hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 邊條線每日來回車程不足1500人?
開啟左側

[問題] 邊條線每日來回車程不足1500人?

樂仔〞 發表於 2015-11-1 12:44 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 12:39
當年做佐敦特快衰在太疏而且客源太窄
而家執215X雞但又要睇下215X果日咩狀態
215X正常情況下14X基本上都 ...

問題 14X 呢條線未有急切需要嘛
隔離 277E 258D 259D 日日爆,係都唔加比 14X 先啦,話哂仲有 215X 同 14 搭夠
所以 14X 個問題太尷尬 ...
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 12:54 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2015-11-1 12:44
問題 14X 呢條線未有急切需要嘛
隔離 277E 258D 259D 日日爆,係都唔加比 14X 先啦,話哂仲有 215X 同 14 ...

咁講
14X要加車既話應該係返油塘身上搵車既
而油塘一帶仲有條14B可以拆骨放車
睇下地區人士肯唔肯又再換野lol
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
樂仔〞 發表於 2015-11-1 12:57 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 12:54
咁講
14X要加車既話應該係返油塘身上搵車既
而油塘一帶仲有條14B可以拆骨放車

東九自己區內線又係做到一獲粥咁14B 好似都還可以
要拎車,似乎問 23 23M 26M 比較好
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 13:14 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2015-11-1 12:57
東九自己區內線又係做到一獲粥咁14B 好似都還可以
要拎車,似乎問 23 23M 26M 比較好
...

咁14X話晒都係油塘先
問四順要車似乎又唔係咁好既
初步諗過14隔班入鯉魚門替14X做BBI
14X上廣田村來回經佐敦尖咀做返20分鐘一班
14B可以再同16M同216M搞?
最重要係過三架車俾14X就大功告成

亦都有見過版友係拖晒幾條東九龍尖咀先一齊搞既
都冇話唔得
或者可能下年RDP做所謂既五區重組有得睇
S3BL100 發表於 2015-11-1 22:21 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 13:14
咁14X話晒都係油塘先
問四順要車似乎又唔係咁好既
初步諗過14隔班入鯉魚門替14X做BBI
14X上廣田村來回經佐敦尖咀做返20分鐘一班
14B可以再同16M同216M搞?
最重要係過三架車俾14X就大功告成

如果拉埋 16M 216M 落水,唔係唔得,但就變左藍田都牽涉在內,交到車之後換到的未必係 14X 加班

當然理論上只要部分藍田線加雙向分段,16M 216M 可以收檔

但就算只係睇油塘,如果有車剩,我覺得有其他野值搏率高過 14X 加班好多,可以藍田山油塘 share 的。
況且 14X 要加班,唔一定要由油塘區內線找數…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-11-1 22:29 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2015-11-1 12:32
14X 而家個角色太模糊
執 215X 雞又唔係,做 14 特快又唔係,都唔知點救好
除非強行將 215X 係繁時唔經觀 ...

215X 繁時唔經觀塘,難度應該幾大,始終 215X 密過 14X 太多。
除非 14X 下繁加到 10 分一班,但結果就係 215X 要大幅減班先可以供到車。

另一個問題係 14X 行彌敦道,而 215X 行廣東道,除非 14X 改路,否則代唔到 215X。

另外 215X 不經觀塘的話,其實只會東行比而家快好多,西行好大機會打和。

不過我覺得可以下繁兩粒鐘開 215P,每 15 分鐘一班,九展後下站基孝中學,真係快好多,
盡量吸藍田客坐快車,但仍維持 215X,唔會太影響藍田班次

之後因為回車快左,應該可以減 1-2 部車俾 14X,下繁加到 20 分一班,同時改路不經彌敦道,改經廣東道

14X 應該無得點救,咪當維持最基本服務就算,其實條線定線算係正常,死因係班次,
但 215X 密太多,強行救 14X 班次就要面對車從何來的問題,應該都會預到唔少阻力。

Enviro50D 發表於 2015-11-2 00:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-11-1 22:29
215X 繁時唔經觀塘,難度應該幾大,始終 215X 密過 14X 太多。
除非 14X 下繁加到 10 分一班,但結果就係 ...

14x而家只係上下繁坐滿其他時段同以前無分別
不過鯉魚門獨市先無得搞

Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-2 01:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-11-1 22:21
如果拉埋 16M 216M 落水,唔係唔得,但就變左藍田都牽涉在內,交到車之後換到的未必係 14X 加班

當然理論 ...

總冇理油塘有份付出而冇收獲既...
當然拉埋16M同216M只係concern緊油塘<>牛頭角道既部分
如果油塘區唔介意搭14就okay既
咁成件事更加容易

同樣地其他區有佢地自己想做既事
既然有條頹皮區內線既亦可以好好利用
唔差在用埋
之於有咩值博率仲高既
或者又會有其他區有問題存在
而14X似乎仲係旺區線既身份proity 都仲可以好高
S3BL100 發表於 2015-11-3 11:31 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-2 01:33
總冇理油塘有份付出而冇收獲既...
當然拉埋16M同216M只係concern緊油塘牛頭角道既部分
如果油塘區唔介意 ...
同樣地其他區有佢地自己想做既事
既然有條頹皮區內線既亦可以好好利用
唔差在用埋
之於有咩值博率仲高既
或者又會有其他區有問題存在
而14X似乎仲係旺區線既身份proity 都仲可以好高

旺區唔係得佐敦尖沙咀

至低限度我覺得可以油塘夾碧雲道砌條觀繞特快去旺角深水步,由 16 同區內線抽車,我覺得比起做大 14X 更值得做

Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-3 11:38 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-11-3 11:31
旺區唔係得佐敦尖沙咀

至低限度我覺得可以油塘夾碧雲道砌條觀繞特快去旺角深水步,由 16 同區內線抽車 ...

咁或者其實兩件事未必有沖突既始終14X要再改善既話用既資源唔多

而又可以分流到215X

除非老九鐘意繼續由得條14X繼續半燒錢