hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海隧巴978線下午繁忙時段加班
開啟左側

[服務調整] 過海隧巴978線下午繁忙時段加班

carson911 發表於 2015-10-31 08:28 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2015-10-30 23:05
運輸署帶頭做壞規矩其他路線如果非繁載客率高過 15% 而運輸署建議削減服務
其實議員大可以用 978 做例子 ...

其實373A係九巴建議全日的
所以區議會當然讚成
373A係用當時繁時載客率被建議全日
所以你咁講又唔通
依家978嘅客源並非少
若加班更可令乘客轉搭
所以加班吸客沒問題

YY487 發表於 2015-10-31 15:13 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-31 16:02 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2015-10-31 15:13
15% 好明顯係講緊今年加班壇野
當 978 非繁載客率得 15% 都可以加班
其他載客率高過 15% 既 RDP 常客好似  ...

個標準一向都係得個講字
大把線過八成繁時載客率
甚至九成都唔會加班咪又係咁

要搵理由
大把野都可以搬出黎搵可以加班
人口增加四字都可以做理由

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
PSKYeung 發表於 2015-10-31 16:28 | 顯示全部樓層

HG6729,你的意思是以下這條路線嗎﹖
178S 中環(港澳碼頭)至華明
港澳碼頭開跟N368開至大欖隧道,跟978至華明。
港澳碼頭開:0030、0100、0130、0200

愛國不等於愛(共產)黨
EH2674 發表於 2015-10-31 20:01 | 顯示全部樓層
其實我有少少懷疑係咪用黎彌補279x成日無車...
強人所難,不可一不可再
YY487 發表於 2015-10-31 20:44 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2015-10-31 21:36 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2015-10-31 20:44
寫咗唔做同寫咗違反係兩回事
RPP 寫非繁低過 30% 要減班 / 轉單
但條 373A 就調返轉可以加班

咁呢樣嘢應該因應實際情況而定
係依家978愈來愈多人時
仲減班就會趕人走
而且你仲漏咗減班只係建議
好多線成日話轉兩繁啦
但實際上有幾多線過到區議會?
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 00:31 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2015-10-31 20:44
寫咗唔做同寫咗違反係兩回事
RPP 寫非繁低過 30% 要減班 / 轉單
但條 373A 就調返轉可以加班

個規條係會"考慮"減班或者縮短或者取消
但同時間仲有第16點講到話會顧及其他因素

而成件事個龍門都係任搬既
根本由頭到尾個規矩都好虛既
做唔做壞都wfc
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
樂仔〞 發表於 2015-11-1 12:30 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 00:31
個規條係會"考慮"減班或者縮短或者取消
但同時間仲有第16點講到話會顧及其他因素

978 其實最大潛力係過境客,呢個係一直九巴忽略嘅地方
近年點解 277E 978 做得起,唔多唔少都係靠呢樣野

之前特工兄都講過,九巴近年先發覺過境客好好做
加上上水客量唔係無,但係因為以前 270A 278X 慢遊華明而趕走咗,而家東鐵又日日爆到七彩,係時候要搶返嚟
不過北區道路設計咁奇特,做路線規劃嗰個都頭痕到爆:做聯和墟定華明?做天平定清河?一線走天涯就會變咗以前 73 73A 咁,分拆行火車軌以東又好似唔夠客
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 12:48 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2015-11-1 12:30
978 其實最大潛力係過境客,呢個係一直九巴忽略嘅地方
近年點解 277E 978 做得起,唔多唔少都係靠呢樣野
...

過境客未必真係好多人既不過最緊要既係過境客可以提供到較雙向既客源
而且又可以撐下非繁忙時間客量
有錢又真係冇理由唔搵既

其實我又覺得唔係真係咁頭痛
唔係左右分就上下分
反而問題係在於老九夠唔夠膽去嘗試新既野
上水夾聯和墟直出其實都可以夠客
不過就真係要試
同肯唔肯放咁多資源落去做野

270A同278X係上水客量其實又唔算差
最緊要既係條線最多跑兩個大區就好上公路
問題就唔係咁大
好似前73/73A咁跑三個區既自然就出事