初開 A29,寶林總站都唔係同站囉,但 ...

其實E11同A11,A22同E23都有一定地方唔同站,又唔見人地唔識去搭,
唔知係咪將南啲人構造特別怪?
3AV53 發表於 2015-10-11 23:27 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2015-10-11 23:18

E22A欣明去到將隧都起碼20分,要30分去到黃大仙,會唔會高難度左少少?
fleetline 發表於 2015-10-11 23:33 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2015-10-11 23:27
E22A欣明去到將隧都起碼20分,要30分去到黃大仙,會唔會高難度左少少?

今日下午4:55pm已經見到架去機場E22A到鑽石山,
35分鐘由康盛去到鑽石山, 由康盛到寶林都要8分鐘啦, 咁你話欣明到黃大仙30分鐘做唔做到?
另外, E22A欣明去到將隧非繁時唔駛20分鐘.
儲錢
S3BL100 發表於 2015-10-11 23:39 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2015-10-11 23:18

除非假日清晨無車,否則 E22A 寶林去黃大仙 30 分鐘有無可能啊?

A29 寶林去黃大仙 25-30 分差唔多,E22A 食多將南六盏燈停多七個站都係 30 分?笑話…
黃大仙入機場 E22A 都係 45 分搞掂,咁 E22A 一單可以 80-85 分行完?有無可能先?

唔好同我講話編定時間得 90 分,因為全部 E 線同大部分 A 線班次都係去到機場食茶點或食飯,休息俾耐少少,但行車時間本身已經蠶食左休息時間。

上繁最多人的時間,E22A 康盛到牛頭角都要 50 分,欣明苑到黃大仙都係差唔多呢個時間。
反而 A29P 30 分寶林去黃大仙就真係差唔多,做到呢個時間的機率點都大過 E22A 唔少。

淨係搵最快同最快比係無意思,呢個所謂最快時間有幾多機會做到?正常/平均又要幾多時間?
fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2015-10-12 02:14 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-10-11 21:21
我相信群眾既眼睛係雪亮既,分得清合理同唔合理既要求
咁多地方連機場線都未有,將南為咗快十零分鐘走嚟 ...

其實佢保唔保 E22A 尾站我真係唔關心,
但個問題係唔知點解成日要嘈樓下架 A 車慢過 E 車,真係煩過隻狗。

先唔講全日大部份時間 A29P 實情真係快過 E22A,
就算真係慢過又點?不嬲都無話同一個站上 A 車一定要比 E 車快入到機場架啦,咁既然講到 E22A 咁快,又何苦搭 A29P 貼錢買難受。
如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2015-10-12 02:23 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2015-10-12 02:14
其實佢保唔保 E22A 尾站我真係唔關心,
但個問題係唔知點解成日要嘈樓下架 A 車慢過 E 車,真係煩過隻狗 ...

A29P慢過E22A?
解決方法好簡單,就係縮短A29P或者康翠直飛康城
castanopsis 發表於 2015-10-12 02:29 | 顯示全部樓層

你個邏輯真係可圈可點
我唔排除相同站位係A29定線既一個考慮因素
但本身先寶林後坑口 係順路過 先坑口後寶林 好多
因為寶林入將隧必須行回頭路去位處坑口邊皮的將隧入口
A29走線個行車里數係短過98D/798式走線
而如果唔係歷史因素,98D/297隨時係坑口尾站出
GW5878 發表於 2015-10-12 02:49 | 顯示全部樓層

3AV53 發表於 2015-10-11 14:34
歸根究底,如果當年E22A逆走到,A29自然會係將南尾站,
康翠就唔會去機場要接近兩個鐘,秀茂坪四順就唔會冇全 ...

諗野真係天真
假設將南過關
就變左將北承受一條世界級走線既E線,以及一條食將南燈陣既A線
將原本條A29(市區段)走線變成E22A走線,原本條E22A(市區段)走線變成290A走線,
服務完全大倒退,試問有乜誘因叫將北通過呢個垃圾方案 ? 最後咪又係Call返A29P先做到全世界happy ?

講到底你咪又係想拎走將軍澳資源去成全觀塘唔同區域既巴士線,真係來來去去三幅被