hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 51問題
開啟左側

[問題] 51問題

TommyS58 發表於 2015-10-24 19:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有幾樣野關於九巴51想問
1. 51宜家仲係咪最蝕錢既路線尼?

2. 51縮短之後係有冇蝕少咗?

3. 當年MCW雙層就上到去啦,咁撇除客量同成本,宜家有冇雙層車係上到山?
Thx.
~~
PE7937 發表於 2015-10-25 08:32 | 顯示全部樓層
1.大欖通車之後一直都係
2.如果係要計既一定蝕少左,但我估分別不大
3.理論上E400係九巴唯一有能力上山既雙層,不過再派真係好無謂

ccchhhuuunnn 發表於 2015-10-25 10:42 | 顯示全部樓層
PE7937 發表於 2015-10-25 08:32
3.理論上E400係九巴唯一有能力上山既雙 ...

荃錦限10米以下, 除非有特別permit, E400長得滯
如其拎架雙層去搞飛, 不如保持而家咁都係用特別單層星期六日開密啲好過
PE7937 發表於 2015-10-25 12:29 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2015-10-25 10:42
荃錦限10米以下, 除非有特別permit, E400長得滯
如其拎架雙層去搞飛, 不如保持而家咁都係用特別單層星期 ...

AAU有10.4米,一樣要permit
兩者都只係差8cm咁大把

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-25 13:49 | 顯示全部樓層
我想問有咩資料顯示51係最蝕?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HR1377 發表於 2015-10-25 15:30 | 顯示全部樓層
PE7937 發表於 2015-10-25 08:32
3.理論上E400係九巴唯一有能力上山既雙 ...

自從51有ETA後,星期六、日及假期較以前多人搭,部份班次可以打爆一部AAU。

試過星期六夜晚51大帽山落荃灣可以全車坐滿,有幾個人企落山。
AVD1 發表於 2015-10-25 15:38 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-25 13:49
我想問有咩資料顯示51係最蝕?

先表明我自己係冇官方數據起手。
你呢個問題,我又可以倒轉問,你認為邊條線會蝕得多過 51?(日間全日線黎計)。
我咁問係因為我相信呢度除左個別版友或者會有官方數據/資料之外,大多數人都只可以推算個別路線 o既 performance。

然而 51 係蝕線錢根本就係人皆知,
加埋佢上山落山 o既油費同維修費,
我相信佢蝕 o既程度比起其他同類路線係更加高。
就算 51 唔係第一都好大機會係首三名 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-25 17:13 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2015-10-25 15:38
先表明我自己係冇官方數據起手。
你呢個問題,我又可以倒轉問,你認為邊條線會蝕得多過 51?(日間全日線 ...

都係果句維修費同額外既油費係唔係真係差得咁勁先?
未改之前既51我唔敢講佢係唔係最蝕果條
但眼下而家既51
平日得18班車
就算班班車一個客都冇
都係蝕俾18班車

舉個例子當開一班51蝕$200
開一班33A蝕$50
每個鐘其實兩條線都係蝕咁多錢

調返轉
當青衣南線王都可以條數見紅既時候
客量多少並唔係唯一指標去睇條線蝕定唔蝕

至於你話邊D線可能仲差過51既
一D開得比較密但由少客既線
收得又唔等別貴既線都仲存在
唔知9號仔又咩情況呢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2015-10-25 18:58 | 顯示全部樓層
其實依家九巴有錢賺

證明佢可以養得起一d 好似51唔cut得既線

講返51

RDP寫51未改線前一日平均都只係得大概1000人搭(相信係平日假日拉上補下)

比你位位收盡8.5,日收入最多只係得8500

而RDP寫51要出4部單層

理論上根據收入,有3部單層應該係齋有支出無收入

再粗略計返日成本,簡單乘返365日,一年蝕過百萬唔出奇

就算51係條平路線,相信都會係條虧蝕嚴重既線

亦間接說明點解九巴早幾年係都要cut鄉郊地區服務

好老實,有D小巴商直頭叫政府檢討鄉郊交通服務
話小巴服務會好過大巴咁話,因為細細架入到條村,班次可以密過巴士咁

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| TommyS58 發表於 2015-10-25 20:05 | 顯示全部樓層

小巴唔肯,成本太貴
九巴係盡社會責任
~~