hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/城巴 307P 加强早上班次
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 九巴/城巴 307P 加强早上班次

ky927 發表於 2015-10-18 15:58 | 顯示全部樓層

如果要講682點解會做得住,個人認為除左閒日非繁差少少外,其實星期日都算好客。一來多外傭,二來一家大細去太古城甚至入柴灣。而且682食沙田及馬鞍山,咁所以拉均計其實682係有數圍。

同埋比較起鐵路轉少幾次車都係誘因。

TP人 發表於 2015-10-18 17:12 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-18 15:46
咁可以諗清楚D
當你個半鐘一單307P
以每個鐘$300成本咁計

每個鐘成本應該已經包埋隧道費, 無需將佢 double count
而且你所指的$300應該係包左買車價錢,
但係正如我之前提過車價係已出之物,
307P非繁是否提供服務根本唔會影響到呢個數,
因此唔應該包括在內, 所以額外成本唔需要咁多

當每個車長每小時人工$50,一單即係$75,
隧道費$109,
油錢每公里俾到盡$4, 一單$160,
總共$344,
都係十六個客已經維到皮
如有錯誤, 請賜教

創出自己一片天空  重新領回自我國度
TP人 發表於 2015-10-18 17:27 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2015-10-18 01:40
上面,大埔D雞肋線已經少車兼夠疏
仲點嘔車出嚟?

又係正如小弟之前所述,
只需要將中段休息的車揸出黎行即可,
唔需要其他線抽車
已經未提 72A 同 74A 早前 cut 出黎果幾部車跌哂入黑洞的問題
亦未提城巴因西港島線甚至將來南港島線 cut 出黎的車

所以有無車行,根本係睇巴士公司有無意向去做
創出自己一片天空  重新領回自我國度
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-18 18:06 | 顯示全部樓層

TP人 發表於 2015-10-18 17:12
每個鐘成本應該已經包埋隧道費, 無需將佢 double count
而且你所指的$300應該係包左買車價錢,
但係正如我 ...

如果冇記錯好似只係用左油價同員工成本計
當然唔係我計我就唔清楚

而假設就用你既計法
以最顯眼既成本去計算
非繁平均每單十六架客又係唔係咁輕鬆既事?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
andy1010 發表於 2015-10-19 01:36 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2015-10-18 10:36
1600-1820既班次其實系坐滿,有時仲有人要企
1000-1220個D直情頂閘+坐樓梯

我放工時間(1700-1820)經常搭307出港島.....除左間唔中返唔切車搞到冇左班車之外, 都未見過有人要企過海
307P星期六日試行就真係冇咩問題可以一試
至於平日下繁...我覺得最大問題都係走線問題...上繁走線本身好合乎返工既熱門地點..有太古城, 太古坊, 北角, 炮台山商廈先可以咁好客
但下繁出港島...除左住港島東至天后既人之外仲會有咩客...其實變左服務港島多過大埔人..
如果係想target大埔人落銅鑼灣..又有冇可能調返轉先出銅鑼灣再碌返轉頭去?北角/太古/筲箕灣/柴灣做尾站呢...咁樣港島東班人係東隧都跳左606/682/694走人
不過講開又講..以我所見307下繁出港島去到舊灣警已經落左一大堆人, 淨做銅鑼灣都未必做唔住, 後面先落車既人當係extra了
1320 發表於 2015-10-19 09:57 | 顯示全部樓層
估唔到307p係咁加班, 大西北既  962c/969c 早上連一班都未有
The Designer
ky927 發表於 2015-10-19 11:43 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2015-10-19 09:57
估唔到307p係咁加班, 大西北既  962c/969c 早上連一班都未有

岩岩有一班新加962c.......
1320 發表於 2015-10-19 17:39 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2015-10-19 11:43
岩岩有一班新加962c.......

好似DELAY 左好耐, 唔知幾時先真正執行
The Designer
DC3938 發表於 2015-10-19 18:52 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2015-10-19 17:39

26/10 307P加班同日,please refer http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=929663&extra=page%3D1