hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩蚊客問題
開啟左側

[問題] 兩蚊客問題

cong 發表於 2015-10-21 18:43 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2015-10-21 19:17 | 顯示全部樓層

真係好睇人,好似我老母咁,佢坐輪椅,就算唔係$2而係半價甚至正價,268C黎都要照上,一部巴士得一個輪椅位,下架埋站都唔知上唔上到車...
強人所難,不可一不可再
kay 發表於 2015-10-21 19:29 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2015-10-21 18:43
免費係時間既問題, N年前連老人優惠都冇, 之後老人半價已經係敬老既表現,然而人總係唔滿足,再加上政客推 ...

不過政府唔想太多包底就真

醫保?比保險公司賺嘛

全民退休保障?根本唔想做
世界很簡單 人類很複雜
cong 發表於 2015-10-21 20:02 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2015-10-21 20:35 | 顯示全部樓層
一)如果市區只可上客成立,咁如果觀塘碼頭去黃大仙呢?即係只可以搭80?咁如果短途客係一個負擔,咁點解要過俾80?定抑或80都唔搭得?

二)如果短途客個個唔係$2客呢?係真係俾足價錢又點解唔可以落車?

三)就按269C為例,唔頂閘,基本市區都要站站停,實有人上架啦,亦都係行車時間入面預算之內,咁俾人落車又有個相干?

四)掉返轉諗,長線有短途客落,其實都係一個流動性,俾市區尾站嘅人有位上啫。

五)至於$2可以搭咩線或者咩交通工具,呢個其實屬於社福題目;對於長線短搭,又唔係淨係焗限於$2客,曬證甚至肯俾錢求方便嘅客都係你今次嘅討論入面。

個人認為繁忙時間實行只可上客都可以理解,但全日實行就困難較大。
busfunfun 發表於 2015-10-22 05:18 | 顯示全部樓層
其實咩線比較嚴重??我見D呀公呀婆通常都唔會係繁時出街
反而非繁就多
dennislokawai 發表於 2015-10-22 09:01 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2015-10-20 13:59
只要唔好一刀切 $2 都可處理問題﹐可以用正價的 25%(或更低) 做標準﹐設定最低收費(eg. $1.50)﹐已經可以 ...

講真我個人覺得「長途短搭」本身唔係問題,
我又唔覺得「長途途搭」會拖延到幾多時間,
反而係覺得唔合理地用多咗公款去資助長者搭車,
我同意你部份建議,可以用定額折扣取代定額車資,
不過我反而覺得唔係定最低收費,
而係定最高收費(如每程車不高於$4.00)。
咁可豉勵長者搭短途車之餘,
對真正要搭長途既長者唔會造成太大負擔。
youtube.com/c/dennislokawai
kei_hk 發表於 2015-10-22 10:03 | 顯示全部樓層
dennislokawai 發表於 2015-10-22 09:01
講真我個人覺得「長途短搭」本身唔係問題,
我又唔覺得「長途途搭」會拖延到幾多時間,
反而係覺得唔合理 ...

你自己都講了長途短搭了﹐只是唔係好多人睇得通這一點﹐政府係要補貼的﹐你同我都有份夾錢的﹐這些無謂的補助﹐用來做其他社會服務(eg. 改善醫療)﹐來得更合理。

反而令車程增長﹐我反而唔介意。
講真﹐路面情況變化多﹐淨係燈口位都可以有好大唔同﹐所以根本係要預多些少時間的。

所以﹐我一開始已經講﹐一律$2 係一個結構性問題。
甚至計劃推出之時﹐我已經講計劃方向性有問題﹐唔應該由政府全面補貼﹐而係一筆錢津貼﹐唔夠的便由交通營運商自己硬食﹐補貼多過實際使用﹐翌年減資助額。
每年補貼額都會檢討一次﹐唔夠用的可提供數據去增加補貼﹐反之亦言。
私營機構其實都應該付出社會責任的。

例如天星小輪﹐香港本地長者全面免費﹐這便是私人機構盡顯「社會責任」的例子。

至於收費水平係點﹐以正價什麼百分比計算﹐有無收費上限/下限﹐大家可以再討論。
自己見解﹐以20-25%去計算﹐已經係一個合理收費水平。
註: 不包括渡輪及傷健者乘坐交通﹐這可一律$2。(前者因為獨市生意﹐後者因為車廂有無空間提供等因素)

_剛仔 發表於 2015-10-22 20:04 | 顯示全部樓層
我每日載唔少長車短搭一兩個站。同區循環線$4 我$14
但九巴收錢肯定好開心,但有幾多人咁搭真係得公司知。
載通(00062.HK) [url=] -0.100 (-0.494%) [/url][url=] 沽空 $1.61萬; 比率 2.383% [/url]公布截至6月底止中期業績,旗下九巴轉虧為盈,錄得稅後盈利6,770萬元。去年同期則錄稅後虧損1,950萬元。虧轉盈主要因票價於去年3月中上調4.9%。

期內,九巴車費收入為31.03億元,按年增加2%。每日平均載客量263萬人次,較去年同期升1.5%,主要由於港府推出長者及殘疾人士票價優惠而令長者客量上升,以及整體載客量普遍增長所致。(ph/w)(報價延遲最少十五分鐘。沽空資料截至 2015-10-22 16:25。)

資料來源http://www.aastocks.com/tc/stock ... 23183/hk-stock-news

kitarolo 發表於 2015-10-22 20:49 | 顯示全部樓層

其實都擺明係政府資助營辦商,因為加密班次
隨時會倒貼,因成本高於補助額,所以唔可能用
呢個方法,去平衡付全費乘客嘅不滿…

離題一講,綠色小巴大部份路線已納入
兩蚊乘車優惠,而雙向分段亦相當普遍,
但有唔少司機對合資格人士講明「唔洗
特登㩒分段粒掣啦…橫掂兩蚊…」索性攞盡
全程與兩蚊之間個差價補助。

姑勿論有無政治目的(例如拉攏受惠者
支持某黨派)政策原意的確係好,但以我搭
返放工嘅路線,起碼我從未見過兩蚊客,仍有
付全費者長線短搭(去程有更便宜和更密的選擇!!
回程只係便宜一毫子,但班次疏3~4倍,我都睇唔透)

結果該線係無塞車都長期脫班,投訴過又敷衍回應,
營辦商都承認係上落人數多,引致總站無法準時回車
根本係行車時間不足,又要維持「合理」時間表,一天
中有數個班次係例牌遲到或遲開出,反而假日就好準時。
正如樓上各位回覆,係優惠政策,還是班次不足/本港道路
行車速率越來越慢而引起不滿呢?

如果咁講,巴士公司職員/其家屬出示證件
可免費乘車,如若他們長線短搭又應否批評?