hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 救城巴一仔終極最新方法 (各位巴迷一定要㖒,別後侮) ...
開啟左側

救城巴一仔終極最新方法 (各位巴迷一定要㖒,別後侮)

kei_hk 發表於 2015-10-28 14:06 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2015-10-28 12:55
政府有無規定劏完之後要劏到幾散?如果有一個方法劏完之後,符合到政府要求,又可以喺英國裝返當然無問題 ...

無講要拆到幾散﹐有規定唔可以重裝成為一部車﹐詳情看#26 的LINK。

這樣做﹐拆到唔可以在路面行﹐兼可以還原﹐好簡單做到﹐一般車房已經做到。

但係亦規定唔可以重新裝配為汽車﹐睇下你點去符合這一點了。

假如.... 如果...... 理論上........... 劏車場拆到散晒﹐之後再賣出。劏車場便完成責任﹐亦無違例。
之後買家買晒所有 "垃圾" ﹐自己再裝崁番部車出來﹐劏車場都無責任。
只是劏車場會唔會好細心去拆令到部車無損毀﹐會唔會有件無意間遺失或損壞﹐買家又有無實力重組車輛。

kei_hk 發表於 2015-10-28 14:10 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2015-10-28 14:03
咁靠毀約呢招一樣都唔係刑事,唔係犯罪,唔會留案底。

樓主無問題﹐不過劏車場會 "奶" 野上身之嘛。

自己睇下運輸處張劏車紙sample (即上面#26) 的要求﹐係唔容許重新裝配成為汽車的。

邊有劏車場肯冒險﹐特別係這一部車咁特別﹐完全博唔過。

PS. 留意﹐樓主由「假劏車」去到「還原」再拖走部車﹐都係叫劏車場一手包辦。如果劏車場負責埋「還原」﹐一定係斷正犯法的。
如果跟 #31 最尾段﹐都有機會所以人都無事的﹐但係實際情況做唔做到﹐天曉得。

marcowong1011 發表於 2015-10-28 14:17 | 顯示全部樓層
站規22 或22B, 或兩者
多謝樓主提供笑話
VOLVO‧MV6593 發表於 2015-10-28 15:44 | 顯示全部樓層

hk9611 發表於 2015-10-28 11:54
警告上面的VOLVO‧MV6593及Gary_B呢兩位朋友講嘢最好小心D好WO,你地唔好以為就係呢度亂緊講嘢就當無事發生 ...

我好驚驚啊,樓主死喇,我又係咪講錯說話呢???

講錯嘅,咪向大大講句sorry囉

之不過而家d仔話佢幾句好似得罪左佢咁
做野又無遠見,諗野又唔顧後果

我地呢d老屎怱講句提醒啫都要俾人問候番轉頭

咁叻嘅,樓主咪講喇,自己即刻做喇

HB00610 發表於 2015-10-28 16:08 | 顯示全部樓層

點名警告版友? 嘩, 睇來有人要放長假。

報告掣已按。
ew5191 發表於 2015-10-28 16:43 | 顯示全部樓層
申請資助係必須將車輛折毀及並不能再於路面上行走,不可再使用等字眼 確保該車任何機械等件不能再使用

理論上... 樓主咁做係犯法
HV9990 發表於 2015-10-28 16:47 | 顯示全部樓層

其實可以將個車身運去英國,之後喺英國搵條Routemaster底盤裝返個車身上去
佢淨係話同一架車唔可以還原,但係裝落第二條底盤度就已經係另一架車啦

同埋好似話LT以前係底盤同車身分開維修,咁Routemaster個設計應該係可以較易將車身同底盤合返埋
KCRC . Keep Moving
GK3258 發表於 2015-10-28 17:19 | 顯示全部樓層
其實搞咁多野,直接比夠80萬叫城記留可能仲實際

橫看香港巴膠
da54 發表於 2015-10-28 17:23 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2015-10-28 16:47
其實可以將個車身運去英國,之後喺英國搵條Routemaster底盤裝返個車身上去
佢淨係話同一架車唔可以還原,但 ...

都係果句,直接係英國買部二手原裝 Routemaster 運埋黎香港都唔駛咁貴....

HK1931 個殼已經改到鬼五馬六,最有價值反而係副偈..... 我諗英國大把人要....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Mandurah__Line + 1 + 10 Routemaster本來就唔係甘既樣...

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
kei_hk 發表於 2015-10-28 17:27 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2015-10-28 16:47
佢淨係話同一架車唔可以還原,但 ...

其實﹐部車最終係不會再留香港﹐根本唔需要做這麼多野。

直接運走咪得囉。

直接用多 $729900* (或更多)﹐向城巴/劏車場購入﹐車便不必要劏。

駛鬼學樓主的提議﹐偷偷摸摸去重組部車﹐再搵地方收埋﹐隔幾年才運去外國。

*$729900 為16年以上雙層非專利巴士的資助額